Tidligere PET-chef: - Der findes teknik, som danskerne slet ikke kender til

Selv dialogen er blevet endevendt for at gøre serien mere virkelighedstro.

Når 'Greyzone' søndag aften sendes på TV 2, er der lagt et enormt arbejde i at sikre, at den er så tæt på virkeligheden som muligt. 

Tidligere operativ chef i PET Frank Jensen har været konsulent på serien med netop dét formål for øje.

Så når den danske efterretningstjeneste i serien overtager kameraer i lufthavnen og iscenesætter hemmelige møder, er det faktisk noget, der godt kunne ske i virkeligheden. 

Serien handler om drone-ingeniøren Victoria Rahbek (Birgitte Hjort Sørensen), der holdes som gidsel af terrorister, som vil udnytte hendes viden om droner.

Det hemmelige møde i lufthavnen

I aftenens afsnit finder et helt særligt møde sted mellem Victoria og SÄPO-agenten Eva Forsberg (Tova Magnusson). I Københavns Lufthavn skal den danske efterretningstjeneste PET og SÄPO kommunikere med Victoria uden at tænde alarmklokkerne hos terroristerne, som i hemmelighed skygger Victoria - en såkaldt 'kontraskygger'.

Det hele overvåges på storskærme hos PET, som hele tiden holder øje med operationen via agenter på jorden og lufthavnens egne overvågningskameraer.

I film ser man ofte, at to mænd i en bil overvåger nogen. Sådan er det slet ikke. I virkeligheden bruger man rigtig mange biler og personer til at skygge én enkelt person

Frank Jensen, tidligere operativ chef i PET

En situation, der nok foregår i en spændingsserie, men som slet ikke er urealistisk. Selv ikke da SÄPO-agenten spilder juice over Victoria for at kunne lokke hende ud på toilettet på en naturlig måde. 

Ifølge Frank Jensen er hele scenen meget tro mod virkeligheden. 

- Det handler om at koble kontraskyggeren af på en naturlig måde, så de ikke kan se Victoria. Sådan kunne man gøre det i virkeligheden, siger Frank Jensen.

Han tilføjer, at ved en overvågning er der enormt mange mennesker med, da man hele tiden bytter personer ud, så den skyggede ikke skal fatte mistanke. 

- I film ser man ofte, at to mænd i en bil overvåger nogen. Sådan er det slet ikke. I virkeligheden bruger man rigtig mange biler og personer til at skygge én enkelt person. På den måde bliver det sværere at bliver afsløret, da biler og personer bytter plads hele tiden, siger han og fortsætter:

- I Frankrig og England har efterretningstjenester udtalt, at de bruger mindst 30 personer i døgnet til at skygge én person. I Danmark er de tal hemmelige, men det giver et billede af omfanget.

Han fortæller også, at politiet og PET i særlige situationer kunne få adgang til en lufthavns egne overvågningskameraer. 

- Efterretningstjenesten har rigtig mange ressourcer at trække på, når det kommer til overvågning - meget mere end det normale politi. Der er langt flere ansatte og teknik, som danskerne slet ikke kender til, siger Frank Jensen. 

I Retsplejeloven § 780  står der eksempelvis, at politiet kan 'aflytte andre samtaler eller udtalelser ved hjælp af et apparat'.

PET er dog underlagt dansk lovgivning og kan ikke gøre, som det passer dem. 

Hvad er en 'kildefører'?

PET-agenten Jesper Lassen (Joachim Fjelstrup) er en såkaldt kildefører. En funktion i efterretningstjenesten, der går ud på at identificere og hverve personer i forskellige miljøer. Derefter kan PET bruge dem til at få informationer.

- Det er vanvittigt svært at være kildefører. Det er ikke alle, der kan det. De bedste er nogle, der i forvejen ikke passer ind i et stramt, statsligt system, siger Frank Jensen og fortsætter:

- En kildefører vil helst ikke lade sig binde af stramme regler, hvis det kan undgås. Det er specielle typer, der foretrækker at operere i gråzoner, lige til kanten og kan tolke reglerne dynamisk. Derfor er det også vigtigt, at PET's ledelse er opmærksom på, hvordan disse personligheder fungerer.

Kildeførere og efterforskere er også dem, der i serien og i virkeligheden kommunikerer i koder. I 'Greyzone' bliver der eksempelvis lagt en kartoffel i en sko. Det er kode for at et møde skal finde sted. 

- Det foregår i samme stil hos PET, så serien er så tæt på virkeligheden som muligt. Det samme gælder, når personer skal tale i kode med hinanden. Så skal det føles så naturligt som muligt, siger Frank Jensen. 

Frank Jensen kan ikke udtale sig konkret om PET's metoder på grund af sin tavshedspligt.

TV 2 sender 'Greyzone' hver søndag kl. 20.00. Du kan altid være et afsnit foran på TV 2 PLAY

Mandag den 26. marts til onsdag den 28. marts genudsender TV 2 de fem første afsnit af 'Greyzone'. Mandag kl. 22.45 sendes afsnit 1+2. Tirsdag kl. 22.45 sendes afsnit 3+4. Onsdag kl. 23.15 sendes afsnit 5.