Hjem til gården

Kontroversiel sang skaber splid i TV 2-program

Få et klarere billede af, hvad der foregik, da der opstod en konflikt mellem Lars og Hanne i aftenens afsnit af 'Hjem til gården'.

En humoristisk sang blev centrum for en kontrovers onsdag aften i tv-programmet 'Hjem til gården'. 

Beboerne var i gang med at bygge et hegn til deres geder, da 66-årige Hanne Mieth hørte teksten til en sang, hun overhovedet ikke brød sig om.

Sangen indeholdt udtryk som ”lebbemor” og ”hulpirat” – og blev sunget af en af gårdens andre beboere, 26-årige Lars Jørgensen.

- Det berører mig, at han bruger nogle udtryk, som støder mig som person, fordi jeg lever et anderledes liv end de fleste, siger Hanne Mieth.

Hanne Mieth lever i et forhold med en kvinde og identificerer sig selv som biseksuel.

- Jeg bliver stødt, fordi han bruger ordet lebbe, som for mig er et skældsord. Sangen er meget, meget grænseoverskridende og versene er forfærdelige i min optik, siger Hanne Mieth.

Programmets kamerahold har ikke filmet Lars synge sangen, og derfor kunne tv-seerne ikke selv bedømme sangen, der var i centrum for konflikten.  Men efter programmet har TV 2 har talt med Lars og Hanne for at forstå, hvad der foregik.

Læs et uddrag af sangteksten nederst i artiklen.

Allan kommer til undsætning

Lars sang den hjemmekomponerede sang for at underholde et par af de kvindelige beboere på gården.

Sangen er meget, meget grænseoverskridende

Hanne Mieth

Det er en sang, han har skrevet sammen med en kammerat for nogle år siden. Inspirationen til sangens tekst kommer fra dengang, Lars Jørgensen boede sammen med en lesbisk kvinde. 

- Så kom alle hendes veninder over og den måde, de fortalte om at gå i byen og score - det er det, sangen er lavet over, siger han. 

I 'Hjem til gården' vidste Lars intet om, at Hanne Mieth var til kvinder, da han sang sin sang. Men han kunne forstå, at ordet "lebbe" udløste en stærk reaktion fra hende, da hun hev ham til side til en snak om sangens tekst. 

I videoen her kan du se, hvordan det gik for sig, da Hanne tog en alvorssnak med Lars efter sangen.

'Hjem til gården'-Hanne tager en alvorssnak med Lars efter han har sunget en helt særlig sang. Video: Marie Kjempff

- Hanne var stødt over, at jeg sagde lebbe, men hun fortalte mig ikke hvorfor - jeg forstod ikke, hvorfor det var forkert at sige det ord, siger Lars.

For Lars er udtrykket lebbe ikke et skældsord:

- Lebbe er et meget neutralt ord. Der definerer man bare, at det er en pige, der kan lide en pige, siger han.

Men efter Hanne havde haft fat i Lars, kom gårdens næstældste beboer, den 50-årige pedel Allan Pedersen, ham til undsætning.

Uden for kameraernes rækkevidde forklarede Allan til den noget yngre Lars, at engang var lebbe et meget negativt ladet ord.

- Havde Hanne sagt det på det tidspunkt, så havde jeg haft lettere ved at forstå hendes reaktion. Men jeg lovede hende også, at jeg ikke ville synge den sang igen. Vi skal respektere hinanden, og ingen skal være kede af det, siger han og fortsætter: 

- Men lidt efter hev hun mig til side igen og sagde: Lars, bare syng den sang, og så tænkte jeg: Hvorfor har vi så overhovedet taget denne her diskussion, fortæller Lars. 

Afstemning

Opfatter du udtrykket "lebbe" som nedsættende?

Skrev sangen selv

Den kontroversielle sang er et par år gammel, og den hedder "Listeslik".  Den ligger tilgængelig på Youtube, hvor den har omkring 3000 afspilninger. 

Da TV 2 spørger Lars Jørgensen, om han vil synge sangen igen for rullende kamera, så er han meget tøvende.

- Det vil jeg helst ikke. Min familie og min mor ser med, og selvom den ikke er så grov, så er den heller ikke helt sober, siger han. 

Lars har dog ikke sunget sangen siden episoden på gården, og det er Hanne godt tilfreds med.

- Jeg tror efterfølgende, at han har tænkt over, hvornår han siger noget, der støder andre, siger hun. 

Hun fortryder ikke, at hun reagerede så direkte på Lars' sang.

-  Hvis der er noget, der støder os, så har vi ret til at sige fra og få en forklaring på, hvad der skiller os ad. Det er OK, hvis folk synes jeg er for nærtagende, siger hun.

Du kan se et udsnit af sangen her:

- Lebbemor er villig

Hun er fræk, hun er klar

Ja, nej, whatever

Hun kræver ikke et svar

Ligeglad med forspil

Eller om du er parat

Giv den op for en vaskeægte hulpirat