Danmark har talent

- Det er fuldstændig ligesom at være ung, homoseksuel i Sønderjylland

'Danmark har talent'-deltageren Molly Krog Schmidt optræder som drag queen på scenen, og så lever hun som kvinde. Men det har sine udfordringer.

Hun har ikke lyst til at snakke om sit gamle navn. 

- Jeg plejer at sige en bip-tone, når navnet skal siges, fortæller 29-årige Molly Krog Schmidt. 

Hun er transkønnet og skiftede officielt til sit kvindenavn i januar i år. 

- Det er ikke så meget, hvad jeg var, men mere hvem jeg var. Det har aldrig rigtig været mig.

Det blev derfor fejret med en navnefest, da bekræftelsen på ændringen af fornavnet endelig dumpede ind på en mail. Selvom hun har identificeret sig som kvinde længe før.

Molly Krog Schmidt deltager i 'Danmark har talent', hvor hun optræder som drag queen-karakteren Harley Queen lørdag aften i programmets tredje liveshow. 

Homoseksuel i Sønderjylland

For to år siden begyndte Molly Krog Schmidt åbent at fortælle andre om, at hun er transkønnet - det vil sige, at hun føler sig som en kvinde på trods af, at der står hankøn på fødselsattesten. 

Hendes nærmeste venner og familie har accepteret skiftet, selv om de indimellem glemmer Mollys nye navn.

Men omverdenens syn på hende giver stadig nogle knæk på vejen. 

Når Molly går på gaden i sine højtaljede nederdele, halvfemserhalskæden snøret tæt om halsen og med plateauskoene på fødderne, minder reaktionerne, hun får, om dengang, hun som homoseksuel fyr voksede op i Vojens og Haderslev.  

- Det er fuldstændig ligesom at være ung, homoseksuel i Sønderjylland igen, siger hun og uddyber, hvordan opvæksten var: 

- Jeg var meget anderledes end alle andre. Jeg så umiddelbart ud til at være en dreng, men opførte mig som en pige, talte som en pige og legede som en pige. Jeg var meget sensitiv og gjorde altid noget ud af mig selv. Det gør man ikke dernede, hvis man har noget hængende mellem benene. 

Trans er, hvad jeg er, og drag er, hvad jeg laver

Molly Krog Schmidt

Følelsen af, at hun igen bliver stirret på af forbipasserende, kan bedst kan illustreres i en musikvideo, Molly Krog Schmidt selv medvirkede i for et par år siden for Infernalduoen Paw og Lina, forklarer hun. 

Her følger man Molly på en gåtur tur ned gennem Strøget i København, hvor blikkene er rettet mod hende.

Samtidig har hun også forståelse for reaktionerne.

- Man kender det fra sig selv. Når der er noget, der skiller sig ud fra det vanlige billede, så kigger man efter det.  

Se musikvideoen herunder.

Bogholder for en mekaniker

I dag bor Molly Krog Schmidt hos en 'dragsøster' i Humlebæk, der driver et autoværksted.

Derfor laver hun "noget så kontrastfyldt" som at arbejde som bogholder for en mekaniker, når hun ikke optræder som drag queen et par gange om måneden.

Men trods en forstående arbejdsgiver har jobbet sine udfordringer.

- Jeg plejer mest at sidde derhjemme og lave regnskab. Det er sjældent, jeg er derude, for der er stadig uforstående blikke. Dem kan man ikke altid overskue, siger Molly og forklarer, at hun skal tage tilløb til at skulle ud på værkstedet, hvis hun ved, at der er travlt. 

- Så kan jeg godt have en knude i maven, for jeg ved, at jeg skal blottes så meget.

Væk fra lænkerne

Som 18-årig sprang Molly ud som homoseksuel, og som 20-årig flyttede hun fra det sønderjyske til København. 

- Det var bare en dream come true at komme væk fra de lænker, der var dernede. At komme herover og få lov til at leve og være fri.  

Hun har altid eksperimenteret med makeup og køn, og for knap fire år siden spurgte en ven, hvorfor hun ikke prøvede at klædte sig i drag - altså i kjole og med makeup. 

- Der følte jeg mig levende for første gang i 26 år. Det var en befrielse at komme i det, og det har hængt ved lige siden. 

Se Harley Queens audition i 'Danmark har talent'.

5. audition Video: Søren Pors Grundahl

Det førte derefter til et job som værtinde på en natklub, hvor hun var klædt i drag hver weekend. 

- Når jeg kom hjem fra min vagt om søndagen, kunne jeg finde på at blive i min makeup indtil mandag morgen, fordi jeg ikke ville ud af det. Jeg ville ikke tilbage til det triste drengeliv. Det var en getaway, indtil jeg stoppede med at lyve overfor mig selv. 

Personnummer og hormoner

Et navneskifte betød, at Molly Krog Schmidt samtidig begyndte på et udredningsforløb hos Sexologisk Klinik i København, der eksempelvis har psykologer, psykiatere og socialrådgivere tilknyttet.

- Alle kan ændre navn, det kræver bare, at man betaler for det. Men hvis du skal skifte til noget, som er bogført som et hun- eller hankønsnavn, skal man ind over Sexologisk Klinik, forklarer Molly, der håber på at kunne komme i hormonbehandling gennem klinikken.

Hun vil også gerne skifte personnummer, så hun officielt bliver til en kvinde, men det tager nogle måneder, før det kan blive en mulighed. Beslutningen om en kønsskifteoperation er Molly endnu ikke klar til at træffe - operationens risici fylder stadig i tankerne.

På et tidspunkt, er der ikke længere nogen, der studser over det

Molly Krog Schmidt

På trods af andres blikke er hun ikke i tvivl om, at det har været det hele værd at springe ud som transkønnet.

- Hver evig eneste del af det. Lige nu ved jeg godt, at det er en overgangsfase. Lige nu er der nogle mandlige træk. Det er mest, når jeg åbner munden. I takt med, at jeg kommer videre i min transition (skifte til kvinde, red), så får jeg også mere feminine træk. Så på et tidspunkt, er der ikke længere nogen, der studser over det. 

Forskellen på Harley Queen og Molly

Molly Krogh Schmidt stiller lørdag aften op på scenen som karakteren Harley Queen i 'Danmark har talent', og hun deltager i talentprogrammet af flere grunde. 

- Det er selvfølgelig for at sætte fokus på transkønnede, og så er det egentlig også bare for at få nogle flere bookings. Skulle man gå hen og vinde, så: "Juhuu".

Lige for tiden optræder hun et par gange om måneden som drag queen, og man skal ikke forveksle scene- og privatpersonen. 

- Trans er, hvad jeg er, og drag er, hvad jeg laver. Drag er for alle. Heteroer og ciskønnede (en person, der identificerer sig som det køn, de er født med, red) vil også sagtens kunne lave drag. Det er bare en form for udskejelsesmetode, siger Molly, og forklarer, at når hun er sig selv, er hun mere afdæmpet i hår, makeup og tøjvalg. 

Alligevel er der en del af hende i karakteren Harley Queen. 

- Noget er skuespil, og der bliver skruet mere op for nogle tangenter, men du har stadig dig selv med i det. 

Se Harley Queen og de andre talenter i 'Danmark har talent' lørdag klokken 20 på TV 2. 

Deltagere i liveshow 3

Disse syv acts er klar til at gå på scenen lørdag aften i 'Danmark har talent'

Ilddrengene

Ilddrengene

Anton og Frederik charmerede både dommere og publikum til audition, da de bad Jarl om at være ”en ansvarlig voksen” der kunne overvære deres ildjonglering og holde deres spand med vand.

Nu vil de igen give den fuld gas i deres leg med ilden.

Se eller gense deres audition i videoen. 

Foto: editorial

Team Vici

Team Vici

Team Vici er Thomas Buttenschøns guldknap.

Trioen, der er rå muskelstyrke, består af Jesper Neumann, Daniel Sørensen og David Nguyen, og de dyrker udendørs træning, som også kaldes calisthenics eller street work out.

Kodeordene for deres liveoptræden er, "når mørke bliver til lys". 

Se eller gense deres audition i videoen. 

Foto: editorial

Hasuni

Hasuni

Den 13-årige fyr fra København hedder rigtigt Ahsan Hayder Al-khazraji, men han bliver kaldt Hasuni, og det er derfor hans kunstnernavn.

Han er vild med heavy metal og fyrer den af på elguitar, når han er på scenen. Til liveshowet optræder han med Metallica nummeret 'My Apocalypse'.

Se eller gense hans audition i videoen. 

 

 

Foto: editorial

Harley Queen

Harley Queen

Molly Krog Schmidt alias Harley Queen optræder som drag queen og vil i liveshowet starte med at lipsynce og derefter gå over til at synge live - her vil kostume og scenografi være i en overdådig stil. 

Se eller gense deres audition i videoen. 

Foto: editorial

Mini Swaggers

Mini Swaggers

Mini Swaggers viser en mere dyster side under liveshowet, hvor deres tema vil være gys og horror. De er en dansegruppe fra Aarhus og består af dansere i alderen 11 til 13 år. 

Se eller gense deres audition i videoen. 

Foto: editorial

Wickman

Wickman

42-årige Danny Wickmann fra Nykøbing Falster er lærer og musiker. Han gør brug af en såkaldt loopstation, som gør, at han ene mand kan lyde som et helt band.

Til liveshowet optræder han med 'Ain’t no sunshine when she’s gone'.

Se eller gense hans audition i videoen. 

Foto: editorial

Familia Loca

Familia Loca

Familia Loca består af vennerne Egil Cebrero Løberg og Mikael Santana Moreno Jensen.

De to breakdansere vil til liveshowet optræde med en historie om at være fastlåst og gøre sig fri.

Se eller gense deres audition i videoen. 

Foto: editorial