Mercur

'Mercur' afløser 'Badehotellet'

Mandag den 19. marts ruller sæsonens sidste afsnit af TV 2's klassiske drama over skærmen. Bagefter tager en anden seersucces over.

Måske er abstinenserne så småt begyndt at melde sig ved sæsonafslutningen af 'Badehotellet'?

Inden længe ruller sidste afsnit i sæson fem af den populære serie over skærmen, og TV 2 blænder lige bagefter op for afløseren 'Mercur', som tager sin begyndelse præcis 26 år efter 'Badehotellet'.

'Mercur' er tidligere sendt på TV 2 CHARLIE, hvor den var en enorm seersucces. Faktisk kanalens største med gennemsnitligt 450.000 seere på hvert afsnit, hvilket er usædvanligt høje seertal på kanalen.

Serien tuner ind på tiden i Danmark, hvor radiomonopolet herskede, og den sande historie om en lille gruppe mennesker, som brød det hele.

Seerrekord på TV 2 CHARLIE

Da 'Mercur' i 2017 blev vist på TV 2 CHARLIE, blev serien en kolossal succes. I gennemsnit så 450.000 danskerne med på hvert afsnit - hvilket er usædvanligt høje seertal på kanalen.

Blandt de ti mest programmer på TV 2 CHARLIE siden starten i 2004 finder man hele ni afsnit af 'Mercur'.

'Mercur' er på i alt 10 afsnit som sendes hver mandag fra den 19. marts.

Samtidig fik serien meget flotte kvalitetsvurderinger af seerne - i gennemsnit 4,3 på skalaen fra til 1 til 5, hvor 5 er bedst.

Hul i loven

Hvis man var ung i 1958 og tændte for radioen, gjorde man det ikke for at svinge hofterne, så pigerne hvinede.

Der fandtes kun to radiokanaler i Danmark, som begge var styret af Statsradiofonien, der senere kom til at hedde Danmarks Radio. Og her spillede man kun klassisk musik.

Her bestemte man, hvilken musik danskerne skulle lytte til og slet ikke lytte til. Især ikke den djævelskab til rock'n'roll, som bragte ungdommen i fordærv.

Men det skulle ikke holde ret meget længere.

Et hul i loven

'Mercur' er en tv-serie efter idé af Adam Price, hvor vi tager tilbage til 1958 og møder en gruppe mennesker, der får nok af klassisk musik og det rigide monopol. De vil lave kommerciel radio, som spiller populærmusik.

- Der er blevet lavet en enorm research for at kunne fortælle historien rigtigt. Det handler om mennesker, som tror på en idé, og som skal bryde med en norm. Det er første gang, at nogle bryder det store monopol i Danmark, siger Adam Price.

De vil starte en radiokanal, men hvordan gør man det, når radiospredningsloven siger, at det kun er Statsradiofonien, som må sende radio? Man finder et hul i loven.

Det viste sig nemlig, at hvis man sendte radiosignaler fra et skib i internationalt farvand, så kunne lovens lange arme ikke lukke radioen ned.

MASSER AF MUSIK I 'MERCUR'

I 'Mercur' bliver de menneskelige relationer og dramaer tilsat en hel masse hits fra tiden fra blandt andre Tommy Steele, Elvis, Ib Glindemann, Nina & Frederik, Grethe og Jørgen Ingmann, Raquel Rastenni, Alice Babs, Svend Asmussen, Ulrik Neumann, Birthe Wilke, Otto Brandenburg, Four Jacks og Anita Lindblom.

Nostalgi og det gamle Danmark

Serien er et gensyn med et Danmark, som var styret af de pæne normer. Det bedre borgerskab svøbte landet i konservative tanker og kønsroller, men kvinderne blev efterhånden mere og mere ivrige for at finde deres egne ståsteder.

- 'Mercur' foregår jo deromkring, hvor de første sæsoner af serien 'Mad Men' (amerikansk serie, red.) også foregår. Den nostalgiske bølge er skøn, hvor vi svagt erindrer de skarpe, opdelte kønsroller, siger Adam Price.

I de bærende roller finder vi Andreas Jessen, Jon Lange og Neel Rønholt, som fortæller, at hele holdet forsvandt ind i en nostalgisk boble af kostumer og musik.

- Jeg fik klippet en tidstypisk frisure med pandehår, som jeg endte med at blive vild med. Og jeg kan se på mit tøj nu, at jeg er blevet inspireret af tøjet af serien, siger Neel Rønholt til TV 2.

I andre roller er Peter Gantzler, Stephania Potalivo, Steen Stig Lommer, Charlotte Fich, Jesper Lohmann, Ken Vedsegaard og Rasmus Botoft med flere.

Serien er instrueret af Charlotte Sachs Baastrup. Hovedforfatter er Søren Frellesen.

’Mercur’ har premiere lige efter 'Badehotellet' klokken 21.00 på TV 2. Efterfølgende sendes 'Mercur' hver mandag klokken 20.50. På TV 2 PLAY kan du allerede se alle afsnit af 'Mercur'.