Badehotellet

Dramatisk afslutning på ’Badehotellet’ – derfor skulle det ske

ADVARSEL: Dele af handlingen i sidste afsnit af 'Badehotellet' afsløres i denne artikel.

En dramatisk finale i sæson fem af 'Badehotellet' er netop rendt over skærmen. 

En episode, der på mange måder stikker ud fra tidligere afsnit af den populære serie, hvor det ofte er solskin, badevand og våde varer, som omgiver gæsterne. 

Denne gang var det anderledes. 

I vinterens mørke i 1933 blev Andersens Badehotel ekstraordinært åbnet for at holde en surprisefest for det nye ægtepar, Edward Weyse og Helene Aurland, som i mellemtiden var blevet gift i smug.

Næste morgen var det hele dog slut for én af gæsterne: Tobaksfabrikant Otto Frigh døde. 

Men hvorfor skulle han dø?

- En larmende midtlivskrise

Ifølge skaberne af 'Badehotellet', Stig Thorsboe og Hanna Lundblad, var karakteren Otto Frigh en larmende midtlivskrise. 

- I første sæson skal hans kone virkelig prøve at få ham til at holde ferie, men han kan ikke slippe sit store ansvar for fabrikken. I anden sæson prøver han med en båd, og i tredje sæson forelsker han sig i Kitty Hansen. I sæson fire får Alice så nok af ham, og i femte sæson går det endelig op for ham, at det, der har stresset ham i alle de år, er fabrikken, fortæller Hanna Lundblad. 

Derfor har det været bydende nødvendigt for Otto Frigh at komme af med fabrikken i den nuværende sæson. En opgave, som August Molin skulle effektuere.

Stig Thorsboe og Hanna Lundblad er blevet inspireret af fortællingen om den rige bonde fra Biblen, som samler al sin rigdom år efter år, men dør inden han kan nyde godt af det. 

- I sin sidste scene siger han, at nu kan han mærke, at han lever, efter fabrikken er solgt. Det er skæbnen, når man lever på at forvente, at det bliver godt bagefter, siger Stig Thorsboe og fortsætter: 

- Han skulle have grebet den før måske. Det er skæbnens ironi, at da han endelig kan leve, så er der ikke mere liv. Men han er sikkert død lykkelig.

Holdte kortene tæt

Ægteparret Alice og Otto Frigh spilles af Anette Støvelbæk og Bjarne Henriksen.

Under optagelserne til de tidligere sæsoner af 'Badehotellet' vidste skuespillerne ikke, hvordan handlingen ville skride frem og slutte. De spillede så at sige en smule i blinde. 

Episoderne bliver nemlig skrevet undervejs. 

- Men denne gang tog de os til side efter læseprøven i begyndelsen og sagde, at de syntes, det var på sin plads, at fortælle os, hvad der skulle ske, siger Anette Støvelbæk. 

En melding, som faktisk glædede de to skuespillere, da det føltes som en naturlig udvikling i serien. 

- Jeg kan stadig næsten ikke holde ud, at Bjarne ikke skal være med mere. Men det skal han jo så ikke, siger Anette Støvelbæk og krammer Bjarne Henriksen. 

Bjarne Henriksen kalder det selv lidt forvirrende. Oprindeligt var det nemlig slet ikke meningen, at han skulle have været med i denne sæson af serien. 

- Først skulle jeg ikke være med. Så skulle jeg være med indtil afsnit fem. Men så blev det alligevel ikke der, han døde. Og så skulle jeg være med helt indtil slutningen. Men det er selvfølgelig vigtigt, at det blev afsluttet ordentligt, siger han.