Oscar

Oscar-statuetterne går langt oftere til mænd end kvinder - her er forklaringen

Natten til mandag den 5. marts har kun ganske få kvinder chancen for at vinde en Oscar. Oscar-vinder foreslår kønskvoter i filmbranchen.

Allerede inden nattens Oscar-uddeling har fundet sted, har showet skrevet historie. 

Det er nemlig første gang i prisens 90-årige historie, at en kvinde er nomineret for fotografering. Rachel Morrison er nomineret for sit arbejde i filmen 'Mudbound'. Samme kategori som danske Dan Laustsen er nomineret i for sit arbejde i 'The Shape of Water'.

Filmen 'The Square', som Claes Bang medvirker i, vandt desværre ikke en Oscar Video: Nina Brorson

Læg dertil, at det kun er femte gang, at en kvinde er nomineret for 'bedste instruktør', hvor Greta Gerwig er nomineret for filmen 'Lady Bird'. En kategori som første gang blev vundet af en kvinde i 2008, nemlig Kathryn Bigelow for filmen 'Hurt Locker'.

Ifølge nyhedsbureauet AP er det hovedsageligt mænd, som dominerer listerne for nominerede i år. Hvis man ser bort fra skuespiller-kategorierne, så udgør mænd 77 procent af de nominerede. Tre af kategorierne har slet ikke kvinder med. 

Det viser en undersøgelse, som non-profit organisationen Women’s Media Center har foretaget. 

TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz viser rundt. Video: Nina Brorson

Skæv kønsfordeling

Ifølge organisationen er nomineringerne faktisk helt i tråd med beskæftigelsesstatistikker for Hollywood. Meget få kvinder sidder på posterne i filmindustrien, og det afspejler nomineringerne. 

Ifølge direktør Julie Barton udgør kvinderne kun tre procent blandt komponisterne og otte procent blandt lydredigeringsteknikerne. 

- I Hollywood er der langt flere mænd, som sidder på beslutningerne. Den skæve kønsfordeling kan man se på nomineringerne. Kvinder kan ikke få foden indenfor, og så kan de ikke blive anerkendt for deres arbejde, siger hun til AP. 

Ovenstående graf viser de hundrede bedst indtjenende film i 2017. Blå farve er overvægt af mænd. Rød farve er overvægt af kvinder. De tungeste poster i toppen er domineret af blå. 

Ifølge Julie Barton betyder manglen på kvinder i branchen også, at det hovedsageligt er mænds historier og perspektiver, der finder vej til lærredet i verdens biografer. 

Oscar-akademiet AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) udtaler, at de har forpligtet sig til at fordoble antallet af kvinder og farvede inden 2020. 

Oscar-vinder kigger mod Sverige

Skuespillerinde, instruktør og tidligere Oscar-vinder Jodie Foster mener ikke, at mænd i Hollywood har arbejdet aktivt for at holde kvinder ude. Men hun mener, at det kræver muligheder for kvinder på et tidligt stadie, før de kan begynde at sidde på betydningsfulde positioner i filmindustrien. 

Hun påpeger, at Det Svenske Filminstitut har indført kønskvoter for at opnå ligestilling. 

- Jeg troede ikke, at det ville fungere, men det gør det. Det handler om lige muligheder i begyndelsen af karrieren, siger hun til AP.