Oscar

Fire kendte dukker ikke op til årets Oscar

Harvey Weinstein bliver helt sikkert ikke inviteret til årets Oscar-uddeling. Ritzau Scanpix

Nogle kendte Hollywood-personer er ikke inviteret, og andre har frivilligt valgt at blive væk.

Oscar står for døren, og et hav af Hollywoods kendte ansigter samles til den store prisuddeling i Dolby Theatre natten til mandag dansk tid.

Udover de mange priser, der skal uddeles, bliver årets show især overskygget af en sag, som har kørt i filmindustrien verden over det sidste år: #MeToo. 

TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz viser rundt. Video: Nina Brorson

Skandalen rullede i 2017 for at gøre opmærksom på alle de kvinder, der er blevet krænket af magtfulde mænd i branchen. Det har ført til, at mange mænd har holdt sig uden for rampelyst - nogle er endda ufrivilligt blevet ekskluderet.

Det kommer også til at ses til årets Oscar-uddeling, hvor flere prominente navne ikke er at finde på gæstelisten.

Flere medier spekulerer i, om de inviterede kvinder vil møde op i sorte kjoler, ligesom de gjorde til Golden Globe som en symbolsk protest imod de seksuelle krænkelser i filmindustrien. 

Filmanmelder Ann Lind Andersen fortæller i nedenstående liste, hvorfor udvalgte personer ikke dukker op til årets Oscar.

Alle har mændene det tilfælles, at de er blevet ofre for beskyldninger om sexkrænkelser. Men trods det er nogle stadig inviteret, men har selv valgt ikke at dukke op.

- Akademiet har været i tvivl om, hvordan de skal agere i sager, hvor der er vidnesbyrd, men ikke er sager, der kører. Derfor har man valgt at invitere enkelte personer, og så er det op til dem selv, om de vil deltage eller ej. Der er en indbygget risiko, når man vælger at invitere personer, der er beskyldt for at have krænket kvinder, siger Ann Lind Andersen til TV 2. 

Disse personer er ikke inviteret til Oscar-uddelingen

 1. James Franco

  Til Golden Globe bar James Franco et #TimesUp-batch. Det fik mange kvinder til at tweete, at skuespilleren ikke var berettiget til at bære det.

  - James Franco er inviteret, men han har valgt ikke at dukke op. Det sker, efter tidligere skuespillere og studerende, som han har undervist, er kommet med anklager om upassende adfærd. 

  - Jeg var overrasket over, at han overhovedet fik en nominering til Oscar-uddelingen efter anklagerne. Han er nomineret i kategorien 'bedste adapteret manuskript' for filmen ’The Disaster Artist’. Langt tid lå han lunt i svinget til at blive nomineret til 'bedste mandelige hovedrolle', hvilket, jeg synes, ville have været fortjent. 

  Læs mere om anklagerne mod James Franco her.

 2. Kevin Spacey

  Kevin Spacey

  - Jeg tror ikke engang, en invitation har været på tale på grund af de sexanklager, der er mod ham. Anklagerne var i første omgang med til, at han blev erstattet af Christopher Plummer i ’All the Money in the World’, som er nomineret for 'bedste mandlige hovedrolle'.

  - Han er persona non grata sammen med Harvey Weinstein. Der har været en del vidnesbyrd fra folk, der har haft krænkende oplevelser med ham.

  Læs mere om anklagerne mod Kevin Spacey her

 3. Casey Affleck

  Casey Affleck vandt sidste år prisen 'bedste mandlige hovedrolle' for filmen Manchester by the Sea.

  - Da han sidste år vandt prisen som ’bedste mandlige hovedrolle’, er det en tradition, at tidligere års vinder skal overrække 'bedste kvindelige hovedrolle'-prisen i år. Det har han trukket sig fra, og han har valgt ikke at deltage i showet.

  - Man kan gisne om, at det er på grund af de gamle sexanklager, der kører mod ham fra ’I’m Still Here’. Der er to anklager fra den sag.

  Læs mere om anklagerne mod Casey Affleck her.

 4. Harvey Weinstein

  Hele #MeToo-kampagnen startede med Harvey Weinstein, da det kom frem, at han har krænket utallige kvinder i filmindustrien.

  - Han er helt sikkert ikke inviteret. Han er sløjftet fra alle lister og er ekskluderet som medlem af akademiet. Det er det eneste rigtige at gøre. Der kommer hele tiden nye anklager mod ham. 

  - Men trods det er han stadig en del af Oscar-historien. Hans film har vundet 81 Oscar-statuetter og været nomineret 341 gange.

  Læs mere om anklagerne mod Harvey Weinstein her.