Royale

2640 briter inviteres indenfor til royalt bryllup

Brudeparret ønsker, at offentligheden føler sig som en del af deres store dag.

Det britiske kongehus er fra tid til anden blevet kritiseret for at være distanceret fra folket. 

Men når den britiske prins Harry og hans udkårne, amerikanske Meghan Markle, siger ja til hinanden lørdag den 19. maj, bliver briterne i den grad en del af fejringen af deres kærlighed.

- Dette bryllup, ligesom alle andre bryllupper, vil være et øjeblik med sjov og glæde, der afspejler bruden og brudgommens personlighed og værdier, lyder det fra en talsmand fra Kensington Palace i en pressemeddelelse.

Den britiske prins Harry og hans forlovede, Meghan Markle, fortæller i et tv-interview om deres første møde og om, hvordan prinsen friede. Video: Mie Leonora Heiberg

Her løfter det britiske kongehus sløret for, at Prinsen og den tidligere skuespillerinde har besluttet at dele dagen med 2640 briter.

De vil blive inviteret inden for murerne på Windsor Castle, hvor vielsen finder sted.

Her kan de se gommen, bruden og alle bryllupsgæsterne ankomme til kirken, og de vil være helt tæt på, når prins Harry og Meghan Markle træder ud igen og viser sig offentligt for første gang som mand og kone.

Skoleelever og unge med en stærk stemme

De 2640 briter, der kan regne med at få en helt speciel invitation til det royale bryllup, tæller blandt andet 100 skoleelever og 200 personer fra blandt andet velgørenhedsorganisationer.

1200 af de heldige gæster vil blive udvalgt af ni Lord Lieutenants, der er den britiske monarks personlige repræsentant i et grevskab.

Her har brudeparret bedt om, at de udvalgte blandt andet er unge mennesker, der har vist stærkt lederskab, og folk, der har tjent lokalsamfundet.

Håber, endnu flere vil komme

De 2640 specielt inviterede er dog ikke nok for bruden og gommen. De håber, at endnu flere briter vil tage del i bryllupsdagen.

Den 12. februar meddelte de, at de vil køre en tre kilometer lang tur i hestevogn umiddelbart efter vielsen, præcis som vi kender det fra danske kongelige bryllupper.

Meghan Markle og prins Harry nåede at være kærester i cirka halvandet år, før prins Harry røg på knæ og friede til den 36-årige 'Suits'-skuespillerinde. Video: Rikke Museth Janniche & Anne Nordestgaard Dyrehauge

- Parret håber, at denne korte tur vil give flere mennesker mulighed for at komme til Windsor og nyde atmosfæren på denne særlige dag, oplyste det britiske kongehus.

Bryder royal etikette - og hyldes for det

Brudeparret annoncerede deres forlovelse i november, og i et interview med BBC løftede Meghan Markle sløret for, at Prinsen faldt på knæ, mens parret var ved at tilberede en kylling i hans hjem.

- Det var sødt og naturligt. Og meget romantisk, fortalte skuespillerinden.

Siden har hun forberedt sig på at blive en del af den britiske royale familie.

Hun har indstillet karrieren som skuespillerinde, hvor hun blandt andet var kendt fra serien 'Suits'.

I januar slettede hun sine sociale medier, og i mandags optrådte hun for første gang offentligt sammen med sin kommende mand, prins William og hertuginde Kate på et pressemøde.

Pointen blev fremsat på et pressemøde den 27. februar 2018. Video: Nina Brorson

Her viste hun offentligt sin støtte til MeToo- og TimesUp-bevægelserne, stik imod den britiske royale etikette, der dikterer, at medlemmer af familien ikke udtrykker sig politisk.

Udtalelserne udløste dog stor ros i flere medier. Blandt andet magasinet Vogue hyldede Markles standpunkt.

Intimt kæmpe-bryllup

Når prins Harry og Meghan Markle siger ja til hinanden den 19. maj, bliver det i St. George's Chapel i Windsor Castle, der ligger ved kongeslottet Windsor vest for London.

Kapellet er fra det 15. århundrede og mere intimt end Westminster Abbey, hvor prins William og Kate Middleton blev gift.

Brylluppet mellem Prinsen og skuespillerinden ventes at tiltrække stor opmærksomhed fra hele verden, ligesom det var tilfældet med storebrorens bryllup i 2011.

Deres bryllup blev set af anslået to milliarder tv-seere verden over.

10 ting du bør vide om prins Harrys kommende hustru

 1. Hedder ikke Meghan til fornavn

  Meghan Markle blev født i Los Angeles i 1981 - hendes fulde navn er Rachel Meghan Markle.

  Hendes mor, Doria Ragland, arbejder som socialarbejder og yoga-instruktør, mens hendes far, Thomas W. Markle, er lyssætter. Forældrene blev skilt i 1988, men forblev venner.

 2. Fik kun roller som den pæne pige

  Hun har interesseret sig for skuespil, siden hun var barn, og gik også på skuespillerskole som teenager. Som mange andre skuespillere måtte hun kæmpe for at bryde igennem, og i sine 20’ere havde hun primært småroller som "den kønne pige". På et tidspunkt var hun ”kuffert-pige” i underholdningsprogrammet ’Deal Eller No Deal’.

 3. Svært at være mulat

  Meghan Markles mor er afroamerikaner, og Meghan har ved flere lejligheder måttet kæmpe med det faktum, at hun er mulat. Når hun fulgtes med sin mor som barn, oplevede hun flere gange, at forbipasserende troede, hendes mor var hendes barnepige, fordi hun var sort.

  Men også som voksen har Meghan Markle måttet kæmpe med sin hudfarve - blandt andet som skuespiller.

  - Jeg var ikke sort nok til de sorte roller, og jeg var ikke hvid nok til de hvide roller, så jeg blev en etnisk kamelæon, der ikke kunne få et job, har hun blandt andet fortalt. 

 4. Det store gennembrud

  Efter en række småroller og modeljobs brød hun igennem i rollen som den advokatfuldmægtige Rachel Zane i tv-serien ’Suits’. Serien begyndte i 2011 og blev særdeles populær og har indtil videre kørt i syv sæsoner.

 5. Hun har allerede været gift én gang

  Meghan Markle har været gift før. I 2011 blev hun gift med sin kæreste igennem syv år - skuespiller og producer Trevor Engelson - men i 2013 blev parret skilt.

  Ifølge programmet 'Da Harry mødte Meghan' sled det blandt andet på forholdet, at Meghan tilbragte meget tid på 'Suits'-indspilningerne i Toronto, mens Trevor Engelson blev tilbage i Los Angeles.

 6. Hun er feminist

  Meghan Markle har proklameret, at hun er feminist, og hun er blandt andet talsmand for kvinderrettigheder i FN. Men hun kæmper også en kamp for kvinder i sin dagligdag.

  Da hun modtog manuskriptet til tredje sæson af ’Suits’, opdagde hun noget, der fik hende til at sætte foden ned:

  - I denne sæson begyndte hver eneste scene med: Rachel kommer ind kun iført et håndklæde. Og jeg sagde: "Nej! Det gider jeg ikke mere", sagde hun ved en One Young World-konference i 2016.

 7. Har været blogger

  I 2014 begyndte hun at skrive sin egen blog med navnet ’The Tig’. Her har hun skrevet om alt fra rejser og mad til mode og skønhed. Hun lukkede dog bloggen ned i april 2017 – cirka et halvt år efter, at hun begyndte at date prins Harry.

 8. Mødte Harry via fælles venner

  Ifølge programmet ’Da Harry mødte Meghan’ var det Meghan Markles designer-veninde Misha Nonoo, der bragte parret sammen. Nonoo var nemlig gift med prins Harrys skoleven Alexander Gilkes.

 9. Hænger ud med de rigtige folk

  Meghan Markle er vant til at begå sig i den øvre middelklasse og overklassen. Hun har adskillige ”fine” og kendte venner - blandt andre tennisstjernen Serena Williams.

 10. Royalt ægteskab kommer til at ødelægge karrieren

  Når Meghan Markle bliver gift, skal hun indstille sig på at sløjfe karrieren som skuespiller.

  - Det vil næsten være umuligt at forsætte med at spille skuespil, vurderer royal kommentator og forfatter Katie Nicholl i programmet 'Da Harry mødte Meghan'.

Kilde: Programmet: 'Da Harry mødte Meghan'.