Oscar

Ingen ved, hvordan 'Oscar' fik sit navn - her er teorierne

Siden den 16. maj 1929 er over 3000 Oscar-statuetter blevet uddelt. Men hvem er den lille fyr, som faktisk slet ikke hedder Oscar?

Natten til mandag finder et af verdens mest prestigefyldte shows sted, hvor millioner af seere fra over 200 lande følger med.

Se alle vinderne fra Oscar-uddelingen 2019 her. Listen opdateres løbende, når priserne overrækkes.

Det er naturligvis den 90. Oscar-uddeling i Dolby Theater i Los Angeles i USA, hvor de bedste filmfolk fra primært USA hylder sig selv og hinanden. 

Selve uddelingen styres af Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS, som er en sammenslutning på over 6000 filmfolk fra, igen, primært USA. 

Om Oscar-Akademiet

  • Oscar-akademiet (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) har omkring 6000 medlemmer.
  • Medlemmerne repræsenterer forskellige brancher inden for filmverdenen, fx skuespillere, instruktører, kamerafolk, klippere og makeup-artister.
  • De 6000 medlemmer er inddelt i brancher, og man kan kun nominere folk inden for sin egen branche. Eneste undtagelse er prisen for 'bedste film'. Her må alle fra Akademiet stemme. 
  • Størstedelen af medlemmerne er amerikanere, men der er filmfolk fra hele verdenen. Instruktørerne Nicolas Windin Refn og Tobias Lindholm er blandt nogle af danskerne i Akademiet

De stemmer om hvilke film, skuespillere og andre filmfolk, der skal modtage en pris for deres arbejde det forgangne år. 

Men hvad er det egentlig for en hæderspris de kæmper om?

TV 2 sender hele Oscar-showet natten til mandag. Optakt begynder kl. 23.20. 

Gulddrengen Oscar

Prisen hedder faktisk slet ikke Oscar, men Academy Award of Merit - eller groft oversat Akademiets pris for fortjeneste.

Oscars før og efter, den er blevet beklædt med guld. Den er cirka 2500 kroner værd i materialer. Michael Jackson betalte i 1999 over 9 millioner kroner for David O. Selznicks Oscar fra filmen 'Borte med blæsten'.

Der findes flere historier på, hvordan Academy Award of Merit fik sit kælenavn Oscar og sin nuværende form. Ifølge Akademiet er oprindelsen også uklar. 

OSCAR FACTS

Figuren blev tegnet af daværende chefdesigner hos MGM, Cedric Gibbons, og modeleret af skulptør George Stanley i 1928. 

Fabrikanten Polich Tallix bruger tre måneder på at lave 50 statuetter.

I 2015 gik man tilbage til at støbe i bronze og dække den med et tyndt lag guld.

Statuetten har fået små kosmetiske ændringer siden originalen fra 1928. Den nuværende version er en sammensmeltning af originalen og versionen fra 2014.

Den vejer 3,85 kg.

Den er 34,29 cm høj.

Mere end 3086 Oscars er blevet uddelt siden 1929.

Oscars officielle navn er Academy Award of Merit.

Øgenavnet 'Oscar' blev fast i 1939.

Akademiets favoritteori er, at en sekretær ved Akademiet, Margaret Herrick, så en skitse til statuetten og påpegede, at den lignede hendes onkel Oscar. Flere overhørte det, og det hang ved. 

En anden teori er, at Bette Davis gav sin statuette øgenavnet Oscar efter sin mand, da hun vandt i 1935. Det skriver The Guardian.

Den mexicanske instruktør og skuespiller Emilio 'El Indio' Fernández. Rygtet siger, at han stod model til Oscar-statuetten.

En tredje teori er, at klummeskribenten Sidney Skolsky skulle have overhørt det et sted og brugt navnet i en klumme, da Katharine Hepburn vandt for Bedste Skuespillerinde i 1934. Altså et år før Bette Davis-teorien.

Uanset teori, så er hans klumme fra 1934 dog det første fysiske bevis, hvor navnet er brugt. 

Akademiet gik med på øgenavnet i 1939.

Den nøgne latino?

Selve statuetten består af en nøgen ridder, som holder et korstogssværd på en stor filmspole med fem eger i - én for hver afdeling af filmbranchen, som var med til at grundlægge Akademiet: Skuespillere, instruktører, teknikere, forfattere og producenter. 

Det var filmselskabet MGM's chefdesigner, Cedric Gibbons, som i 1928 designede den figur, som senere skulle blive til Oscar. Da han havde lavet sine skitser, bad han skulptøren George Stanley om at lave en fysisk figur. 

En udbredt og sejlivet, men ikke officiel historie er, at det var den mexicanske skuespiller Emilio 'El Indio' Fernández, som stod nøgenmodel til statuetten. Akademiet afviser dog historien. 

Rygtet hænger især fast i den latinamerikanske befolkning, som til dette års Oscar-uddeling gør sig bemærket under hashtagget #LatinosLeftOut. 

Danske Søren Steen Jespersen (v) and Feras Fayyad, som instruerede dokumentarfilmen 'Last Men in Aleppo', poserer foran en stor version af Oscar-statuetten.

Det kommer i kølvandet på protester under hashtagget #OscarsSoWhite og især #MeToo, hvor kritikere slår ned på overvægten af hvide mennesker i nomineringerne og showet samt på sexskandalerne i Hollywood. 

Masser af dollars

Der er enorm prestige i at hive en Oscar i land. Men der er også penge i det. Virkelig mange penge. 

Det blev i 2016 udregnet, at skuespillere, som vinder en Oscar, kan se frem til en stigning på 81 procent i løn. Dog kan skuespillerinder ikke se frem til den samme lønstigning. I runde tal estimeres det, at mandlige skuespillere stiger 3,9 millioner dollars, imens kvinder kun stiger 500.000 dollars. 

Ifølge analyseinstituttet IbisWorld kan en Oscar-nominering og sejr betyde 100 procent flere solgte billetter for den pågældende film. Man analyserede Oscar-film og fandt ud af, at 50,2 procent af indtjeningen skete før nomineringen, 31,8 procent efter nomineringen og 18,1 procent efter sejren. 

TV 2 sender hele Oscar-showet natten til mandag. Optakt begynder kl. 23.20.