Greyzone

Nabolande har set TV 2-serie før dansk premiere - anmeldere positive

Spændingsserien 'Greyzone' har haft premiere i Sverige, hvor den har høstet positive anmeldelser. Frygt-temaet i serien kan hovedpersonen genkende.

'Greyzone' er skabt i samarbejde med Sverige, og tv-serien havde premiere hos vores skandinaviske venner torsdag den 22. februar.

Det er tre dage før den danske premiere på TV 2. 

De første anmeldelser er allerede kommet ind og modtagelsen har været overvejende positiv. Således har Aftonbladet og Expressen begge kvitteret med fire ud af fem stjerner. 

På niveau med populær amerikansk serie

Aftonbladet kalder serien for 'godt håndværk' og fremhæver Birgitte Hjort Sørensen og Tova Magnussons skuespil. 

Expressen skriver, at serien har en sofistikeret spændingskrog fra første øjeblik og sammenligner den med den amerikanske serie 'Homeland', da den var på sit højeste. Ifølge anmelderen Mattias Bergqvist hører 'Greyzone' til blandt de allerbedste spændingsserier. 

Mediet TVdags stemmer i 'Homeland'-sammenligningen, men påpeger dog også, at noget af handlingen er en smule forudsigelig. 

- Men det er så klogt udført, at man ikke kan undgå at blive opslugt at historien, skriver TVdags videre.

Hos Göteborgs-Posten bliver 'Gråzone' omtalt som en 'højkvalitetsserie' med 'blændende skuespil'. Den får samtidig ros for at udfordre seerens forudindtagede holdninger.

Frygten

Serien handler om droneingeniøren Victoria Rahbek (Birgitte Hjort Sørensen), der tages som gidsel af terrorister, som planlægger et angreb i Skandinavien. Dertil skal de bruge droneingeniørens ekspertise og færdigheder. 

Det er den danske skuespiller Birgitte Hjort Sørensens første rolle i en dansk tv-serie, efter hun vendte hjem fra USA. Opholdet bød på et glamourøst liv, men der var også tidspunkter, hvor skuespillerinden følte sig udsat. 

Og det var ikke det eneste sted. 

Det er selve terrorens magt at skabe frygt i mennesket. Død og ødelæggelse sender kraftige signaler, som knuger sig fast i bevidstheden, og vi spørger os selv: "Hvornår er vi egentlig sikre?".

- Når der sker terrorangreb i en europæisk by, kan jeg godt mærke det i dagene efter. Jeg føler mig ikke udsat i Danmark, men da jeg boede i New York og var i for eksempel undergrundsbanen. kunne jeg godt få en fornemmelse af, at her kunne et angreb godt ske, siger Birgitte Hjort Sørensen. 

Men virkeligheden ramte hende alligevel i Berlin til nytår, hvor hun besøgte julemarkedet på Breitscheidplatz, som blev ramt af et terrorangreb den 19. december 2016 ved aftenstid. En lastbil pløjede gennem markedet og dræbte 12 mennesker.

- Der tænkte jeg meget over det. Lastbilsterror er for mig det mest uhyggelige, for det virker så tilfældigt og er umuligt at forudsige. Det kunne ske alle steder. Man kan ikke sætte betonklodser overalt, siger hun. 

- For mig er det meget virkelighedsnært. Bombeangreb er sværere at forestille sig. Man kan sagtens tænke, at man går på fortovet, og hvad så hvis den der bil drejede herind, fortsætter hun.  

- Jeg synes, det var sindsygt ubehageligt, for det var virkeligt.

'Greyzone' har premiere søndag den 25. februar klokken 20.00 på TV 2 og er på i alt ti afsnit. På TV 2 PLAY kan du se både afsnit 1 og 2 den 25. februar.