Årgang 0

Forlod 'Årgang 0' for tre år siden - sådan har Emma det i dag

Emma Josefsen, der deltog i 'Årgang 0', fylder 18 år i dag - og løfter sløret for, hvad hun nu laver.

Gennem hele hendes opvækst kunne danskerne følge Emma Josefsen og hendes familie fra Tarm i ’Årgang 0’, indtil de for tre år siden valgte at trække sig fra programmet efter 15 sæsoner.

I dag fylder Emma 18 år, og i den anledning fortæller hun nu for første gang selv, hvordan det er gået, siden kameraerne blev slukket.

Til daglig går Emma Josefsen i 1.g på Vestjydsk Handelsskole & Gymnasiet HHX Skjern, og det er her, en stor del af fødselsdagen skal fejres.Transporten til og fra skole bliver dog noget helt særligt for 18-årsfødselaren.

- Jeg fik kørekort i november, men nu må jeg køre alene uden andre i bilen – det har jeg godt nok glædet mig til, siger Emma Josefsen.

Fodbolden er lagt på hylden

Udover skoledagen byder Emmas fødselsdag på venindehygge og træning.

Tidligere var det fodbold, Emma Josefsen dyrkede, men siden hun stoppede i ’Årgang 0’, har hun på grund af en knæskade lagt fodbolden på hylden.

Under sit ophold på Idrætsefterskolen Lægården sidste skoleår fik hun i stedet øjnene op for gymnastik, som hendes knæ bedre kan holde til.

I dag er hun både træner for et børnehold i den lokale gymnastikforening og gymnast på et egnshold for unge i Ringkøbing-Skjern.

Fakta om 'Årgang 0'

Produktionsselskabet Easy Film fik over 300 henvendelser, da man i 1999 søgte efter ”gravide” familier, som ville have deres liv skildret på tv i de næste 18 år.

Fem familier blev udvalgt og havde kun dét til fælles, at de fik et barn i begyndelsen af år 2000.

’Årgang 0’ følger børnene til de bliver voksne, og er samtidig en fortælling om det danske samfund, mens det udvikler sig i begyndelsen af det 21. århundrede.

Christian i Aarhus kom først med i tv-serien i 2008 som erstatning for en af de oprindelige deltagere, Mathilde fra Østerbro. I 2016 trak Emma fra Tarm sig fra serien.

Derudover går hendes fritid med et job bag kassen i morens genbrugsforretning.

Fejres tre gange

Selvom den tidligere ’Årgang 0’-pige har et stramt program, bliver der i den grad tid til at holde fødselsdag.

- Jeg skal egentlig fejre det ad tre omgange, så jeg bliver rigtig fejret, siger hun.

- På dagen får jeg, mellem skole og gymnastik, besøg af venner fra byen og dem, jeg går i skole med. På lørdag skal jeg ud at spise brunch med familien, og om to uger holder jeg og en rigtig god veninde fra efterskolen en stor fest i et forsamlingshus, hvor der kommer 100 venner fra efterskolen, handelsskolen og folkeskolen, siger Emma Josefsen.

Stress gjorde udslaget

Emma og resten af familien Josefsen valgte i første omgang at sætte deres deltagelse i ’Årgang 0’ på pause i foråret 2015, og året efter besluttede de at sige endegyldigt farvel.

Ifølge Emma Josefsen var det det helt rigtige tidspunkt for hende.

- På det tidspunkt var jeg nede med stress, og det lettede meget at melde mig ud. Det betød, at jeg kunne bruge de dage, hvor jeg ikke skulle noget, til at slappe af i stedet for at skulle filme, og det hjalp mig meget, siger hun og fortæller, at familien stadig følger med, når ’Årgang 0’ kører over tv-skærmen.

Herunder kan du se 15-årige Emma fortælle, hvorfor hun havde brug for en pause fra 'Årgang 0'.

- Det er lidt mærkeligt at se programmet, men jeg er ved at vænne mig til det. I begyndelsen sad jeg lidt og ventede på, at det med os kom, griner Emma Josefsen.

- Jeg gad godt, at mit efterskoleår også var blevet filmet. Ikke fordi alle andre skulle se det, men fordi jeg gerne selv ville have det. På den anden side er jeg også glad for, at kameraerne ikke skulle med på efterskolen, siger hun.

Emma Josefsen fortæller, at hun er kommet over den stress, der var en af årsagerne til, at hun trak sig fra 'Årgang 0'.

På det tidspunkt var jeg nede med stress, og det lettede meget at melde mig ud

Emma Josefsen

- Selvom det var vores hverdag, det viste, kan man bare lidt mere være sig selv, når man ikke bliver filmet. Jeg tænkte meget over, hvad jeg sagde, og om jeg kunne stå inde for det et halvt år senere, når programmerne blev vist, siger Emma Josefsen.

- Samtidig behøvede jeg ikke tænke på andres holdninger og tænke på, om de kun talte med mig for at komme i fjernsynet.

Drømmer om at blive au pair

Selv om Emma Josefsen er blevet tre år ældre, siden hun var en del af ’Årgang 0’-programmerne, er der stadig mange, der genkender hende.

- Det er rart nok bare at være sig selv, men på efterskolen og handelsskolen vidste de fleste godt, hvem jeg var. Jeg bliver stadig også genkendt ret meget på gaden, og selv om det kun er positive ting, folk siger, måtte det for min skyld gerne stoppe, siger fødselaren.

I fremtiden har hun ikke planer om at skulle på tv igen. I stedet drømmer hun om at være au pair i Australien, når hun er blevet student, og derefter forestiller hun sig, at hun skal arbejde med noget inden for finans.

I forhold til sin 18-årsfødselsdag har Emma Josefsen ikke nogle særlige ønsker, for kørekortet er jo allerede i hus.

Det har hun helt klassisk fået af sine forældre, fordi hun ikke er begyndt at ryge.

- Det er en bindende aftale. Hvis jeg begynder senere, skal jeg betale det tilbage. Jeg tror, at det gælder for altid, men det gør ikke så meget, for jeg har ikke planer om at begynde, understreger hun.