Oscar

Bliv klar til Oscar-showet 2018 – disse film skal du nå at se

Årets Oscar-statuetter bliver uddelt natten til mandag den 5. marts. Men hvilke film skal man se, hvis man ikke kan nå gennem hele hovedfeltet? Brendan McDermid / Scanpix Denmark

Det er nærmest umuligt at nå at se alle 62 nominerede film inden årets Oscar-uddeling, men filmanmelder Ann Lind Andersen har løsningen.

Om tre uger løber filmindustriens største prisfest af stablen, når Dolby Theatre i Los Angeles åbner dørene for årets Oscar-uddeling.

Hele 62 film er nominerede i 24 kategorier, så det er nok de færreste, der kan nå gennem hele repertoiret inden søndag den 4. marts.

Men det er der heldigvis råd for.

Usædvanligt mange nominerede

Filmanmelder Ann Lind Andersen kommer i ’Go’ morgen Danmark’ med et bud på, hvilke film man skal prioritere inden det store show.

Hvis man stadig gerne vil kunne følge med, er det en god idé at tage udgangspunkt i hovedkategorien ’Bedste film’, og bare her er der nok at tage af. Den indeholder nemlig hele ni nominerede film.

Ann Lind Andersen lister her de ni film i den rækkefølge, hun mener, man bør se dem:

- De tre sidste kan du godt undlade at se, tilføjer hun:

Sådan skal du prioritere Oscar-favoritterne

 1. ’Three Billboards outside Ebbing, Missouri’

  Frances McDormand er nomineret for sin rolle som Mildred Hayes, hvis datters mord efter flere måneder stadig er uopklaret. Med ’Three Billboards outside Ebbing, Missouri’ tager hun sagen i egen hånd.

  - Det er en helt fantastisk film på mange planer. Den har en helt sindssygt fed kvindefigur, spillet af Frances McDormand, som er en fandenivoldsk, lidt bitter, indebrændt kvinde. Den har fået kritik, fordi en af rollerne er en racistisk politimand, som skifter karakter, men det er det, der er så smukt ved den her film; At karaktererne ikke er så endimensionelle. Hvis man kun skal se en film, så er det den her, siger Ann Lind Andersen.

  ’Three Billboards outside Ebbing, Missouri’ er nomineret i hele syv kategorier. Blandt andet er tre skuespillere nominerede for deres præstationer. 

 2. ’Phantom Thread’

  Daniel Day-Lewis er nomineret i kategorien Bedste Mandlige Skuespiller for din rolle i 'Phantom Thread'. Her ses han til filmens græske premiere.

  - Den er ret fantastisk, men det er en underspillet film, og det gør, at den ikke kommer til at vinde. Den er en lille smule langsom, og der sker ikke så meget på overfladen, men der sker utroligt meget hos karaktererne. Daniel Day-Lewis spiller subtilt og underspillet, men hver eneste detalje er minutiøs perfekt, siger Ann Lind Andersen.

  ’Phantom Thread’ er nomineret i fem kategorier, blandt andet for Daniels Day-Lewis’ hovedrolle og for bedste kostumedesign. 

 3. ’The Shape of Water’

  Sally Hawkins spiller en stum rengøringsdame, der forelsker sig i et vandmonster i 'The Shape of Water'.

  - ’The Shape of Water’, der er instrueret af Guillermo Del Toro, er både smuk visuelt og smuk i sin historie. Toro er så ærlig med sin kærlighed til monstre. Han forstår at få noget andet ud af sine monstre end de klassiske gyserhistorier. Det her er en kærlighedshistorie mellem det her vandmonster, en slags vandmand kan man kalde ham, og den her almindelige kvinde, spillet af Sally Hawkins, der arbejder som rengøringsdame, og som i øvrigt er stum, siger Ann Lind Andersen.

  - Den er fantastisk fotograferet af danske Dan Laustsen, som også er nomineret, og som faktisk lige nu ligger i front i forhold til at vinde prisen som bedste fotograf.

  ’The Shape of Water’ er nomineret hele 13 gange, blandt andet for sin lyd og fotografering, og den er en af favoritterne til at vinde hovedkategorien. 

 4. ’Dunkirk’

  Christopher Nolan har sørget for ubeskrivelig lyd og billeder i 'Dunkirk', lyder det fra filmanmelder Ann Lind Andersen.

  - Det er kun anden gang, Christopher Nolan er nomineret som instruktør, selvom han er sindssyg. Han laver nogle visuelle ting og billeder i ’Dunkirk’, som er fuldstændigt ubeskrivelige, og lydsiden er fantastisk arbejde. Han fortæller en anderledes krigsfilmshistorie om anden verdenskrig, og det er en ret unik krigsfilm, siger Ann Lind Andersen.

  ’Dunkirk’ er nomineret i otte kategorier, blandt andet for bedste lyd og bedste instruktør. 

 5. ’Lady Bird’

  'Lady Bird' vandt en Golden Globe for bedste komediefilm. Her ses skuespillerinderne Laurie Metcalf, og Saoirse Ronan og instruktør Greta Gerwig til awardshowet.

  - Den er instrueret af den nye unge, kvindelige instruktør Greta Gerwig, som kun er den femte kvindelige instruktør, der nogensinde i Oscar-historien er blevet nomineret. Det er en coming of age-film om en ung kvinde, der skal finde sig selv, og hvad hun vil med sit liv. Den er enormt velskrevet, og så er den først og fremmest enormt velspillet af Saoirse Ronan, som også er nomineret. Det er en dejlig film, men den ligger midt i feltet i forhold til, om man nødvendigvis skal se den, siger Ann Lind Andersen.

  ’Lady Bird’ er nomineret i fem kategorier, blandt andet for bedste originale manuskript, bedste kvindelige hovedrolle og bedste instruktør. 

 6. ’Call Me By Your Name’

  22-årige Timothee Chalamet, der spiller hovedrollen Elio, og instruktør Luca Guadagnino til premieren på 'Call Me By Your Name'.

  - Det er en smuk kærlighedsfilm om 17-årige Elio, som bliver forelsket i en mand, der er ti år ældre end ham. Det, instruktøren Luca Guadagnino faktisk lykkes med, er at fange stemningen, der kan få os alle sammen til at huske, hvordan vi selv havde det for mange år siden, da vi var unge og forelskede første gang. Det er det, den kan, og det, der gør den unik, men historiemæssigt er der måske ikke så meget at hente i den, siger Ann Lind Andersen.

  ’Call Me By Your Name’ er nomineret i fire kategorier, blandt andet for bedste mandlige hovedrolle. 

 7. ’Darkest Hour’

  Gary Oldman i rollen som Winston Churchill i 'Darkest Hour'. Både Gary Oldman og hans makeupartister er nominerede for deres indsatser.

  - En af de film, man kan vælge fra, er ’Darkest Hour’ – men går så glip af Gary Oldmans præstation, som han højst sandsynligt kommer til at vinde en Oscar for, men selve filmen som helhed, hvor man følger Churchill i dagene op til, at han skulle beslutte, om England skulle gå i krig, det er en tung satan. Den er meget ordrig, det er meget gamle mænd, der sidder i små rum og taler og taler og taler. Den er lidt kedelig for at sige det lige ud.

  ’Darkest Hour’ er nomineret i seks kategorier, blandt andet for bedste mandlige hovedrolle og kostumer, hår og make-up.

 8. ’Get Out’

  Hovedrolleindehaveren Daniel Kaluuya blev kåret som fremtrædende skuespiller til årets NAACP Image Awards, der hylder farvede personer i film, tv, musik og litteratur.

  - Den er mega hypet, og mange er sikkert uenige i, at den kan vælges fra. Men jeg synes, det er en lidt overvurderet film. Den er usædvanlig i Oscar-sammenhænge, fordi det er en horrorkomedie, og det er sjældent, vi ser det i Bedste Film-kategorien. Den gør mange interessante, meget politiske ting, men som film synes jeg ikke, at den er så stærk, siger Ann Lind Andersen.

  ’Get Out’ er nomineret i fire kategorier, blandt andet for bedste originale manuskript. 

 9. ’The Post’

  Meryl Streep er nomineret for sin hovedrolle i Steven Spielbergs 'The Post'.

  - Det er en rigtig god journalistisk historie, der handler om, da Washington Post sloges om, om de skulle have lov at frigive de her Pentagon-papers. Det er en pressefrihedskamp, kan man sige. Det er en klassisk Spielberg, det er en Meryl Streep, der som sædvanligt er stærk, men den kører lidt på rutinen, så den kan man godt vælge fra, siger Ann Lind Andersen.  

  ’The Post’ er nomineret i to kategorier: Bedste film og Bedste Kvindelige Hovedrolle.