Underholdning

Hans oldefar sad bag tremmer i Tivoli – nu belønnes han med De Gyldne Laurbær

Jesper Wung-Sung får den prestigefyldte litteraturpris for bogen om hans families historie.

Jesper Wung-Sung modtager boghandlernes litteraturpris De Gyldne Laurbær for bogen ’En anden gren’.

Den 46-årige forfatter har tidligere skrevet en række bøger, men det er historien om hans egen familie, han nu vinder den prestigefyldte pris for.

- Jeg er både rørt og beæret. Jeg får tårer i øjnene, når jeg tænker på nogle af de andre, der har vundet De Gyldne Laurbær. Jeg synes jo i bund og grund ikke, at jeg hører til i den sfære. Der var andre priser, jeg kunne forestille mig at vinde, men det her er lige så fjernt fra mig som Nobelprisen, siger Jesper Wung-Sung kort efter, at han har fået at vide, at han er årets prismodtager.

Oldefar fra Kina

'En anden gren' handler om forfatterens oldefar San Wung-Sung.

San Wung-Sung var kineser, og hele sin barndom og ungdom troede Jesper Wung-Sung, at oldefaren kom fra en fornem familie og var taget til Europa på en form for dannelsesrejse.

Her mødte han så den danske kvinde Ingeborg Danielsen, som han forelskede sig i og sidenhen giftede sig med.

Det er først nu, jeg har været klar til det menneskeligt og stilistisk

Jesper Wung-Sung, forfatter og vinder af De Gyldne Laurbær

Som et overmalet maleri

Da Jesper Wung-Sung var 27 år og debuterede som forfatter, fandt han dog af omveje ud af, at oldefarens livshistorie var bygget på en løgn.

Jesper Wung-Sung

  • Forfatter og foredragsholder
  • Født 23. maj 1971 i Marstal på Ærø
  • Debuterede i 1998 med novellesamlingen 'To ryk og en aflevering', som i 2003 blev filmatiseret
  • Også ungdomsromanen 'En-to-tre-NU!' fra 2001 blev filmatiseret i 2016 og vandt "Blockbusters Publikumspris" ved Robert-uddelingen 2017
  • Har derudover skrevet masser af bøger og noveller, samt vundet en række priser og legater

San Wung-Sung kom nemlig ikke til Danmark på dannelsesrejse – tværtimod.  

- Det er ligesom at have et familiemaleri hængende på væggen. På et tidspunkt kommer man til at gå ind i det, og så ryger der en lille flig af malingen af, og inde bag ved er der et andet maleri, sagde Jesper Wung-Sung i forbindelse med udgivelsen i ’Go’ morgen Danmark’.

Sandheden var nemlig ikke så lys som det imaginære familiemaleri.

San Wung-Sung var i virkeligheden en del af en trup, der blev fragtet til Danmark i 1902 for at blive udstillet i Tivoli. Her kom danskerne for at opleve eksotiske folkefærd, og San Wung-Sung blev en del af havens kinesiske landsby.

Jesper Wung-Sungs oldefar var fra Kina og blev udstillet i Tivoli. En skam, som siden blev forsøgt skjult af familien. Video: Karoline Lunddal Dam

Bag tremmer i Tivoli

Mens oldefaren sad bag tremmer i Tivoli, mødte han den danske kvinde Ingeborg Danielsen, og i skjul for omverdenens forargede øjne indledte de et kærlighedsforhold. Og det er denne historie, Jesper Wung-Sung skildrer i den nu prisvindende bog ’En anden gren’.

- De har fortalt en anden historie for at dække over noget skamfuldt, men for mig er det jo ikke skamfuldt. Når jeg hører den her historie, er jeg jo bare så meget desto mere taknemmelig over det mod og den styrke, som San og Ingeborg har haft, siger han i ’Go’ morgen Danmark’.

- Når man afdækker den her historie, som jeg har gjort i min bog, er det i virkeligheden en smuk og langt mere rørende historie, siger han.

- Vidste historien skulle skrives

For Jesper Wung-Sung betyder det noget, at det netop er denne bog, der har givet ham boghandlernes pris. 

- Det kunne ikke være større. Det er en bog, jeg hele mit liv har vidst, jeg skulle skrive. Det er jo min egen families historie, og på den måde er det den helt rigtige bog, som får den opmærksomhed, siger han og fortæller, at bogen har været 20 år undervejs. 

- Det er først nu, jeg har været klar til det menneskeligt og stilistisk. Jeg var ikke en god nok forfatter til at skrive den før nu. For mig var tiden moden nu, og jeg er glad for, at der også er andre, der synes det, siger Jesper Wung-Sung, inden han fortsætter fejringen med et glas Jack Daniels.