Danmark har talent

Hypnotisør forklarer tricks på tv, der forbløffede dommerne

Martin Castor er en mester i mentalisme, psykologisk manipulation og hypnose. Få fif til at gøre ham kunsten efter lige her.

Hvordan kan man med lukkede øjne mærke en fjer, som rører en anden på hagen?

Eller tre tryk på en andens arm?

Det oplevede de to dommere Peter Frödin og Jarl Friis-Mikkelsen på nærmeste hold, da Martin Castor demonstrerede sine tricks lørdag aften i 'Danmark har talent'.

Han er uddannet hypnoterapeut og er samtidig specialist i psykologisk manipulation. Selv kalder 42-årige Martin Castor sig en "attention artist" - en slags opmærksomhedskunstner, når han er på scenen. 

- Jeg blev narret på en god og overbevisende måde, siger Jarl Friis-Mikkelsen, der trykkede på guldknappen og dermed sørgede for, at mentalisten er sikret en plads i liveshowet.

- I det hele taget elsker jeg tryl og at blive forført at den slags ting. Det skaber uro i din egen balance og er med til at bryde den rutine, man også har som dommer, lyder det fra Jarlen. 

Her regner det med guldkonfetti, efter at Jarl Friis-Mikkelsen har brugt sin gulddknap på Martin Castor.

Det handler om at vildlede

Martin Castor vil gerne demonstrere, at han kan skabe flere virkeligheder på én gang, og få folk til at sige, føle eller gøre noget, der ellers ikke var naturligt for dem.

Personen skal overrumples af indtryk

Martin Castor

Det gør han ved at blande hypnose med kropssprog - han både aflæser det og præger det. Men Martin Castor vil ikke kalde det, han laver, for snyd. 

- Det er et spørgsmål om vildledning, siger han og uddyber: 

- Jeg sidder nogle gange over for publikum, som tror, der sker én ting. Så er der én på scenen, der tror, der sker en anden ting, og måske en tredje, der tror noget andet, og når jeg så er færdig, viser det sig, at virkeligheden er en helt fjerde ting.

Martin Castor

42 år

Certificeret hypnoterapeut og hypnoseinstruktør

Instruktør i NLP - Neuro Lingvistisk Programmering - som er en psykologisk terapimetode

Har optrådt i over 15 lande - eksempelvis USA, Italien, England og Grækenland

Han har blandt andet trænet Jan Hellesøe, der er kendt fra tv-programmet 'Fuckr med dn hjrne'

Sådan kan du selv gøre 

Helt konkret afslører han her, hvordan man kan påvirke andre, uden at man behøver at kaste sig ud i hypnosekunsten.

Han giver her et eksempel: 

- Hvis man siger, at folk skal tænke på et værktøj og samtidig knytter hånden og laver en slåbevægelse to gange, så vil de fleste tænke på en hammer. For man har lavet hammerbevægelsen ved at knytte hånden, siger han. 

Det handler om at overrumple personen med indtryk, så det kun kan være én ting, men uden at man har sagt det direkte. 

Hvis en person skal tænke på en farve, kan man gøre således: 

- Laver man 'slå sig over fingeren'-gestikulationen, vil blod dukke op i underbevidstheden. 

Det giver associationen 'rød som blod'. Hvis man så nævner eksempelvis en tomat eller postkasse i efterfølgende samtaler, er den endnu mere sikker. 

- Man kan smide det ind tilfældigt i en sætning, som virker som noget random (tilfældigt, red), der lige er dukket op. Det må ikke være i en direkte sammenhæng, og man må ikke sige: "Nu skal du tænke på en farve som i en postkasse", fortæller han. 

Sidste år nåede 'tankelæseren' - den psykologiske manipulator - Mads Fencker hele vejen til finalen. Han giver her sine tips til, hvordan man selv kan gøre.

Her reagerer dommerne på tankelæseren Mads Fencker, der korrekt gætter, hvad de tænker på.

Hvordan kan man mærke ting?

Martin Castor bruger selv hypnose i alle sine tricks. 

- Som tale, prægning, usammenhæng og påvirkning. Let eller dyb gør ikke forskel. Trance betyder ikke, at man har lukkede øjne og er væk, men at bevidstheden er skubbet til side, og personen derved er mere påvirkelig, fortæller han. 

Men én ting er, hvad folk skal tænke på - noget andet er, hvordan man kan få dem til at føle ting, der ikke sker. Martin Castor benytter sig af det talte sprog, det synlige og det usynlige kropssprog, og forklarer her, hvordan han gør: 

- Hvis man prikker folk i en forbindelse med en samtale eller holder dem i armen eller hånden, så husker kroppen prikkene og antallet, men kan ikke sætte det i sammenhæng med samtalen. Hvis man bagefter beder folk lukke øjnene, så husker kroppen det stadig. Tidsforskydelsen ophæves nærmest, så man kan lave en forsinket reaktion, siger han. 

Når Jarl Friis-Mikkelsen til gengæld pludselig kunne føle en fjer på hagen, handler det om, at Martin Castor bevidst har påvirket dommeren på scenen med sit ordvalg, berøringer og gestikuleringer - alt sammen uden at Jarlen opdagede det. 

Her rører Martin Castor på diskret vis ved 'Danmark har talent'-dommer Peter Frödin.

Trykkede Jarl frivilligt på guldknappen?

Der er indtil videre blevet trykket tre gange på den gyldne knap i årets 'Danmark har talent'.

Cecilie Lassen gav et tryk, efter hun hørte sangerinden Caroline Manon, mens Peter Frödin har givet Sheima, der spiller ukulele og synger, sin guldknap.

Selv hvis jeg kunne, ville det være imod min egen etik

Martin Castor

Men når man nu lever af at kunne påvirke folk, er det så gået rigtigt for sig i Martin Castors tilfælde?

Har du haft en finger med i spillet, så dommer Jarl Friis-Mikkelsen var nødt til at trykke på guldknappen? 

- Der er noget, der hedder fri vilje, etik og moral, så jeg kan ikke få dem til at gøre noget, de ikke vil. Til gengæld kan jeg præge dem med oplevelser, ord, tanker og følelser. Selv hvis jeg kunne, ville det være imod min egen etik, siger han. 

Se 'Danmark har talent' hver lørdag klokken 20 på TV 2 eller gense programmet på TV 2 PLAY.