Anne Sofie Espersen med opråb til branchen - dygtige skuespillere holdes parkeret

Når vi gentagne gange ser de samme skuespillere i hovedrollerne i danske film, går det ud over resten af skuespillerstaben, mener Anne Sofie Espersen.

Når man ser danske film og tv-serier, kan man godt få en fornemmelse af, at man igen og igen ser de samme ansigter i de store roller.

Og det er ikke helt forkert.

Flere optællinger har vist, at et fåtal af skuespillere løber med en stor andel af hovedrollerne i danske spillefilm. Senest viste en opgørelse, som Radio24syv stod bag, at 11 skuespillere udgjorde hovedrollerne i hver tredje film i årene 2012 til 2015.

11 skuespillere dominerer dansk film

En optælling fra 2015 viste, at følgende skuespillere besad en tredjedel af alle danske hovedroller:

Nikolaj Lie Kaas, Pilou Asbæk, Anders W. Berthelsen, Nicolas Bro, Søren Malling, Bodil Jørgensen, Danica Curcic, Jonatan Spang, Mads Mikkelsen, Nicolaj Kopernikus og Trine Dyrholm.

Kilde: Radio24syv

Denne tendens er et problem, og den skaber en kløft i branchen, siger skuespillerinde Anne Sofie Espersen nu i ’Go’ morgen Danmark’.

En ond cirkel

Anne Sofie Espersen, der blandt andet er kendt for sin rolle i TV 2-serien ’Norskov’, har aldrig selv haft en hovedrolle, på trods af at hun har været nomineret til tre Bodil- og to Robert-priser og nu også er nomineret til en ZULU Award for sine skuespilpræstationer.

Hun mener, at nomineringerne viser, at de manglende roller ikke skyldes, at hun ikke er god nok, men derimod kløften i branchen.

- De få skuespillere, der får hovedrollerne, bliver bedre og bedre, for det gør man jo af at arbejde. Når resten af skuespillerskaren så får et eller andet job, kan man godt blive meget nervøs, når man så er på. Det er ærgerligt, at vildt dygtige skuespillere får lov at holde parkeret på den måde, siger Anne Sofie Espersen i onsdagens ’Go’ morgen Danmark’.

Herhjemme tror branchen, at det er ansigterne, der sælger billetter, og ikke historien

Anne Sofie Espersen, skuespillerinde

Spørger man den administrerende direktør i Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard, anerkender han, at tendensen kan gøre det svært for mindre prominente skuespillere som Anne Sofie Espersen.

- Jeg kan godt se, at det kan være et problem for skuespillerne, der får få roller. Men vi er nødt til at forholde os til, at vi er et lille land, hvor der kun udkommer omkring 20 spillefilm om året. Derfor er der også klare begrænsninger for, hvad vi kan og ikke kan, siger han til TV 2.

- Skal ses i længere perspektiv

Claus Ladegaard understreger dog også, at man bør kigge på rollefordelingen i et lidt længere perspektiv.

- Hvis man kun kigger på et enkelt eller få år, kan man godt sige, at det er rigtigt at få spillere kan dominere hovedrollerne. Når der kommer en ny spiller, der er god, kan han eller hun godt få en række roller inden for en meget kort periode, som vi har set det med Danica Curcic, Pilou Asbæk og Søren Malling. Men over en længere periode synes jeg, at der er en del udskiftning, siger han.

Afstemning

Anne Sofie Espersen efterspørger dog alligevel, at man også tør tage chancen og bruge skuespillere, der ikke er kendte ansigter i forvejen.

- Jeg synes, man burde gøre mere som i USA, hvor helt ukendte skuespillere også bliver castet til hovedroller. Herhjemme tror branchen, at det er ansigterne, der sælger billetter og ikke historien. Det er ikke, fordi de skuespillere, der får hovedrollerne i Danmark, ikke fortjener det, men det er ærgerligt, at så mange andre skuespillere ikke får chancen, siger Anne Sofie Espersen.

Ifølge Claus Ladegaard vurderer Det Danske Filminstitut ikke konkrete navne, når de skal uddele filmstøtte. Alligevel giver han Anne Sofie Espersen ret i, at det kan være en fordel for en film at have et kendt ansigt på plakaten.

- I en af vores støtteordninger er det et væsentligt kriterie, at filmen kan sælge billetter. I den forbindelse kan dygtige skuespillere, der er kendt af publikum, sagtens være mere attraktive at have på rollelisten. Men det er ikke noget, vi styrer, og jeg ville være betænkelig ved, at man begyndte at have et for planøkonomisk blik på det her, siger han.