Danmark har talent

Kvindelig sabelsluger er vild med at se forargelsen i folks øjne

Sabelslugning er livsfarligt og ikke noget, man bør begynde på. Lørdag viser Cecilia Gosilla den ekstreme kunst i 'Danmark har talent'.

Det er bestemt ikke for sarte sjæle. 

- Når jeg sluger sværd, og enden af sværdet passerer hjertet, kan jeg mærke hjertet banke mod klingen.

Så vildt et udsagn kommer 25-årige Cecilia Gosilla fra København med. Hun er én af under en håndfuld sabelslugere i Danmark.

Den snævre skare mestrer på ekstrem vis at kunne kontrollere kroppen, styre kvælningsreflekserne og føre sværdet ned i spiserøret. 

Cecilia Gosilla, der rigtigt hedder Cecilia Polmer, har gjort det så mange gange efterhånden, at hun ikke synes, det er noget særligt, når sværdet går ned i halsen. 

- Hvordan føles det at spise en gulerod? Det føles meget normalt, når man er vant til det, siger hun. 

Desuden forsikrer hun skeptikere om, at det går rigtigt for sig.

- Det er sjovt, at folk tror, jeg snyder. Da jeg startede med at lære at sluge sværd, kom der rigtig mange gag-lyde (opkastlyde, red). Det lød ikke flydende, og det var et eller andet sted meget akavet, griner hun og fortsætter: 

- Der kunne alle se, at det var rigtigt. Men da jeg så blev god til det, troede alle, at det var snyd. 

Dommer Jarl Friis-Mikkelsen tjekker sværdene, som Cecilia vil føre ned i halsen under sin auditionrunde i 'Danmark har talent'.

Forargelsen er fantastisk at se

Sabelslugeren deltager i sæsonens første 'Danmark har talent'-program lørdag aften.

På den ene side vil Cecilia Gosilla gerne fortælle, hvordan hun gør, på den anden side vil hun ikke inspirere andre.

- Risikoen for at skære sig selv i spiserøret er rigtig stor, og det er vanskeligt at operere i spiserøret. Du kan få infektioner i maven, og det er super farligt. Hvis jeg mister balancen og laver en forkert bevægelse i mine alt for høje hæle, så er jeg færdig, siger hun. 

Det er så fantastisk at se, hvordan folk ser ud, når de er allermest forargede, bange eller skræmte

Cecilia Gosilla, sabelsluger

Det er ikke faren i sig selv, der tiltaler hende. Sabelslugeren kan godt lide den måde, publikum bliver rystet på. 

- Når man optræder, vil man gerne vække nogle følelser hos folk. Jeg optræder ikke for at blive set eller hørt, men for at vække følelser hos publikum, siger hun og forklarer, hvordan hun eksempelvis kan få følelserne frem: 

- Jeg plejer at stikke et sværd ned i halsen, og så går jeg tit ned og bukker for publikum. Det er så fantastisk at se, hvordan folk ser ud, når de er allermest forargede, bange eller skræmte. Det er nok mit yndlingsøjeblik, når jeg står på en scene, at jeg kan få lov til at se folks følelser udenpå tøjet. 

Slugte sværd som højgravid

I øjeblikket er Cecilia Gosilla på barsel, men ellers lever hun af at optræde og kan også sluge ild, banke søm i næsen og ligge på glasskår. 

Hun slugte også sværd, da hun var gravid i ottende måned, og hun ved godt, at det vækker stærke følelser hos nogle.

Hun kan selv blive overrasket, når hun ser tilbage på billeder fra dengang. 

Her optræder Cecilia Gosilla i april sidste år.

- Jeg fik helt sikkert en meget mere spændende reaktion, da jeg var højgravid, siger hun. 

Sønnen er seks måneder i dag, og hun forsikrer om, at både dengang og nu forbereder hun sig grundigt, inden hun stiller sig op på en scene. 

- Jeg havde researchet og spurgt andre kvinder, der slugte sværd, mens de var gravide, til råds. Da jeg var gravid, lavede jeg ikke de farligste stunts, og jeg havde kontrol over de ting, jeg lavede. Jeg ved, at min søn er glad, smiler og udvikler sig, som han skal. Og så kan jeg ikke tage mig af, at folk går og har en mening om mig, siger hun. 

Interessen for sabelslugning begyndte, efter Cecilie blev kæreste med en såkaldt fakir - en person, der udfører ting, som normalt er forbundet med stor smerte.

I 2012 begyndte hun selv at øve sig på at føre ting op og ned af spiserøret.

Selvom tilmeldingen til 'Danmark har talent' skete spontant, håber Cecilia Gosilla på at gå videre i talentshowet. 

- Man vil gerne gøre tingene ordentligt, når man nu er perfektionist, siger hun.

Tre til otte alvorlige skader om året

En af de helt store veteraner på området er amerikaneren Dan Meyer. Hans rekord er at sluge hele 29 sværd på samme tid. 

Meyer, der har øvet sig gennem 20 år, har desuden modtaget en 'Ig Nobelpris', der gives til de mere kuriøse opdagelser. Han modtog prisen for at være medforfatter til den videnskabelige artikel 'Sabelslugning og dets bivirkninger'.

Det er ekstremt svært at lære ifølge sabelveteranen, der også er formand for den internationale sabeslugerorganisation SSAI, Sword Swallowers Association International. 

Det tager som regel tre til 10 år, før man har slugt det første sværd, og Dan Meyer måtte selv øve sig cirka 14.000 gange, før det lykkedes ham at få et sværd ned i halsen. 

Sådan ser det ud i kroppen, når Dan Meyer sluger et sværd.

I den videnskabelige artikel, som han har udgivet, har han samtidig undersøgt sideeffekterne. 

- Normalt sker ulykker i løbet af de første tre-fem år. Man ser blandt andet afskrabninger og ømme halse fra bakterier og infektioner, mens de mere alvorlige tilfælde er punkteringer i halsen. 

Hvert år hører han om mellem tre til otte alvorlige skader, og ifølge formanden har 29 personer gennem tiden mistet livet som følge af komplikationer i forbindelse med sværdslugning.

Har du nogen tips til begyndere?

- Nej, men du kan få disse to tips: Det er ekstremt farligt. Prøv det ikke derhjemme. 

Se sabelslugeren Cecilia og en række andre talenter lørdag klokken 20.00 på TV 2 i 'Danmark har talent'.