Underholdning

Skuespiller ændrede udseende for at ligne svindler: - Illusionen blev meget mere virkelig

Ekstra kilo på sidebenene og intens research fik Esben Dalgaard til at fremstå som svindleren Casper Rieper-Holm i TV 2s nye dokumentarserie.

Som professionel skuespiller er han vant til at udgive sig for at være en anden.

Alligevel kom Esben Dalgaard på lidt af en opgave i dokumentarserien ’En fremmed flytter ind’. Her var han nemlig en af de eneste skuespillere. Næsten alle andre medvirkede som sig selv.

Esben Dalgaard var hyret ind til rollen som Amanda Kastrups kæreste Casper Rieper-Holm i dokumentaren, der fortæller den utrolige historie om, hvordan han løj og svindlede hende for en kvart million kroner.

- Det at portrættere rigtige mennesker er sindssygt interessant, og det giver lige et lag mere til det at skabe en rolle, fortæller Esben Dalgaard, der tidligere har portrætteret politikeren Mogens Glistrup.

Noget han gjorde så overbevisende, at han indkasserede en Reumert-pris for rollen.

’En fremmed flytter ind’ er en såkaldt dramatiseret dokumentar. Det vil sige, at historien er sand, men at hændelsesforløbet bliver rekonstrueret – både af de rigtige personer og af skuespillere.

FAKTA: 'En fremmed flytter ind'

  • Amanda Kastrups historie bliver fortalt i serien ’En fremmed flytter ind’ der bliver vist på TV 2 fra den 22. januar 2018.
  • Serien bygger på den dramatiserede dokumentar af samme navn, der er instrueret af Nicole Horanyi og med manus af Nicole Horanyi og Krister Moltzen.
  • Amanda spiller sig selv, men rollen som Casper Rieper-Holm er spillet af skuespilleren Esben Dalgaard.
  • Amandas historie har også været fortalt i Third Ears podcast ’I et forhold med’ af Krister Moltzen.

Måtte tage flere kilo på

Det var vigtigt, at Esben Dalgaard portrætterede Casper Rieper-Holm, præcis som Amanda Kastrup huskede ham, så hun kunne leve sig bedst muligt ind i rekonstruktionen.

Derfor måtte han sætte sig grundigt ind i Casper Rieper-Homs personlighed, før dokumentaren skulle optages.

- Vi havde jo en masse materiale med ham, som jeg kunne bruge til at lære ham at kende. Feriebilleder og videoer med Amanda, og tv-programmer og artikler om ham i forbindelse med tidligere svindelsager, siger Esben Dalgaard.

Se den private optagelse med virkelighedens Casper Rieper-Holm og Amanda Kastrup, der bagefter bliver rekonstrueret med Esben Dalgaard.

Skuespiller Esben Dalgaard spiller Casper Rieper-Holm. Video: Marie Kjempff

Da han mødte Amanda Kastrup, brugte han også hende til at finde ud af, hvordan hun huskede ekskæresten.

- Jeg kunne gå direkte til kilden og spørge hende om alt. ”Hvordan gjorde han i den her situation, hvordan var han her, hvorfor gjorde han det der?” Så det blev til timelange gentagne interviewsessions, og hun blev heldigvis aldrig træt af at fortælle, siger Esben Dalgaard.

Men det var også vigtigt, at skuespilleren lignede den ægte vare – ned til de mindste detaljer.

- Jeg var blevet nødt til at tage flere kilo på, for han var lidt mere kvabset, end jeg var. Så måtte jeg også fjerne mit skæg, og da det røg af, så blev illusionen om, at jeg var ham, meget mere virkelig, fortæller Esben Dalgaard, der i dag er tilbage i sin normale vægtklasse og med et tæt skæg på kinder og hage.

Se forskellen på, hvordan Esben Dalgaard ser ud i dag - og dengang han spillede Casper Rieper-Holm.

Esben i dag
Esben Dalgaard som Casper Rieper-Holm

Holdet bag filmen sørgede også for at finde præcis de tøjmærker, som den rigtige Casper Rieper-Holm havde gået med tilbage i 2011, hvor svindelnummeret havde fundet sted.

Men ville Esben Dalgaard kunne opføre sig så meget som den rigtige Casper Rieper-Holm, at Amanda Kastrup kunne leve sig ind i det?

Det skulle afgøres en tidlig morgen i Karup Lufthavn. Det var første gang, hun skulle se ham i rollen som ekskæresten.

Første møde

Esben Dalgaard var ankommet til lufthavnen sammen med filmholdet. Han var stylet helt som Casper Rieper-Holm. Inden længe ville Amanda komme, og første scene skulle filmes.

Hold kæft, hvor du ligner ham!

Amanda Kastrup

Amanda Kastrup kom trillende med sin rullekuffert. Hun var også iklædt det tøj, hun havde haft på tilbage i 2011.

Da hun fik øje på ham, slap hun taget i rullekufferten og stoppede brat op.

- Hold kæft, hvor du ligner ham!, udbrød Amanda Kastrup.

De begyndte begge at grine.

- Det var en sindssyg oplevelse, især for Amanda. Hun blev målløs over, at Casper stod der, siger Esben Dalgaard.

Derfra rekonstruerede de historien – bid for bid.

- Selvfølgelig har der været fraklip og ekstra takes, men grundlæggende var vi bare Casper og Amanda, når der blev sagt ”værsgo”, og vi gik på. Derfor var der den troværdighed i det, siger Esben Dalgaard.

Ikke bange for at blive kendt som svindler

'En fremmed flytter ind' blev i første omgang produceret som en biograffilm. Nu, hvor den er lavet til en serie, der vises på TV 2, får Amandas historie endnu mere opmærksomhed. 

Men Esben Dalgaard er ikke bange for at blive genkendt som storsvindler. 

- Jeg har spillet voldtægtsmand og politimorder. Det er en del af det at være skuespiller. Men det er selvfølgelig lidt anderledes i den her serie, fordi det blander dokumentar og fiktion. Jeg kan godt sætte mig ind i, at det kan være svært at skelne, men jeg synes, der bliver gjort meget i serien for at vise, hvordan den er bygget op, siger han. 

Se 'En fremmed flytter ind' på TV 2 PLAY og TV 2 mandag klokken 20.50.