GO'

Børnestjerner fra 'De 5' genforenet efter 48 år

Vi kender dem som Dick, Anne, Julian og Georg. De fire børn fra ’De 5’-filmene er nu samlet igen som voksne.

Navnene Niels Kibenich, Sanne Stemann Knudsen, Mads Rahbek og Lone Thielke siger dig måske ikke så meget.

Men hvis man i stedet siger Dick, Anne, Julian og Georg(ina), kan det være, at der er noget, der dæmrer.

De fire spillede nemlig børnene i de to danske filmatiseringer af Enid Blytons ’De 5’-bøger.

Nu er de fire mødtes igen i ’Go’ morgen Danmark’ – 48 år efter de i 1970 sagde farvel til hinanden efter optagelserne til ’De 5 i fedtefadet’.

Og det er et møde, der vækker minder.

- Jeg ville ikke have genkendt nogen af dem på gaden, men efter fem minutter kommer alle de kendte træk frem, siger Lone Thielke, der i sin tid spillede drengepigen Georgina, som helst ville kaldes Georg.

Sådan så de ud i 1970, og sådan ser de ud i dag:

Øverst fra venstre: Niels Kibenich (Dick), Sanne Stemann Knudsen (Anne), Mads Rahbek (Julian) og Lone Thielke (Georg(ina)) og hunden Tyrk (Tim(othy)).

Nederst omvendt rækkefølge uden hunden.

'De 5's hovedpersoner, som de så ud i 1970.
'De 5's hovedpersoner anno 2018.

Spillede sammen med schæferhund

I sofaen i ’Go’ morgen Danmark’ sidder kun fire af 'De 5', men det er der en helt naturlig årsag til. Den femte amatørdetektiv var schæferhunden Tim, som selvsagt ikke længere er i live.

De 5

En serie af 21 børnebøger, skrevet af den engelske forfatter Enid Blyton mellem 1942 og 1968.

Senere udkom yderligere 17 bøger fra den franske forfatter Claude Voilier

Omhandler de fire børn Anne, Dick, Julian og Georgina - og bare kaldet Georg - samt hunden Tim.

Kvintetten kommer i hver historie ud for mysterier og farer, som de klarer i fællesskab.

To af historierne er blevet filmatiseret i Danmark: ’De 5 og spionerne’ (1969) og ’De 5 i fedtefadet’ (1970).

I virkeligheden hed hunden Tyrk og var politihund, og de nu voksne barnestjerner husker tydeligt, hvordan det var at arbejde sammen med den firbenede kollega.

- Vi var meget sammen med hundens ejer, betjent Mikkelstrup, som var en meget sød og rar mand, så vi var helt trygge ved den hund. Det var en dejlig hund, selvom det var en professionel, velafrettet politihund, husker Lone Thielke.

For Mads Rahbek, der spillede Julian, var det dog især en scene, hvor Tim skulle bide en mand i benet, der gjorde indtryk.

- Politimanden, der ejede hunden, ville jo ikke have, at den skulle bide andre, så det var ham selv, der skulle bides. Men det ville den altså ikke. Du kunne få den hund til alt, men den ville ikke bide sin egen herre i benet. Det ville den simpelthen ikke, siger han.

Fik hjemve efter 14 dage

Med i den røde sofa i ’Go’ morgen Danmark’-studiet er også filmenes instruktør, Trine Jakshøj.

Hun fortæller, at flere end 4000 børn var med i opløbet om de fire roller, men at det var vigtigt for hende, at det var helt almindelige børn, der blev valgt, så umiddelbarheden blev bevaret.

Jeg havde meget hjemve. Især efter de første 14 dage begyndte det godt nok at blive lidt slemt

Sanne Stemann Knudsen, tidligere børneskuespiller

Samtidig forsøgte hun at skabe en hverdag for børnene under optagelserne.

- To af dem boede hos mig og min husbond, og to af dem boede inde hos naboen. Og jeg havde jo mine egne tre børn, så vi var en storfamilie, fortæller hun.

Børneskuespillerne kunne mærke, at der blev gjort noget for, at de skulle være i trygge rammer, men alligevel længtes de også hjem under de månedlange optagelser.

- Trine og Werner gjorde rigtigt meget for, at vi skulle føle os hjemme og have en familieagtig hverdag. Men jeg havde meget hjemve. Især efter de første 14 dage begyndte det godt nok at blive lidt slemt, siger Sanne Stemann Knudsen, der personificerede Anne i de to film.

- Men jeg føler ikke, at man sådan sad og var trist for sig selv, for der skete jo noget hele tiden. Enten så arbejdede vi, ellers havde vi pauser, hvor vi var sammen, og hvor der foregik alt muligt sjovt. De pauser blev vi ret gode til at udnytte.

I dag har de tidligere skuespillere også udnyttet pauserne i 'Go' morgen Danmarks' studie – denne gang til at få snakket om alt det, der er sket i de sidste 48 år.

Og der er masser at tale om, så 'De 5' har nu aftalt, at de skal mødes igen til sommer.