Underholdning

Radiohead anklager popstjerne for plagiat

Rockbandet Radiohead anklager sangerinden Lana Del Rey for at være blevet lidt for inspireret af en af deres sange.

I juli sidste år udgav den amerikanske popsangerinde Lane Del Rey albummet ’Lust for Life’, som med det samme strøg til tops på den amerikanske albumhitliste.

Man skulle tro, at alting dermed var guld og grønne skove for den 32-årige sangerinde, men nu er der kommet skår i glæden.

Det skyldes, at det britiske rockband Radiohead anklager hende for plagiat.

Nægter plagiat

Sagen drejer sig om Lana Del Reys sang ’Get Free’, der ifølge rockgruppen minder for meget om deres gennembrudshit ’Creep’ fra 1993.

Sangerinden nægter, at der er tale om plagiat, men hun bekræfter på Twitter, at hun har forsøgt at imødekomme bandet.

- Jeg tilbød op til 40 procent (af indtjeningen, red.) over de sidste par måneder, men de vil kun acceptere 100 procent. Deres advokater er ubønhørlige, så nu skal vi ordne det i retten, skriver hun i et tweet.

Kunstnere indgår forlig

Ifølge kulturjournalist og radiovært Niels Petersen kan der godt være noget om Radioheads anklager.  

- Der er måske noget i introen på hendes sang, der kan minde lidt om ’Creep’. Muligvis har hun været ude i at lave sådan en slags hyldest ved at minde lidt om det. Hun siger også selv, at hun har foreslået, at de kan få 40 procent af royalties på den. Det er jo en klar indrømmelse, vurderer han.

Hør selv de to sange herunder og vurder, hvor stor ligheden er.

Niels Petersen fortæller, at det bestemt ikke er ualmindeligt at tilbyde forlig som det, Lana Del Rey har foreslået.

Siden Robin Thicke og Pharrell i 2015 blev dømt til at skulle betale 51 millioner kroner i erstatning og afgive 50 procent af rettighederne til megahittet ’Blurred Lines’ til Marvin Gayes arvinger, har kutymen ændret sig.

- Den sag handlede hverken om deres tekst eller musik. Den handlede om feeling. De er simpelthen dømt på, at deres feeling i nummeret minder om Marvin Gayes. Efter den er der rigtig mange sangskrivere, som har valgt at afgive nogle rettigheder, når nogen har anklaget dem for plagiat. Man er blevet mere villig til at afgive 20 eller 30 procent af sine rettigheder, hvis man dermed kan undgå en retssag, fortæller Niels Petersen, der heller ikke tror, at denne sag ender i retten.

- Det ender med et forlig. Det er helt utroligt sjældent, at man går hele vejen igennem med en retssag.

Historien gentager sig

Twisten mellem Radiohead og Lana Del Rey er lidt særlig, da Radiohead faktisk ikke selv ejer alle rettighederne til ’Creep’.

I sin tid blev bandet anklaget for at have plagieret The Hollies’ 70’er-sang ’The Air That I Breathe’, og denne sag endte lige netop med et forlig, som betyder, at de to oprindelige sangskrivere nu også er krediteret som medsangskrivere på ’Creep’.

Om striden med Lana Del Rey ender på samme måde, må tiden vise, men indtil videre har den i hvert fald sat sine spor på de sociale medier.

Efter Lana Del Rey har fortalt sin version af sagen på Twitter, er hendes fans begyndt at overdynge Radiohead med slanger, rotter og ukvemsord.