Lise Nørgaard: Jeg blev sexchikaneret på Marienborg

- Jeg vendte mig bare om og sagde: "Never do that again" og så truende på ham, fortæller Lise Nørgaard.

2017 har i høj grad haft fokus på seksuelle krænkelser.

Det startede med anklager om seksuelle overgreb foretaget af præsident Donald Trump, og i slutningen af året stod et stort antal kvinder frem med anklager mod filmmanden Harvey Weinstein om chikane, misbrug og voldtægt.

På den bølge kom hashtagget #metoo rullende ind over verden, hvor kvinder over hele kloden gjorde opmærksom på, at de havde været udsat for sexchikane eller anden krænkende adfærd.

I forbindelse med TV 2s årskavalkadeshow 'De Største Øjeblikke' kunne journalist og forfatter Lise Nørgaard fortælle, at hun faktisk også havde været udsat for sexchikane. Selvom det lå en del år tilbage.

- Det skete på Marienborg under Krags (Jens Otto Krag red.) statsministerskab. Og der var min mand og jeg inviteret til middag hos ham og Helle (Virkner red.). Og der var mange andre pæne gæster - og den amerikanske ambassadør. Han var sendt os på halsen af præsident Johnson dengang, starter Lise Nørgaard med at fortælle og fortsætter:

- Han ankom i en meget løftet stemning. Rent ud sagt var han skidefuld. Og han gik straks i gang med at lave skandaler af enhver art. Det var han ikke uvant med, for det havde han gjort flere gange.

Efter noget tid skete der det, som Lise Nørgaard nu refererer til som sexchikane. Ambassadøren nev hende simpelthen i numsen.

- Jeg vendte mig bare om og sagde: "Never do that again" og så truende på ham, fortæller hun.

Den Kongelige Ballets daværende primaballerina, Kirsten Simone, var også til stede den aften, og hende overså ambassadøren angiveligt heller ikke. Han gav hende nemlig et såkaldt hestebid, hvor han nev hende i låret.

- Hver gang jeg mødes med Kirsten her på vores ældre dage, taler vi om det og er enige om, at hendes var finere end mit, siger Lise Nørgaard med et smil, mens publikum til årskavalkadeshowet griner.

Kun en pige?

Men selvom både Lise Nørgaard og publikum til 'De Største Øjeblikke' tager sexchikanen med et smil, har den 100-årige journalist levet et liv, hvor kvinders rettigheder har haft en vigtig plads i hendes hjerte.

Hun nævner i showet, at hvis der er noget hun er stolt af op igennem sit liv, så er det kampen for lige rettigheder for kvinder.

Hun har selv tidligere fortalt, at hendes far var skuffet over, at hun ikke var en dreng, og hele hendes opvækst har hun taget valg som - for den tid - ikke passede til det køn, som stod på hendes fødselsattest. Kvinder skulle helst passe hjemmet, men Lise Nørgaard hadede husholdningsskolen. Hun ville derimod ud at arbejde ligesom sine mandlige jævnaldrende, og til sidst gav faren efter og skaffede hende en elevplads på Roskilde Dagblad i 1935.

Han havde regnet med, at det var et spørgsmål om uger, før datteren kom på andre tanker, men i dag kan Lise Nørgaard se tilbage på en 53 år lang karriere i faget.

Som 17-årig meldte Lise Nørgaard sig ind i Dansk Kvindesamfund, og især op igennem 60'erne og 70'erne kæmpede hun for kvinders ret til bolig og fri abort.

Derudover er filmen 'Kun en pige' baseret på Lise Nørgaards erindringer. I filmen møder man pigen Lise, fra hun er en lille tænksom pige med sløjfe i håret, til hun bliver en stærk ung kvinde, som kæmper for at få en uddannelse og gør oprør imod sin tids indskrænkende forventninger til en pæn pige.

'De Største Øjeblikke' bliver sendt på TV 2 den 30. december klokken 20, og kan genses på TV 2 PLAY derefter.