Royale

Billede i hjørnet får opmærksomhed efter dronning Elizabeths juletale

En diskret anerkendelse fra Dronningens side er blevet spottet.

Traditionen tro har den britiske monark afholdt sin årlige juletale for befolkningen.

Det skete den 25. december, hvor hun blandt andet mindedes ofre og overlevende fra en række ulykker og terrorangreb i det forgangne år. 

Flere opmærksomme seere og medier har siden bidt mærke i et billede, der optræder på optagelsen. Det står på stuebordet yderst i venstre hjørne ved siden af et foto af prins Charles og hertuginde Camilla. 

Det er skuespillerinden Meghan Markle og prins Harrys forlovelsesbillede, som blev taget i november. 

Dronningen, der har ry for at være konservativ med sine udmeldinger, nævnte samtidig i sin tale, at hun glædede sig til at "byde nye familiemedlemmer velkommen næste år".

Det kan opfattes som en hentydning til skuespillerinden - ligesom det er en tanke til den kommende prins eller prinsesse. Hertuginde Catherine er nemlig gravid og sat til at føde næste forår.

Men kombinationen af billedet og talen har skabt omtale i flere medier:

- Dronning Elizabeth bruger juletale til at byde Meghan Markle velkommen i familien, skriver Washington Post, der nævner fotografiet, mens magasinet Newsweeks overskrift lyder:

- Meghan Markle-foto dukker op under Dronningens tale, velkomst til den royale familie bekræftet.

Det er et af billederne fra denne fotografering, som dronning Elizabeth har på sit stuebord.

Første jul med svigerfamilien

Det kan tyde på, at Meghan Markle er ved at blive en del af familien allerede. I år tilbringer hun sin første jul med den britiske svigerfamilie, og det sker ved godset Sandringham House i det østlige England, som har tilhørt den britiske kongefamilie siden 1862.

Skuespilleren, der blandt andet er kendt fra tv-serien 'Suits', deltog mandag i den årlige julegudstjeneste ved godset, hvor også royale borgere kunne komme og hilse på.

Ifølge flere britiske medier er det første gang, en ugift partner er med.

Her ses hertuginde Catherine, prins William, Meghan Markle og prins Harry ved St. Mary Magdalene-kirken i det østlige England.

The Daily Telegraphs royale korrespondent mener, at Markles inklusion i julefejringen på godset generelt bliver opfattet som om, at der er kommet en mere afslappet holdning til de royale traditioner i kongehuset.

Ifølge avisen var det også først efter, at Catherine Middleton blev gift med prins William i 2011, at monarken bød svigerdatteren velkommen til familien i sin juletale.

Det er en tradition, at dronning Elizabeth er omgivet af familiebilleder under sin årlige tale, som foregår i Buckingham Palace. Blandt de andre billeder i år er et bryllupsfoto fra 1947 af dronning Elizabeth og prins Philip, et foto, som markerede parrets 70-årsbryllupsdag samt et portræt af prins George og prinsesse Charlotte.

Et mere personligt præg

Historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen mener ikke, at man skal overfortolke signalværdien af kirkebesøg og juletalen, men han bekræfter, at dronning Elizabeth gennem en årrække er blevet mere afslappet.

- Generelt er hun blevet mindre stiv i det og mindre konservativ. Hun er også begyndt at sige flere ting i sin juletale end tidligere. Hun har tidligere været meget formel og kortfattet. Det er hun stadig, men hun er dog begyndt at give den et lidt mere personligt præg. Der sker en gradvis udvikling, siger han.

TV 2-korrespondent Divya Das kalder juletalen for et klassisk budskab, hvor Dronningen kom ind på både de barske begivenheder, men også de blødere, som man samles om henover julen.

- Kærligheden, varmen og alt det, der også er rart, siger hun.

Blandt andet reflekterede den 91-årige monark over sin bryllupsdag i november, hvor hun og gemalen prins Philip kunne fejre intet mindre end jernbryllup – også kaldet platinbryllup – efter at have været gift i 70 år.

Meghan Markle og prins Harry har annonceret, at de skal giftes den 19. maj 2018 i Windsor nær London.

Her er et af de officielle forlovelsesbilleder af prins Harry og Meghan Markle.