De største øjeblikke

Et interview gjorde så stort indtryk, at tv-vært nu sværger at ændre sine vaner

To kvinders historie rørte TV-vært dybt. Nu vil Cecilie Beck på skærmen uden filter.

Glattere hud, væk med poserne under øjenene og måske lidt glød i kinderne?

Tager man et foto af sig selv, er der i dag mange måder, man kan redigere sit billede på, så man bare lige ser lidt skarpere ud.

Men det skal være slut nu, mener TV 2-værten Cecilie Beck, der efter et interview med to kvinder svor at ændre sine vaner på de sociale medier.

Under TV 2s årskavalkade 'De Største Øjeblikke' lavede hun nemlig et nytårsforsæt: Det er slut med redigering af selfies.

- Det med at putte et filter på er bare noget, jeg har gjort automatisk, for lige at få huden til at se flottere ud og sådan noget, men efter det her interview kom jeg faktisk til at skamme mig lidt over det. Noget, jeg ikke tidligere har tænkt så meget over, blev sat lidt i perspektiv, siger hun og fortsætter:

- Da jeg mødte de her to kvinder, gik det op for mig, hvor dårlig en spiral det kan blive, og hvor stort et pres mange unge er under for at fremstille sig selv perfekt på de sociale medier, siger Cecilie Beck.

Kun iført undertøj i de københavnske gader

Udmeldingen kom efter snakken med kvinderne Katrine Gisiger og Kirstine Kunstmann, der begge er gået ind i kampen mod urealistiske skønhedsidealer på de sociale medier. Katrine Gisiger var i 2017 initiativtager til en video, hvor hun og seks andre kvinder gik rundt i Københavns gader kun iført undertøj med budskabet: Du er god nok, som du er.

Videoen har fået mere end 600.000 visninger og kom i en strøm af modreaktioner på de redigeringsmuligheder af krop og ansigt, som mange gør brug af på de sociale medier for at fremstå perfekte.

Du kan se videoen herunder.

Kirstine Kunstmann fortalte i et TV 2 indslag for et halvt år siden, at hun væmmedes ved at se sin krop i et spejl. Da hun sidder over for Cecilie Beck i 'De Største Øjeblikke' fortæller hun om, hvordan det er gået siden da.

- Jeg ville ønske, at jeg kunne sige, at jeg har det meget bedre, men jeg suger stadig maven ind. Men jeg er kommet til et sted, hvor jeg tør udfordre mig selv og give slip nogle gange, siger hun.

Det, der især har hjulpet Kirstine med at flytte sig, er at følge andre kvinder på de sociale medier, der ikke bruger filter, og som viser alle kroppens 'fejl' frem.

Et tema for 2017

2017 har i høj grad stået på opgør med kropsidealer.

I begyndelsen af året lagde tv-værten Ibi Makienok et uredigeret billede op af sig selv, hvormed hun ønskede at sætte fokus på, at vi også skal huske at vise, når livet ikke er så glamourøst. Hun var blevet syg og ville derudover sætte fokus på organdonation.

I maj deltog bloggeren Matilde Trobeck i en meget delt video, som blev udarbejdet i samarbejde med kollegaen Morten Svane. Videoen viser Matilde Trobeck i undertøj med en række grimme kommentarer, som hun havde modtaget på de sociale medier, skrevet på kroppen.

Det er en tendens, at man går naturel på de sociale medier.

Nathalie C. Larsen, specialist i digitale og sociale medier

Og et par måneder efter begyndte tøjgiganten Asos at undlade at retouchere deres modeller for strækmærker og hudfolder, ligesom modeugen i New York havde flere plus-size modeller end nogensinde.

En klar tendens

Specialist i digitale og sociale medier Nathalie C. Larsen fortæller, at tendensen til at blotlægge de mindre perfekte sider på de sociale medier har været støt stigende de seneste år.

- Brugere giver i højere grad hele billedet af sig selv på sociale medier, fremfor at de kun viser den pæne, polerede side, siger hun.

I starten var det kun nogle enkelte trendsettere på de sociale medier, der gik forrest i kampen for det sandfærdige billede, men de bliver i højere og højere grad bakket op af helt almindelige mennesker. Blandt andet med hashtagget #nofilter (ingen filter), der viser, at man ikke har brugt fotoredigering.

Derfor overrasker Cecilie Becks udmelding ikke eksperten.

- Det er en tendens, at man går naturel på de sociale medier. Ikke bare at man smider filteret, men også at man viser mere hverdagsagtige billeder, der er ærlige. Alle dage kan ikke leve op til Instagrams perfektheds-kultur, og det er vi ved at indse – og altså også gøre op med, siger Nathalie C. Larsen.

'De Største Øjeblikke' bliver sendt på TV 2 den 30. december klokken 20, og kan genses på TV 2 PLAY derefter.