Tinkas juleeventyr

Sådan kan dit barn få rolle i julekalender

Hvis du drømmer om at få en rolle i en julekalender eller film, kan du gøre ligesom Josephine og Albert. Find en casting, øv dig og mød op.

Mange børn og unge i Danmark kender dem efterhånden. De to unge stjerner fra TV 2s julekalendere 'Tinkas juleeventyr' fra 2017 og 'Tinka og Kongespillet' Josephine Højbjerg og Albert Harson, som spiller halvnissen Tinka og menneskedrengen Lasse.

17-årige Albert og 16-årige Josephine har begge været skuespillere i nogle år efterhånden, Josephine begyndte allerede som 8-årig. De har et råd til alle, som har en lille skuespiller gemt i maven eller godt kunne tænke sig at prøve kræfter med at stå foran et kamera eller på scene.

Hvad er "casting"?

Casting er en ofte længerevarende proces for at finde den rette skuespiller til en rolle i en film, tv-serie, reklame mm. 

Hver rolle har en karakter, som skal spilles af den helt rigtige skuespiller til at levere det helt rigtige udtryk til produktionen. 

En casting foregår ofte over flere gange, for at afprøve og afdække om skuespilleren har de fornødne færdigheder til den karakter, de skal portrættere. 

Det er meget normalt at filme castings for at teste, hvordan skuespillere optræder på film og foran et kamera. 

- Hvis man vil ind i filmverdenen, er det en rigtig god idé at melde sig til castingbureauer, siger Albert Harson, som startede som statist i TV 2-serien 'Rita' for et par år siden.

Hele arbejdet med kameraerne fascinerede ham, så han meldte sig derefter ind i et castingbureau, som er en virksomhed, der finder de rigtige skuespillere til roller på film, tv, reklamer og så videre.

Josephine Højbjerg begyndte allerede at arbejde som skuespiller, da hun var otte år gammel. Inspirationen til faget kom fra de mange biografture, som Josephine havde med sin familie.

- Min mor fandt så en casting til en rolle, som vi gik til. Efter fire castings endte jeg med at få rollen, og det havde vi slet ikke regnet med, siger Josephine Højbjerg.

Find et bureau og mange castings

Fælles for både Albert og Josephine er, at de begge har meldt sig ind i flere castingbureauer.

Både Albert og Josephine blev derfor ringet op af bureauerne og inviteret til casting. Du kan se et sammenklip fra deres castings øverst i artiklen.

Hvis du selv har skuespillerdrømme og gerne vil stå foran et kamera, har caster Stine Brüel fra Another Casting Company flere gode råd til dig. Det var også hende, som castede Josephine og Albert til 'Tinkas juleeventyr', Viilbjørk Malling Agger som Falke i 'Tinka og Kongespillet' samt alle eleverne på Lasses efterskole.

Fælles for dem alle var, at de havde oprettet sig i casternes system.

- Det handler om at få så meget erfaring som muligt. Kom i kontakt med så mange castere som muligt og opret dig hos mange castingbureauer, siger hun.

Albert Harson til casting på 'Tinkas juleeventyr'. Video: Alexander Klemp

Ifølge hende bliver man bedre og bedre for hver gang, og den erfaring er vigtig, så man kan være naturlig til selve castingen.

- Vær også til stede. Ikke kun fysisk, men husk på, hvor du er i scenen. Du er måske i et kedeligt studie, men tænk på scenen og hvordan man ville føle i den scene. Måske er det på en mark, hvor det blæser og man fryser. Vær opmærksom på egne replikker og din medspillers replikker, siger Stine Brüel.

Det er især også vigtigt at understrege, at man kan være en rigtig dygtig skuespiller og gå til flere castings uden at få en rolle.

- Det skal være sjovt, og man skal lære af det. Det er en proces, og man skal ikke blive skuffet, når det ikke lykkes efter flere gange, siger Stine Brüel.

Forældre skal være realistiske

Hvis man er barn og gerne vil til castings, skal man finde og følge de forskellige castere og virksomheder på sociale medier og holde øje med opslag i de store aviser.

Forældrenes rolle i hele forløbet er også enormt vigtig.

Josephine Højbjerg til casting på 'Tinkas juleeventyr'.

- Vi castere kan med det samme mærke, når børn virkelig gerne vil, og når de reelt set ikke har lyst. Så sender vi dem hjem, siger Stine Brüel.

Man kan også bruge oplevelsen fra castingen som en lille forsmag på livet med film- eller tv-roller. Hvis man synes, at castings er dødsygt, så vil man også synes, at det er dødsygt at være på optagelse.

- Det er hårdt at lave film og tv-serier med meget ventetid, så det skal være lysten, der driver værket, siger Stine Brüel og understreger, at forældre skal være med på det og tjekke alle castings.

- Det er ikke alle castere, som er lige seriøse.

Sådan blev Albert og Josephine stjerner

Både Josephine og Albert havde altså meldt sig til castingbureauer og blev inviteret til casting på 'Tinkas juleeventyr'.

Albert havde lidt erfaring med skuespil, og Josephine havde noget mere, da hun begyndte allerede som 8-årig.

- De var naturlige og til stede. De havde en god kemi, hvilket var vigtigt for optagelserne. De skulle også prøve at improvisere udover replikkerne, og det klarede de begge godt, siger Stine Brüel.

'Tinka og Kongespillet' sendes hver dag klokken 20.00 til og med 24. december. Den genudsendes den efterfølgende dag klokken cirka 16.25. Du kan hver dag også se snigpremieren på det næste afsnit på TV 2 PLAY.