Sådan blev umulig scene mulig – julekalender måtte bruge specialist fra Harry Potter-film

TV 2s julekalender indeholder mange kameratricks og computereffekter for at få scenerne så ægte som muligt. Et sted måtte ikonisk tårn fjernes.

Langt væk fra alt ligger Ensomhedens Tårn med det dybe krater i havbunden ved siden af. Det gamle tårn har ikke haft besøg i 100 år, og det kan ses. Mos og buske går på de rå sten, som har taget mod elementernes behandling gennem årene. 

Det var også her Lasse måtte dykke ned for at finde den forsvundne julestjerne i 'Tinkas juleeventyr', men det viste sig at være langt mere bøvlet at lave den optagelse, end man havde regnet med. 

Filmholdet fandt et sted helt ude på den sydvestlige spids på Fyn, hvor landskabet var goldt og forladt. 

- Der var dog ikke noget tårn eller stort krater ned i havbunden, og vandet var kun cirka 80 centimeter dybt, når det var højvande, siger instruktør Mogens Hagedorn og holder sine hænder op. 

Derfor måtte filmholdet tænke kreativt, for hvordan laver man en scene, hvor Lasse (spillet af Albert Harson) skal dykke ned i et dybt, mørkt krater, når der er under en meter vand og slet ikke noget krater?

- Vi blev nødt til at grave en kasse ned i havbunden, hvor Lasse så kunne dykke ned og dermed forsvinde fra overfladen, fortæller Mogens Hagedorn. 

Men så blev det lavvande.

- Så var der næsten ikke noget vand, så vi var nødt til at grave og grave mod vandet, som blev lavere og lavere, siger han.

I sidste øjeblik fik filmholdet lavet optagelsen, før kassen stak op over vandet. 

- Men det er så godt klippet sammen, og der er lavet special effects, så det ligner, at han dykker ned i et dybt krater. 

Uden computereffekter ligner havet et rigtig dansk og koldt hav.
Efter computereffekterne er tilføjet ser det hele noget mere dramatisk ud.

Specialist fra Harry Potter-film

'Tinkas juleeventyr' indeholder i flere scener mange computereffekter, eller VFX som det kaldes på filmsprog. Til den opgave havde produktionsselskabet Cosmo hyret Thomas Dyg, som er specialist i VFX og blandt andet har arbejdet på de tre seneste Harry Potter-film og den Oscar-belønnede film 'Gravity'.

Her skulle han blandt andet skabe nissekongens slot, portalerne, Ensomhedens Tårn og krateret i vandet. 

- Krateret er baseret på billeder af kratere i hele verden, som er smeltet sammen i julekalenderen. Hvis det skulle være helt realistisk, så burde hullet være mere utydeligt, men vi har lavet det, så det passer bedre til historien, fortæller han til TV 2.

En anden udfordring med dykkerscenen var igen kassen, som Albert Harson skulle kravle ned i. 

På grund af den lave vandstand, kunne man se kassens hvide kanter, så i al hast måtte kassen have mere diskret sort tape på kanterne. Lavpraktisk, men effektivt. 

Derefter var der scenen under vandet, hvor man ser Lasse svømme nedefra krateret. Den optagelse er lavet i en svømmehal.

- Det er faktisk en ret simpel optagelse. Der har jeg fjernet fliser, loftet og overfladen. Så har jeg lagt et billede af en grotte ovenpå, så det ligner, at han svømme ned i en grotte. Til sidst har jeg tilføjet en masse af møg i vandet, så det ligner rigtig havvand, siger Thomas Dyg.

Flere computereffekter

Udover scenen i vandet, så har Thomas Dyg også bygget kongens slot og Ensomhedens Tårn i en computer og derefter lagt det på optagelserne.

- Indgangen til slottet er faktisk det græske tempel i Frederiksberg Have i København, hvor Zoologisk Have ligger bagved, fortæller han.

Det græske tempel i Frederiksberg Have i København. Zoologisk Have ligger bagved, og tårnet kan ses ude til venstre.
Efter computereffekterne er kommet på.

Det græske tempel i Frederiksberg Have i København. Zoologisk Have ligger bagved, og tårnet kan ses ude til venstre. Det er efterfølgende blevet fjernet med computereffekter.

Han har bygget en 3D model af slottet, så det kan vises fra flere forskellige vinkler. Samme effekt lavede han ved Ensomhedens Tårn. Et greb, som gør effekterne mere livagtige, da man ikke altid ser slottet og tårnet fra den samme vinkel.

Det betyder også, at nisselandsbyen kan opleves meget større, når flere huse og slottet sættes ind i baggrunden. Se selv forskellen herunder.

Nisselandsbyen i 'Tinkas juleeventyr'.
Nisselandsbyen i 'Tinkas juleeventyr'.

- Vi har fokuseret på at lave effekterne virkelig godt i 'Tinkas juleeventyr', så de kunne bruges i flere afsnit. Vi ville ikke have mange halvdårlige effekter, men få rigtig gode, siger Thomas Dyg, specialist i computereffekter.

'Tinkas juleeventyr' sendes hver dag klokken 20.00 til og med 24. december. Den genudsendes den efterfølgende dag klokken cirka 16.15. Du kan hver dag også se snigpremieren på det næste afsnit på TV 2 PLAY.

Nisser, mennesker og en hofsnog

Tinka

Josephine Chavarria Højbjerg

Tinka på 14 år er nisse. Hun er en modig og stædig pige med stor retfærdighedssans - og
så er hun utålmodig. Tinka elsker sin plejemor Nille ubetinget, og hun sætter aldrig spørgsmålstegn ved hendes kærlighed. Hun er populær blandt de andre nisser i skolen og har mange gode venner.

Josephine Chavarria Højbjerg er 14 år, går i 8. klasse og bor på Bornholm. Hun startede sin
karriere som Pil i tv-serien ’Pendlerkids’ og har siden haft flere roller i tv-serier som bl.a. ’Broen III’. Hun har også spillet hovedrollen Julie i DR Ultra-julekalenderen ’Bubbers Juleshow’ 2015 og Sara i tv-serien ’Klassen’.

Foto: TV 2

Lasse

Albert Rosin Harson

Lasse er en rod fra storbyen. Han kan godt virke egoistisk, men han har faktisk hjertet på rette sted og er hjælpsom. Lasse er lige flyttet med sin far og lillesøster fra storbyen ud til sin farmor på landet, og han savner sine venner i byen. Han er cool - eller prøver i hvert fald at være det - men han kan sagtens blive imponeret.

Albert Rosin Harson er 15 år og bor på Christianshavn i København. Han har tidligere spillet Rune i tv-serien ’Panisk Påske’ og Anton i spillefilmen ’Krummerne: Alt på spil’. Ud over dette har Albert også medvirket i kortfilmen ’King’ i rollen som Frederik. Albert spiller klaver
og guitar.

Foto: TV 2

Nille

Neel Rønholt

Nille er Tinkas plejemor, og hun elsker Tinka meget højt. Hun er skrædder i Kongsby, og hun syr for både kong Gobbe og hans søn Fileas. Hun er autoritetstro og gør altid, hvad andre beder hende om. Hun er godmodig, hjælpsom og har et stort hjerte, men hun skal lære at sige fra og følge sit eget hjerte.

Neel Rønholt har medvirket i masser af film, tv-serier og teaterstykker. Hun slog igennem på dansk tv i 2001 og søgte derefter ind på Statens Teaterskole, hvorfra hun blev ud­dannet i 2011. Neel har blandt andet medvirket i ’Min søsters børn’, ’Kollegiet’, TV 2-serierne ’Bade­hotellet’ og ’Mercur’ og TV 2s julekalender ’Ju­leønsket’.

Foto: TV 2

Storm

Troels Lyby

Storm er Tinkas far og den retmæssige arving til tronen i nisseriget, som hans lillebror Fileas har taget for sig selv. Storm mistede sin hukommelse under sin jagt på julestjernen og har levet i menneskeverdenen som juletræssælger, indtil Tinka og Lasse fandt ham. 

Troels Lyby er 49 år gammel og kommer fra Aarhus. Han blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1994. Han er kendt for roller på tv, film og teater, og han har to gange vundet Robertprisen - for birollen i 'En kort en lang' og hovedrollen i 'Anklaget'.

 

Foto: Agnete Schlichtkrull / TV 2

Fileas

Christian Tafdrup

Fileas er kongens søn. Han er hofsnogen, der gør alt, hvad han kan for egen vindings skyld. Han skyr ingen midler og går til yderligheder for at vinde magten.

Christian Tafdrup er uddannet på Statens Te­aterskole i 2003. Han har medvirket i en ræk­ke film, tv-serier og radiodramatik, blandt andet ’Den store dag’, ’Efter brylluppet’, ’Borgen’ og TV 2-serien ’Lærkevej’ og TV 2s julekalender ’Ju­leønsket’. Har lavet flere kort- og novellefilm og instrueret spillefilmen ’Forældre’.

Foto: TV 2

Astrid

Rosita Nellie Holse Gjurup

Astrid er Lasses lillesøster. Hun er sjov, glad og med på den værste. Hun er også rap i replikken og en anelse gammelklog. Hun elsker dyr, og så tror hun på nisser. Astrid er omsorgsfuld og er helt med på, at man skal være god ved andre.

Rosita Nellie Holse Gjurup er ni år og går på musikskolen Sankt Annæ i 3. klasse. Rosita har spillet Pusle i ’Min søsters børn og guld­graverne’ og har medvirket i flere reklamer. Rosita er rigtig god til at synge.

Foto: TV 2

Ingi

Ellen Hillingsø

Ingi er vagt på slottet. Hun er Fileas’ loyale partner og leder af Kongsgarden. Hun er ikke bleg for at gå til yderligheder for at bevare sin position i Nissernes rige.

Ellen Hillingsø er uddannet på Århus Teaters Skuespillerskole i 1994. Hun har arbejdet med teater, film, tv, radio og lagt stemme til teg­nefilm og reklamer. Hun slog igennem i tv-se­rien ’Charlot og Charlotte’ og har haft roller i blandt andet ’Broen’, ’Livvagterne’ og TV 2s dramaserie ’Rita’.

Foto: TV 2

Farmor Maja

Birthe Neumann

Maja er Lasse og Astrids farmor og Mikkels mor. Hun driver en dyrlægeklinik på Søgaard, hvor hun bor. Hun er dygtig og vellidt af sine kunder. Hun har begge ben på jorden og tror på alt, hvad der kan vejes og måles. Maja elsker sine børnebørn og forkæler dem.
 

Birthe Neumann er uddannet fra Statens Teaterskole i 1972, og hun har, ud over den mere end 40 år lange teaterkarriere, medvirket i mange tv-serier, heriblandt ’Julestjerner’, ’Krøniken’ og TV 2-serien ’Badehotellet’.
Hun har også på filmlærredet en omfattende karriere med roller i bl.a. ’Lykkevej’, ’Solkongen’, ’Den skaldede frisør’, ’Mænd og Høns’ og ’Swinger’.

Foto: TV 2

Vilma

Esther Marie Boisen Berg

Vilma er Tinkas bedste veninde. Hun følger med strømmen og flertallet, men kommer dog også i tvivl, om det nu også altid er det rigtige at gøre.

Esther Marie Boisen Berg er 14 år og bor i Val­by ved København. Esther går i skole på Vesterbro og har tidligere gået til drama. Esther har medvirket i det danske science fiction-dra­ma ’QEDA’ i rollen som Louise. Esthers far er skuespilleren Ole Boisen.

Foto: TV 2

Kong Gobbe

Lars Knutzon

Kong Gobbe er konge i Nissernes rige. Han el­sker sit folk, og de elsker ham, fordi han er god, retfærdig, lyttende og klog. Han er som regel uenig med sin søn, Fileas.

Lars Knutzon er uddannet skuespiller ved Odense Teater i 1967. Lars har mange års erfaring fra de skrå brædder, men har også medvirket i både film og tv-serier. Han har bl.a. spillet med i tv-serierne ’Rejseholdet’, ’Borgen’ og ’Tidsrejsen’. Og så er han morfar til Frida Brygmann Knutzon, som synger titelsangen til ’Tinkas juleeventyr’ sammen med Burhan G.

Foto: TV 2

Bjergi

Paw Henriksen

Bjergi er vagt på slottet og meget pligtopfyl­dende. Det var ham, der i sin tid overdrog Tinka i Nilles varetægt, og han bliver en vigtig med­spiller for Tinka i hendes forsøg på at finde julestjernen.

Paw Henriksen blev færdiguddannet på Sta­tens Teaterskole i 2000 og har spillet med i en lang række film og tv-serier, blandt andet TV 2-se­rierne ’Hotellet’ og ’Anna Pihl’ samt ’Krøniken’ og ’Herrens Veje’. Han har også spillet teater og medvirket i spillefilmene ’Familien Jul 2’ og ’Der kommer en dag’.

Foto: TV 2

Skir

Hadi Ka-Koush

Skir er embedsmanden, som kongen altid spør­ger til råds. Han er pligtopfyldende og diploma­tisk. Han kender nissernes love og deres gamle historier og sagn.

Hadi Ka-Koush er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 2010. Han har blandt andet lagt stemme til ’Hassan’ i DR 2-julekalenderen ’Yal­lahrup Færgeby’ og har medvirket i både tea­ter, film og tv-serier. I 2015 slog han igennem som den ene halvdel i ’Adam og Noah’, som nu turnerer i Danmark med showet ’Klogskab’.

Foto: TV 2

Tuva

Anette Støvelbæk

Tuva er lærer i nisseskolen. Hun er god og mild og vil sine elever det bedste. Hun er autoritets­tro, men bliver dog mere og mere i tvivl om, hvad der er bedst for nisserne, som tiden går.

Anette Støvelbæk er uddannet ved Odense Teater i 1997. Hun har medvirket i mange teaterforestillinger og i spillefilm som ’Italiensk for begyndere’ (nomineret til en Bodil som bedste skuespillerinde), ’De fortabtes sjæ­les ø’ og ’Sprængfarlig bombe’. Desuden har hun været med i tv-serier som ’Badehotellet’, ’Lærkevej’, ’Livvagterne’, ’Krøniken’, ’Forsvar’ og ’Strisser på Samsø’.

Foto: TV 2

Mikkel

Martin Bo Lindsten

Mikkel er far til Lasse og Astrid. Han er arkitekt og arbejder for en tegnestue i København. Han har taget beslutningen om at flytte på landet til sit barndomshjem Søgaard. Han ser det som en god mulighed for at få Lasse væk fra nogle dårlige bekendtskaber. Og en god mulighed for at være mere sammen som familie. Mikkel er en rigtig handyman og går og tænker på, om det er tid til at få en kæreste.

Martin Bo Lindsten er uddannet ved Odense Teater. Han har spillet masser af teater, bl.a. ’Anna Karenina’, ’Den vægelsindede’, ’Jeppe på bjerget’ og ’Som man behager’. Han har også været en del af Aalborg Teaters ensem­ble og har haft mindre roller på skærmen, blandt andet i TV 2s dramaserie ’Norskov’.

Foto: TV 2

Iben

Mia Lyhne

Iben er Majas kollega. Hun er ambitiøs og god til sit job - og på jagt efter en kæreste. Hun er ikke specielt god til børn og har det bedst, når hun er i kontrol.

Mia Lyhne er en autodidakt skuespiller med en baggrund i både teater, radio, tv og film. Mia Lyhne er blandt andet kendt fra rollen som Mia i TV 2s sitcom ’Klovn’, og hun har også haft roller i spillefilmene ’Lærkevej - Til døden os skiller’, ’Kolbøttefabrikken’, ’Krummerne - alt på spil’ og mange flere.

Foto: TV 2