Kan du genkende dem? Det laver skuespillerne fra julekalenderne i dag

Nogle har ikke rørt skuespillet siden - andre lever af det den dag i dag.

Fjernsynets julekalender er en vigtig del af de flestes juletraditioner. 

Hvad ville julen være uden Pyrus, Krumme, Kaffe-Hanne og de andre karakterer fra decemberdagenes tv-låger?

Men hvad laver skuespillerne bag de kendte karakterer i dag?

Nederst i artiklen kan du klikke på billederne og se, hvad skuespillerne fra 'Brødrene Mortensens jul', 'Krummernes jul', 'Jesus og Josefine', 'Pyrus i alletiders eventyr', 'Jul på Vesterbro' ,'Nissebanden' , 'Jul på Slottet' og 'Andersens julehemmelighed' laver flere år efter.

Krumme bliver stadig genkendt på gaden

Per Damgaard Hansen var 12 år gammel, da han fik rollen som Krumme i julekalenderen 'Krummernes jul' baseret på de populære bøger og film om familien Krumborg.

Se forskellen på Krumme, hvis rigtige navn er Per Damgaard Hansen, dengang og nu.

- Det er en vild verden at ryge ind i, men Regner (Grasten, red.), der var producent, var god til at passe på os samtidig med, at han også inddrog vores familier og venner på en god måde, fortæller Per Damgaard Hansen, der nu er 33 år gammel.

Efter 'Krummernes jul' spillede han også med i julekalenderen 'Brødrene Mortensens jul', der blev sendt to år efter. Men kort tid efter pensionerede han sig selv som skuespiller i en alder af 14 år.

- Det virkede naturligt for mig at stoppe. Der var et interesseområde, der skiftede fra foran kameraet til bag kameraet. Derfra begyndte en længere proces med at finde ud af, hvad jeg præcist skulle lave, siger Per Damgaard Hansen, der er producer i firmaet Masterplan Pictures, som han selv har været med til at starte.

Netop nu er han biografaktuel, som producer på filmen 'Vinterbrødre'.

Krummes familie består af Krummefar og Krummemor, søsteren Stine og lillebroren Grunk.
Krummes familie består af Krummefar og Krummemor, søsteren Stine og lillebroren Grunk. Foto: TV 2

Selvom det er 21 år siden, at julekalenderen blev vist, bliver Per Damgaard Hansen stadig genkendt som Krumme. 

- Det sker en gang imellem. Det er på ingen måde, som dengang det kørte i 90’erne. Men det sker, og det er en del af min historie. Sådan har det jo været, siden jeg var teenager, og det blev en meget naturlig del af mit liv, at folk vidste, hvem jeg var, siger han. 

Skuespiller Stephanie Léon spillede drillenissen Nova i ’Krummernes jul’. Dengang var hun omkring 10 år.

Samme år som julekalenderen blev vist, spillede hun med i filmen 'Tøsepiger'. Efterfølgende blev det til flere skuespillerroller for Stephanie Léon - især rå danske ungdomsfilm som 'Bagland' og 'Råzone'. Senest har hun medvirket i dramaserien 'Broen 2'.

Stephanie Léon satte skuespilkarrieren lidt i bero, efter hun blev mor. Hun har boet i USA, men er nu vendt tilbage til Danmark. 

Pyrus-tvillinger har lagt skuespillet på hylden

Nicole og Niccie iført de karakteristiske nissehuer med blonde rottehaler stikkende ud af.
Nicole og Niccie iført de karakteristiske nissehuer med blonde rottehaler stikkende ud af. Foto: TV 2

Skuespillerne er ofte meget unge, når de er med i julekalenderne. Da 'Pyrus i alletiders eventyr' løb over skærmen første gang i december 2000, var de dengang syvårige tvillinger Nicole og Niccie Jølst på rollelisten. I julekalenderen spillede de tvillingerne Mille og Molly, der blev passet af Rigsarkivets nisser Pyrus, Kandis og Gyldengrød. 

På trods af sin unge alder, husker Nicole Jølst, der spillede Mille, det som en god oplevelse at være med i julekalenderen.

- Det var aldrig hårdt at være med, der blev altid taget meget hensyn til, at vi var børn, siger hun.

Efter de to tvillingesøstres tv-debut var de med i to reklamer - også her optrådte de som tvillinger. Men sidenhen er det ikke blevet til mere skuespil.

- Vi havde ikke det store held med det og egentlig heller ikke den store interesse, fortæller Nicole.

I dag er nissehuer og trylleremser skiftet ud med familie, børn og voksenjob.

Nicole Jølst er 24 år gammel og har to børn med kæresten Martin. Hun arbejder i meldingsmodtagelsen i Falck og bor i barndomsbyen Idestrup på Falster. 

Niccie Jølst arbejder som social- og sundhedshjælper. For tiden er hun dog på barsel med sit første barn. 

Er du nysgerrig efter at vide, hvad nogle af de andre skuespillere fra julekalenderne laver i dag, så klik på billederne nedenfor.

Det laver de i dag