Underholdning

Kan du genkende dem? Det laver skuespillerne fra julekalenderne i dag

Nogle har ikke rørt skuespillet siden, andre lever af det i dag, og én har forladt landet.

Fjernsynets julekalender er en vigtig del af de fleste danskeres juletraditioner.

Hvad ville julen være - eller have været - uden Pyrus, Krumme, Kaffe-Hanne, Putte og de andre karakterer fra decemberdagenes tv-låger?

Men hvad laver skuespillerne bag de kendte karakterer i dag?

Nederst i artiklen kan du klikke på billederne og få svaret på, hvad skuespillerne fra 'Brødrene Mortensens jul', 'Krummernes jul', 'Jesus og Josefine', 'Pyrus i alletiders eventyr', 'Jul på Vesterbro', 'Nissebanden' , 'Jul på Slottet', 'Tvillingerne og Julemanden'', 'Andersens julehemmelighed' og 'Juleønsket' laver flere år efter.

Krumme bliver stadig genkendt på gaden

Per Damgaard Hansen var 12 år gammel, da han fik rollen som Krumme i julekalenderen 'Krummernes jul', baseret på de populære bøger og film om familien Krumborg.

Se forskellen på Krumme, hvis rigtige navn er Per Damgaard Hansen, dengang og nu.

Krumme
Per Damgaard Hansen i dag

- Det er en vild verden at ryge ind i, men Regner (Grasten, red.), der var producent, var god til at passe på os, samtidig med at han også inddrog vores familier og venner på en god måde, fortæller Per Damgaard Hansen, der nu er 33 år gammel.

Efter 'Krummernes jul' spillede han også med i julekalenderen 'Brødrene Mortensens jul', der blev sendt to år efter. Men kort tid efter pensionerede han sig selv som skuespiller i en alder af 14 år.

- Det virkede naturligt for mig at stoppe. Der var et interesseområde, der skiftede fra foran kameraet til bag kameraet. Derfra begyndte en længere proces med at finde ud af, hvad jeg præcist skulle lave, siger Per Damgaard Hansen, som i dag er producer i firmaet Masterplan Pictures, som han selv har været med til at starte.

Selvom det er 21 år siden, at julekalenderen blev vist, bliver Per Damgaard Hansen stadig genkendt som Krumme.

- Det sker en gang imellem. Det er på ingen måde, som dengang det kørte i 90’erne. Men det sker, og det er en del af min historie. Sådan har det jo været, siden jeg var teenager, og det blev en meget naturlig del af mit liv, at folk vidste, hvem jeg var, siger han.

nova
Stephanie Leon

Skuespiller Stephanie Léon spillede drillenissen Nova i 'Krummernes jul'. Dengang var hun omkring 10 år.

Samme år, som julekalenderen blev vist, spillede hun med i filmen 'Tøsepiger'. Efterfølgende blev det til flere skuespillerroller for Stephanie Léon - især rå, danske ungdomsfilm som 'Bagland' og 'Råzone'.

Men arbejdet påvirkede hende i en retning, hun først opdagede var negativ, da det var for sent. Stephanie Léon har udtalt, at produktionsplanerne med alle rollerne blev for meget for hende, og hun udviklede en spiseforstyrrelse som 14-årig.

Hun satte skuespilkarrieren i bero i 2012 og flyttede til USA i fire år. I 2016 fik hun sønnen Cameron, hvorefter hun flyttede tilbage til Danmark.

Hun måtte dog sande, at rollerne ikke hang på træerne efter flere år i udlandet. Men efter at have kæmpet i nogle år, medvirker hun i år i filmen 'Mødrehjælpen', DR-serien 'Yes No Maybe' og TV 2-serien 'Perfekte Steder'.

Pyrus-tvillinger har lagt skuespillet på hylden

Skuespillerne er ofte meget unge, når de er med i julekalenderne. Da 'Pyrus i alletiders eventyr' løb over skærmen første gang i december 2000, var de dengang syvårige tvillinger Nicolé og Niccié Jølst på rollelisten. I julekalenderen spillede de tvillingerne, Mille og Molly, der blev passet af Rigsarkivets nisser, Pyrus, Kandis og Gyldengrød.

Men hverken pigerne eller deres forældre, som boede på Falster, vidste, hvor stor en mundfuld det faktisk var pludselig at skulle passe et fast arbejde som små skuespillere.

- Vi skulle op klokken seks hver morgen, så vi kunne være på Nordisk Film til optagelserne klokken 8.00. Men vores far gjorde det hyggeligt for os ved at varme bilen godt op og spille julemusik hele vejen til København. Så det var faktisk bare hyggeligt, husker Nicolé Jølst.

Efter de to tvillingesøstres tv-debut var de med i to reklamer - også her optrådte de som tvillinger. Men sidenhen er det ikke blevet til mere skuespil.

- Vi havde ikke det store held med det og egentlig heller ikke den store interesse, fortæller Nicolé.

Søstrene er i dag blevet voksne kvinder på 28 år, som har fået to børn hver.

Niccié og Nicolé Jølst er stadig tæt knyttede til Falster, hvor deres forældre fortsat bor i tvillingernes barndomshjem i den lille by Idestrup lidt syd for Nykøbing F.

Er du nysgerrig efter at vide, hvad nogle af de andre skuespillere fra julekalenderne laver i dag, så klik på billederne nedenfor.

Det laver de i dag

Pyrus

Jan Linnebjerg

'Alletiders jul', 'Alletiders nisse', 'Alletiders julemand' og 'Pyrus i alletiders eventyr'.

Fire julekalendere blev det til med den kække hiphopnisse, Pyrus, i løbet af årene 1994-2000.

Det var skuespilleren Jan Linnebjerg, der gav liv til rollen. Han er i dag 59 år gammel og har offentligt erkendt, at han har et alkoholproblem. I august 2019 fik han en dom på ti dages betinget fængsel, tre års frakendelse af kørekortet samt en bøde på 11.500 kroner for at køre med en promille på 1,13.

2019 er også sidste år, han trækker i Pyrus-kostumet. 

- Jeg bliver 60 år til januar næste år, og det vil ikke klæde en ung nisse at komme på scenen med rollator. Jeg vil også bruge mere tid med familien, så efter 25 år er det en god anledning til at stoppe, siger Jan Linnebjerg, som i 2020 også medvirker i Græsted Revyen på Græsted Kro.

Derudover skal han passe sin golfbane i Ølstykke på Sjælland.

- Jeg kommer da til at savne ham, fordi han har været en god kammerat gennem alle årene. 

Han afviser dog ikke, at Pyrus-kostumet kan lokkes frem igen. 

- Hvis der kom et velgørenhedsarrangement, kunne jeg da måske trække i tøjet igen, slutter han.

Foto: Mogens Flindt / Scanpix Danmark

Kandis

Christiane Bjørg Nielsen

Den fornuftige nissepige med de røde kinder var en skarp kontrast til legebarnet Pyrus, da hun dukkede op på Rigsarkivet og var en del af de tre julekalendere om Pyrus, der kørte fra 1995 til 2000.

Christiane Bjørg Nielsen, som hun hedder i virkeligheden, har også spillet med i film som ’Klatretøsen’ og ’Kongekabale’. Seneste projekter som skuespiller er forestillinger på Odsherred Teater, men den i dag 53-årige skuespiller arbejder i dag også som komponist og sangskriver. 

Foto: Jan Jørgensen / Scanpix/ DR Presse

Prinsesse Miamaja

Hanne Stensgaard

Julekalenderen 'Jul på slottet' blev vist tilbage i 1986. Den unge prinsesse, Miamaja, blev spillet af skuespilleren Hanne Stensgaard.

Efter julekalenderen fortsatte Stensgaard med skuespillet på både teater og tv - hun havde blandt andet en mindre rolle i 'Rejseholdet'. 


Men hun droslede ned for skuespillet og fortsatte sin karriere i en mere erotisk retning. Hun har udgivet kogebogen 'Kærlighedens køkken' om at spise sig til større sexlyst. Hun har i en kort periode været direktør for Museum Erotica i København, inden det gik konkurs i 2009.

I dag er hun foredragsholder og underviser i erotik og seksualkultur.

Foto: Klaus Kurup / DR Presse

Krumme

Per Damgaard Hansen

For 21 år siden blev 'Krummerne jul' sendt første gang. Julekalenderen er baseret på bøgerne om Krumme og hans skøre familie.

Krumme blev i julekalenderen spillet af den dengang 12-årige Per Damgaard Hansen, der i årene efter havde roller i 'Brødrene Mortensens jul', 'Sunes familie' og 'Kærlighed ved første hik'.

I dag har Per Damgaard Hansen skiftet pladsen foran kameraet ud med én bag kameraet. Han er uddannet producer fra filmskolen og har i dag firmaet Masterplan Pictures, der laver film.

Sangeren Lukas Graham spillede også med i 'Krummernes Jul'. Den i dag verdenskendte sanger havde rollen som Krummes lillebror, Grunk.

Foto: TV2

Stella og Nova

Stephanie Léon og Sofie Lassen-Kahlke

'Krummernes jul' blev sendt første gang i 1996, og her blev seerne bekendt med de to drillenisser Stella og Nova, der blandt andet sang  'Gavesangen', mens de producerede og pakkede julemandens pakker.

Stella blev spillet af den 16-årige Sofie Lassen-Kahlke, der få år senere fik sit folkelige gennembrud som 3.g'eren Anja i 'Kærlighed ved første hik'. Hun har været aktiv skuespiller siden og har spillet med i flere film, serier og teaterforestillinger. 

Sofie Lassen-Kahlke er gift med Hans Poul Petersen, og de blev forældre til deres tredje barn i september 2019. Hun vandt også 'Vild med dans' i 2017. 

Nova blev spillet af den knap 10-årige Stephanie Léon. Samme år, som julekalenderen blev vist, spillede hun med i filmen 'Tøsepiger'. Efterfølgende blev det til flere skuespillerroller for Léon - især rå, danske ungdomsfilm som 'Bagland' og 'Råzone'.

Men arbejdet påvirkede hende i en retning, hun først opdagede var negativ for sent. Stephanie Léon har udtalt, at produktionsplanerne med alle rollerne blev for meget for hende, og hun udviklede en spiseforstyrrelse som 14-årig.

Hun satte skuespilkarrieren i bero i 2012 og flyttede til USA i fire år. I 2016 fik hun sønnen Cameron, hvorefter hun flyttede tilbage til Danmark.

Hun måtte dog sande, at rollerne ikke hang på træerne efter flere år i udlandet. Men efter at have kæmpet i nogle år, medvirker hun i år i filmen 'Mødrehjælpen', DR-serien 'Yes No Maybe' og TV 2-serien 'Perfekte Steder'.

Begge piger medvirkede også i 'Brødrene Mortensens jul' fra 1998 - Her havde Sofie rollen som Kaffe-Hanne og Stephanie var en klassekammerat i Wilhelms klasse.

Foto: TV 2

Jesus og Josefine

Sebastian Aagaard-Williams og Pernille Kaae Høier

Det er 16 år siden, at julekalenderen 'Jesus og Josefine' blev vist i tv.

I julekalenderen blev den danske pige Josefine transporteret tilbage til Nazaret omkring år 12, hvor hun mødte den jævnaldrende dreng Jesus. 

Sebastian Aagaard-Williams spillede rollen som Jesus tilbage i 2003. Sebastian var dengang 15 år gammel og var blandt andet kendt fra MGP-gruppen B-boys. Efter julekalenderen fortsatte han med skuespillet og fik blandt andet rollen som Mowgli på Nørrebro Teaters opsætning af 'Junglebogen'. 

Sebastian blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2017 og er i dag 31 år gammel. Han er en fast del af skuespillertruppen på Aalborg Teater, og han medvirker i fire forestillinger over foråret. 

Pernille Kaae Høier var 12 år, da hun medvirkede i julekalenderen, men havde allerede på dette tidspunkt medvirket i en del andre film og tv-serier. Efter julekalenderen medvirkede hun i spillefilmen 'Oskar og Josefine', der er en efterfølger til julekalenderen. 

Hun er i dag 28 år og arbejder stadig som skuespiller. Blandt andet har hun en rolle i serien 'Porno Leif' og C-more serien 'Afhøring'. 

Foto: Per Arnesen / TV 2

Mille og Molly

Nicolé og Niccié Jølst

De to tvillinger Nicolé og Niccié var bare syv år gamle, da de var med i 'Pyrus i alletiders eventyr' tilbage i 2000. De er tvillinger i virkeligheden og skulle også i julekalenderen spille tvillingeparret Mille og Molly.

Efter de to tvillingesøstres tv-debut var de med i to reklamer - også her optrådte de som tvillinger. Men sidenhen er det ikke blevet til mere skuespil.

- Vi havde ikke det store held med det og egentlig heller ikke den store interesse, fortæller Nicolé.

I dag er søstrene blevet et par voksne kvinder på 26 år, som begge er blevet mødre og har fået to børn hver.

Niccié og Nicolé Jølst er stadig tæt knyttede til Falster, hvor deres forældre fortsat bor i tvillingernes barndomshjem i den lille by Idestrup lidt syd for Nykøbing F.

Niccié arbejder som sosu-assistent på plejehjemmet i Idestrup, og Nicolé er ligesom sin mor - og tidligere også sin morfar - ansat på den lokale Falck-vagtcentral.

De to tvillinger er stadig meget tætte og ses ugentligt.

Foto: TV 2

Stewart Stardust

Anders Matthesen

I voksenjulekalenderen 'Jul på Vesterbro' fra 2003 spillede komikeren Anders ''Anden'' Matthesen samtlige roller i den humoristiske føljeton om den øldrikkende Stewart Stardust, narkomansønnen Danni, socialforvalteren Arne Nougatgren og russeren Igor.

Siden julekalenderen har Anders Matthesen turneret med sine mange shows, han har udgivet musik, og i 2016 debuterede han med børnebogen 'Ternet Ninja'. I 2018 udkom filmen af samme navn, som blev en kæmpesucces med næsten én million solgte billetter. 

I 2017 kom 42-årige Anders Matthesen i vælten, da han optrådte til youtubernes award show 'Guldtuben' med en såkaldt "roast" af de nominerede. Her ristede han de unge youtubere - og delte vandene med sin komik. 

I 2017 udkom dokumentarfilmen 'Den anden side', der skildrer Anders Matthesens professionelle karriere i perioden 2013-2016.

Anders Matthesen har i marts 2019 modtaget støttekroner til at udvikle en efterfølger til 'Ternet Ninja'.

Foto: Scanpix

Johnny og Kaffe-Hanne

Karl Bille og Sofie Lassen-Kahlke

I 'Brødrene Mortensens jul' fra 1998 var der amoriner i luften mellem den læderjakkeklædte fyr, Johnny, og Kaffe-Hanne, der begge arbejdede på det lokale cafeteria. Her arrangerede de flødebolleræs og flirtede på uskyldig julekalendervis - til hovedpersonen Wilhelm Mortensens store ærgrelse.

Efterfølgende medvirkede Karl Bille, der havde rollen som Johnny, i flere ungdomsfilm - blandt andet spillede han få år efter julekalenderen overfor Sofie Lassen-Kahlke igen i 'Kærlighed ved første hik'. Her spillede han Victors festglade ven Thorkild. 

48-årige Karl Bille er i dag skuespiller og musiker. Han har medvirket i filmene 'Anja og Victor'-universet, spillet teaterstykker og udgivet albummet 'Ungkarlens klagesange', der handler om hans arbejde som menneskerettighedsaktivist i Cambodia.

Sofie Lassen-Kahlke, der spillede rollen som Kaffe-Hanne, fik få år senere sit folkelige gennembrud som 3.g'eren Anja i 'Kærlighed ved første hik'. Hun har været aktiv skuespiller siden og har spillet med i flere film, serier og teaterforestillinger. 

Sofie Lassen-Kahlke er gift med Hans Poul Petersen, og de blev forældre til deres tredje barn i september 2019. Hun vandt også 'Vild med dans' i 2017. 

Foto: Scanpix

Putte

Søren Hauch-Fausbøll

Søren Hauch-Fausbøll spillede den 18-årige Putte Andersen i voksenjulekalenderen 'Andersen julehemmelighed' fra 1993.

Putte huskes især for sin stormende forelskelse i gas- og vandmesteren, der i virkeligheden var nissen Frits. 

61-årige Søren Hauch-Fausbøll er stadig skuespiller og er især kendt for at have været inde i tv-figuren Bamse i mere end tre årtier. Han spiller også Bamse i Cirkus Summarum, mens han i øjeblikket filmer 'Julemandens Datter 2', som udkommer til næste år.

Han er tilknyttet lydbogsforlaget Momo-Skuespillernes Lydbogsværksted, hvor han har indlæst flere lydbøger. Derudover har han medvirket i et hav af teaterforestillinger.

Foto: Minerva Film Video A/S / TV 2

Oluf, Gertrud og Benny

Viggo Sommer, Carsten Knudsen og Uffe Rørbæk Madsen

- Ooooluf, a står under æ mistelten!

Med en pærevælling af dansk og engelsk kastede komikertrioen bag De Nattergale, Viggo Sommer, Uffe Rørbæk Madsen og Carsten Knudsen, sig ud i flere roller i den 28 år gamle julekalender for voksne. 

I 'The Julekalender' skal nisserne Fritz, Hansi og Günther finde en nøgle til the Playdåse, mens den vestjyske kartoffelavler Oluf Sand og husmoren Gertrud pludselig får besøg af en Benny, der viser sig at være en "nåså'er" i forklædning.

Komikergruppen fortsatte med De Nattergale indtil 1993, tog en pause på nogle år og optrådte derefter uden Uffe Rørbæk i en periode. I 2001 gik trioen sammen igen og lavede julekalenderen 'CWC - Canal Wild Card', som parodierede en lokal tv-station. Det blev i 2003 fulgt op med 'CWC World'.

Nåså'eren i 'The Julekalender', den i dag 58-årige Uffe Rørbæk Madsen, har haft roller i flere film som ’Teatret ved Ringvejen’, ’Dirch’ og ’Hedensted High’.

Getrud-karakteren, Carsten Knudsen, er i dag 60 år og udover skuespillet er han også kendt som musiker og komponist. Han har udgivet en række album - blandt andet ’Ukulele’, ’Skal den være rød eller skal den være blå’ og ’Som en humlebi’ fra 2016. 

Han medvirkede som Gertrud Sand i en særlig udgave af 'Hvem vil være millionær' med skuespillerne fra 'Tinka og Kongespillet', hvor han var livline. 

Privat har han en kæreste og to voksne sønner på henholdsvis 25 og 21 år.

Den vestjyske Oluf Sand blev spillet af Viggo Sommer. Han er i dag 60 år og har siden blandt andet spillet en fuld julemand i ’Ludvig & Julemanden’ fra 2011, og så har han været med i film som ’Pendlerkids’ og ’Hedensted High’ fra 2015.

I november 2017 sang Viggo Sommer desuden vokal på julesangen ’Sving Dine Dadler’ for punk-rockbandet Skullclub.

Men i 2018 fik Viggo Sommer konstateret strubekræft og var gennem en syv måneder lang behandling. Da han efterfølgende blev erklæret rask, solgte han alt og flyttede til Bali. Der bor han nu med to venner, og trioen bruger det meste af tiden på kunstprojekter.

Foto: TV 2

Lunte

Flemming Jensen

Skuespilleren Flemming Jensen spillede den naive julenisse, Lunte, i 'Nissebanden', der blev sendt på DR for første gang i 1984.

Siden kom der to efterfølgere, og Flemming har spillet rollen som Lunte i alle tre tv-kalendere. Han er en erfaren juleskuespiller og har også været med i ’Alletiders julemand’ fra 1997.

Derudover skriver Flemming Jensen både novellesamlinger og bøger. I øjeblikket opsætter han teaterforestillingen 'Nissebanden i julemandens land' på Bakken. Den får premiere 21. november 2020.

Flemming Jensen har også medvirket i revyer samt mere samfundskritiske forestillinger om eksempelvis krigen i Irak. Privat er han gift med Birte Jensen, og parret har fem børn. 

Foto: Maria Hedegaard / Scanpix Danmark

Signe og Peter

Marie Højgaard og Martin Hempel Barkholt

Tvillingerne fra julekalenderen 'Tvillingerne og Julemanden' fra 2013 er slet ikke søskende i virkeligheden. De blev spillet af Marie Højgaard og Martin Hempel Barkholt, som mindes optagelserne som en af de største oplevelser i deres liv.

Marie Højgaard Andersen er i dag 17 år gammel og går i 2.g på Aarhus Katedralskole. Hele livet har dans betydet meget for hende, og hun træner stort set hver dag. Faktisk vil hun helst bruge al sin tid på at danse hiphop, ballet og moderne dans. 

Hun drømmer om at blive astronom og kigge mod stjernerne, når hun er færdig på gymnasiet. 

- Enten skal jeg læse astronomi eller fysik. Jeg synes, at universet og galakser er vildt spændende, siger hun. 

Martin Hempel Barkholt er i dag 19 år gammel og går i 3.g på gymnasiet. Når han bliver student til sommer, vil han gerne holde et eller to sabbatår, som primært skal bruges på en rejse jorden rundt med en kammerat. 

Efter det drømmer han om at læse videre på universitetet, men om det bliver et studie om handel, til arkitekt eller noget helt tredje har han ikke besluttet endnu.

Han vil også gerne lave mere skuespil og har faktisk fået nogle tilbud, men desværre har det ikke kunnet passe med hans skolegang.

Foto: Per Arnesen / TV 2