Underholdning

'Saturday Night Fever' fylder 40 år - det vidste du ikke om diskofilmen

Den ikoniske diskofilm kostede både instruktøren et job, og fik John Travolta til at tvivle på sine danseevner.

Diskodansens guldalder er for længst ovre, men 'Saturday Night Fever' is stayin' alive.  

Det er i dag 40 år siden, at den populære film rullede over skærmen for allerførste gang under verdenspremieren i Mann’s Chinese Theater i Los Angeles.

Efterfølgende trak den millioner af amerikanere i biografen, gjorde den dengang 23-årige John Travolta til verdenstjerne og katapulterede Bee Gees, som står bag en række af filmens elskede diskohits som 'Stayin' Alive' og 'Night Fever', ud i en næsten uset form for stjernestatus.

Filmens soundtrack lå nummer ét på den amerikanske hitliste i den første halvdel af 1978 og blev på listen indtil marts 1980. 

Genstartede diskofeberen

Filmen om den unge Tony Manero fra Brooklyn, der bevæger sig fra sit triste liv til kongen af dansegulvet hver lørdag aften, regnes i dag som en film, der på banebrydende vis genoplivede diskokulturen i 1970’erne.

For diskoen var allerede ved at være passé i 1977, men 'Saturday Night Fever' gjorde den mainstream.

- 'Saturday Night Fever' gjorde diskoen allestedsnærværende, skriver den britiske musikskribent Jon Savage i The Guardian.

Han mener dog også, at filmen populariserede diskoen i en sådan grad, at den var med til at dræbe genrens kreative subkultur. 

Successen ramte som et lyn

Filmens instruktør, John Badham, har selv beskrevet succesen som "et lyn i en flaske", mens skuespilleren Donna Pescow, der medvirker i filmen, giver ham ret. Hun spiller nabopigen Annette, som bejler til Tony Maneros hjerte.

- Jeg tror, de håbede, at filmen i det mindste ville klare sig godt nok til at tjene sig selv ind. Men så, pludselig, blev den så populær, at den fik sit helt eget liv, siger hun til CNN

Filmen høstede positive anmeldelser fra mange filmkritikere - og særligt en tog filmen til sig. Det var amerikaneren Gene Siskel fra The Chicago Tribune, som kaldte filmen for hans absolutte yndlingsfilm og så den mindst 17 gange.

Derudover købte han det ikoniske hvide jakkesæt, som John Travolta har på i filmen. 

10 ting du ikke vidste om 'Saturday Night Fever'

 1. Filmen kostede instruktøren et job

  Filminstruktør John Badham.

  Instruktøren bag 'Saturday Night Fever', John Badham, har fortalt, at diskofilmen var skyld i, at han blev fyret som instruktør på den erotiske thriller 'Windows'.

  Hans chefer blev bekymrede efter at have set 'Saturday Night Fever'.

  - Gud, kommer han også til at gøre det ved vores film, tænkte de. Lad os komme af med ham, forklarer instruktøren til CNN.

 2. Blev inspireret af opdigtet artikel

  John Badham lod sig inspirere af en artikel i New York magazine fra 1976, da han skulle lave filmen.

  Artiklen beskrev New Yorks unge generation og deres vilde dans til diskomusik på undergrundsdiskotekerne. 20 år efter premieren afslørede journalisten, britiske Nik Cohn, at det meste i artiklen var fiktivt. Selv artiklens hovedperson, der siden blev til filmens hovedrolle Tony Manero, var opdigtet.  

   

 3. Travolta tvivlede på sine danseevner

  John Travolta til 30-års-jubilæet på 'Saturday Night Fever'.

  John Travolta var danser, før han blev et teenageidol i 1970'erne for sin rolle i tv-serien 'Welcome Back, Kotter'. Men 'Saturday Night Fever' gjorde den dengang 23-årige Travolta til verdenstjerne. 

  Det var dog hans daværende kæreste, den 18 år ældre skuespiller Diana Hyland, der måtte overtale ham til at takke ja til rollen som Tony Manero. 

  - Han er kongen af disko, og så god en danser er jeg ikke, udbrød John Travolta efter at have læst manuskriptet. 

  - Baby, det lærer du, svarede hun, har skuespilleren fortalt til Vanity Fair. 

 4. Bee Gees kom sent ind i billedet

  Bee Gees.

  - You can tell by the way I use my walk, I'm a woman's man: no time to talk.

  'Saturday Night Fever' er berømt for sit Bee Gees-soundtrack, men det meste af filmen var allerede optaget, før de tre brødre blev hyret ind til at lave musikken. Før det dansede holdet ifølge John Travolta til Stevie Wonder og Boz Scaggs. 

  - Men da de først kom ind, ændrede det alt, har skuespilleren udtalt til Vanity Fair. 

  En demo af 'Stayin Alive' nåede dog at blive klar til indspilningen af den ikoniske intro-scene, hvor John Travolta spankulerer ned ad gaden i takt til musikken. 

  Albummet med filmens soundtrack solgte 15 millioner udgaver alene i USA.

 5. Rocky-træner skulle få Travolta i form

  Mesterskabsbæltet og boksehandskerne fra 'Rocky II' og 'Rocky III'.

  Det blev eks-bokseren Jimmy Gambinas opgave at få John Travolta i form til den krævende rolle som diskodanser.

  Og han er ikke hvilken som helst træner. Tidligere havde Jimmy Gambina arbejdet med skuespilleren Sylvester Stallone til boksefilmen 'Rocky'. 

   

 6. Stephanie fundet ved skæbnetræf

  John Travolta og Karen Lynn Gorney. NORDFOTO. ARKIVFOTO.

  Hundredvis af kvinder gik til audition på rollen som Tony Maneros dansepartner, Stephanie. Men det var svært at finde den rigtige - og faktisk skulle der en skæbeagtig tur i en taxi til, før den rigtige skuespiller til filmens kvindelige hovedrolle dukkede op.

  Karen Lynn Gorney, som fik rollen, hørte om den, da hun tilfældigvis delte en taxi med producer Robert Stigwoods nevø. Han fortalte, at hans onkel arbejdede på en film og Karen Lynn Gorney spurgte: "Er jeg med i den?". 

  Nevøen anbefalede hende efterfølgende - og resten er historie. 

 7. På jagt efter diskoklubben

  'Saturday Night Fever' udspiller sig på diskoklubben 2001 Odyssey i Bay Ridge i Brooklyn. Men det tog tid at vælge den helt rette location. 

  - Vi kiggede på alle diskoteker på Manhattan, i Brooklyn og i Queens, og vi overvejede endda at lave et loft om, så det passede til vores krav, før vi besluttede at lægge os fast på 2011 Odyssey, siger filmens location-ansvarlige Lloyd Kaufman.

  Siden skiftede stedet navn og lukkede, men i anledningen af filmens 40 års jubilæum genåbner klubben for én nat og lægger dansegulv til en kæmpe diskofest. 

 8. Hyldest til koreografen

  Filmens ikoniske diskotrin er koreograferet af den afroamerikanske danser Lester Wilson.

  John Travolta har forklaret, hvordan koreografen inficerede hans dans med rytmer, mens skuespilleren Paul Pape, der spiller en af Tony Maneros venner, har udtalt, at koreografen ikke fik i nærheden af den credit, han fortjente. 

  - Filmen var Lester, har Pape udtalt til Vanity Fair. 

   

 9. En dans var hjemmelavet

  Koreografen Lester Wilson lavede dog én smutter, da han ved en fejl ikke dukkede op på settet en dag, hvor han skulle have været der. 

  Det resulterede i, at John Travolta og Karen Lynn Gorney selv måtte opfinde deres dansetrin. Det blev til den "tango hustle", man ser 55 minutter inde i filmen. 

 10. Jakkesættet skulle have været sort

  Det hvide jakkesæt gør det nemt at forveksle Silas Holst med John Travolta i musicaludgaven af filmen.

  John Travoltas hvide danseuniform er blevet et symbol for diskofilmen - men faktisk skulle jakkesættet have været sort. 

  Kostumedesigneren Patrizia Von Brandenstein overbeviste dog både instruktør Badham og John Travolta om, at jakkesættet skulle være hvidt, da det er meget nemmere at få øje på i diskoteksmørket. 

Vanity Fair, CNN og Mental Floss.