Landets festivaler hæver billetpriserne markant

Terrorsikring og dyre internationale navne er blandt årsagerne til de højere festivalpriser, lyder det fra arrangørerne.

På omkring en halvanden time var samtlige partoutbilletter til Smukfest 2018 udsolgt.

Og det til trods for at festivalen i Skanderborg har hævet prisen med 12,5 procent siden sidste år, og kun to musiknavne er blevet offentliggjort. 

I år måtte de kommende festivalgæster betaler 2695 kroner for en af de cirka 27.000 partoutbilletter til Smukfest, mens prisen sidste år lød på 2395 kroner.

Samme tendens til prisstigninger finder man også på en række af landets andre festivaler.

Eksempelvis er den fulde pris på Roskilde Festival steget fra 1995 kroner i år til 2100 kroner næste år – en stigning på over fem procent.

Det er dog vand i forhold til den aarhusianske Northside Festival, som på et år er steget med cirka 14 procent, Heartland Festival på Fyn hvor billetten i år koster 35 procent mere end sidste år, samt Musik i Lejet hvor prisen på et år er vokset med mere end 43 procent.

Selvom priserne ifølge Danmarks Statistik generelt er steget i 2017 med mindre end en procents inflation, er der stadig sket et stort spring i festivalernes prisstigninger. 

Se festivalernes prisstigninger nederst i artiklen.

Sikkerhed, topnavne og billethajer

Ifølge Musik i Lejet, som har en prisstigning på 300 kroner, skyldes de højere takster øgede udgifter til eksempelvis sikkerhed og terrorsikring.

- Det har blandt andet været for at forhindre, at lastbiler og andet kan køre ind, og det er dyrt at sætte op, siger Peter Maarbjerg, som er næstformand i den nordsjællandske festivals bestyrelse, til Berlingske.

Han nævner også et stærkere musikprogram som årsag. Med flere internationale musiknavne er der tale om en fordobling i booking-prisen. 

Afstemning

Er prisstigningerne fair?

Samme toner lyder fra Smukfests talsmand, Poul Martin Bonde, som forklarer, at dyre hovednavne er den primære grund til festivalens prisstigninger.

Mens billetterne er steget med 12,5 procent, er musikbudgettet i Skanderborg på samme tid øget med 25 procent, skriver BT.

For at undgå at billethajer videresælger partoutbilletter til endnu dyrere priser, har Smukfest desuden sænket loftet for, hvor mange billetter den enkelte kan købe, fra 10 til 6 stykker.

Koncertbudgettet opprioriteres

I interesseorganisationen for festivaler og spillesteder, Dansk Live, har man noteret festivalernes prisstigninger. Ifølge Maren Astrup, som er kommunikationschef hos Dansk Live, er forklaringen, at det generelt er blevet dyrere at afvikle en festival. 

- Der er flere og flere festivaler, som kommer med en helhedsoplevelse og leverer meget mere end koncertoplevelser. Det drejer sig både om maden og omgivelserne, hvor der blandt publikum er forventninger om, at der  – i hvert fald nogle steder – er lækre forhold og et stort madudbud, siger hun til TV 2 og påpeger, at det er naturligt, at en festival opgraderer sine forskellige tilbud år for år. 

Kommunikationschefen afviser at udtale sig om, hvorvidt stigningen i festivalernes billetpriser er fair, men hun understreger, at festivalgæsterne får mange koncertoplevelser for pengene. 

- Man kan konstatere, at billetterne bliver solgt. Så for publikum er der ikke en utilfredshed, som jeg lige umiddelbart ser det, lyder det fra Maren Astrup. 

Prisstigninger på partoutbilletter

  1. Roskilde Festival

    1995 kroner i 2017 og 2100 kroner i 2018 - en stigning på 5,26 procent.

  2. Smukfest

    2395 kroner i 2017 og 2695 kroner i 2018 - en stigning på 12,53 procent.

  3. Northside Festival

    1395 kroner i 2016 og 1595 kroner i 2018 - en stigning på 14,34 procent.

  4. Musik i Lejet

    695 kroner i 2017 og 995 kroner i 2018 - en stigning på 43,17 procent.

  5. Heartland Festival

    1250 kroner i 2017 og 1690 kroner i 2018 - en stigning på 35,20 procent.

Kilde: Berlingske