Kan nisser have kulsort skæg og klap for øjet?

Nissen Skir fra 'Tinkas juleeventyr' ligner ikke den traditionelle nisse. Og han er ikke den eneste.

Røde kinder og en knaldrød næse på en ellers bleg julehud. Hvidt eller gråt hår samt en klædedragt af uld i fortrinsvis røde og grå farver. Læg dertil gerne træsko med en spids tud - og til sidst en stor kærlighed til risengrød. 

Sådan kunne beskrivelsen være på den helt klassiske nisse, som de fleste danskere kender. 

Men i TV 2s aktuelle julekalender 'Tinkas juleeventyr' findes der flere nisser, som ser helt anderledes ud end ovenstående beskrivelse. 

Faktisk var en af skuespillerne selv overrasket over, at han skulle spille nisse. 

- Jeg blev spurgt, om jeg ville komme til casting som nisse på en julekalender. Jeg var den første, som tænkte: "Jeg ligner jo ikke en nisse!", siger Hadi Ka-Koush, som spiller nissen Skir, kongens personlige rådgiver. Han spiller også figuren Noah i duoen 'Adam og Noah'. 

Nissen Skir spilles af Hadi Ka-Koush. Han blev selv overrasket over, at han skulle spille nisse, da han mener, at han ikke ligner en typisk nisse.
Nissen Skir spilles af Hadi Ka-Koush. Han blev selv overrasket over, at han skulle spille nisse, da han mener, at han ikke ligner en typisk nisse. Foto: Agnethe Schlichtkrull / TV 2

Han hylder julekalenderens anderledes nisser, så nisseuniverset i serien ikke kun er befolket af buttede, hvide og rødmossede nisser i ulddragt. 

Et klart mål fra instruktøren Mogens Hagedorn. 

- Jeg har haft en helt klar tanke om at vise nisser på en lidt anden måde end den måde, vi tror, nisser er på, siger han.

VÆR MED I DEN STORE JULEDUET

Hent TINKA-appen, lav sjove videoklip, og bliv en del af julens store interaktive musikvideo. Med appen kan du være med til at lave julens fedeste musikvideo ved at synge duet med to kendte sangere, karaktererne fra julekalenderen og resten af Danmark.

Du kan hver dag åbne en ny, spændende videoudfordring, som du kan mime med på. Bag udvalgte låger i lågekalenderen, finder du koder, som kan åbne helt særlige bonusklip i TINKA-appen. Hvis du vil, kan du sende dine videoer til TV 2 og få mulighed for at komme på tv.

App'en fås både til IOS og Android telefoner og tablets og kan hentes nu.

Nisser er super seje

I 'Tinkas juleeventyr' findes to verdener. En nisseverden og en menneskeverden. Efter et årligt ritual, som endte katastrofalt, har der været lukket mellem de to verdener i 100 år. 

- Det billede, vi har af nisser, er lidt en kliché. Ingen af os har nogensinde mødt en nisse, så nissernes udseende er noget, vi har fortalt hinanden gennem generationer, og så bliver det lidt et fortegnet billede, siger Mogens Hagedorn og forsætter: 

- Nisserne i julekalenderen er et sejt naturfolk. De har ikke tykke maver, sweatre på og danser rundt i folkedragter med træsko og er heller ikke knapt så kvikke.

Kandis, Gyldengrød og Pyrus fra 'Alletiders Nisse' ligner de søde typiske nisser med rødt tøj, røde kinder og ikke alt for skarpe.
Kandis, Gyldengrød og Pyrus fra 'Alletiders Nisse' ligner de søde typiske nisser med rødt tøj, røde kinder og ikke alt for skarpe. Foto: Søren Hartvig / TV 2

Derfor er nisserne i 'Tinkas juleeventyr' helt ligeværdige og seje som mennesker. De ligner nisser, som vi kender dem, men der er flere små forskelle. Nogle har en anden hudfarve, nogle har kongekroner, og andre har noget helt tredje. Der er også vagtnisser som Bjergi og onde nisser med klap for øjet som Ingi.  

- For eksempel er huen uden den hvide kvast og hvide kant. De er heller ikke enfoldige, som vi måske forestiller os dem. I julekalenderen er de bare superseje, siger Mogens Hagedorn. 

Afstemning

Børn opdager det nok ikke

Hadi Ka-Koush tror dog ikke, at det er børnene, som lægger meget mærke til de anderledes nisser. 

- Voksne opdager det nok, men jeg tror ikke, at børn tænker over det. Børn er renere og har ikke noget filter. De ser Skir og tænker: "Nåh, det er bare en nisse." Men voksne vil tænke: "Nåh, sjovt valg!", siger Hadi Ka-Koush. 

Han mener, at Danmark er nået til et sted, hvor det er nødvendigt med diversitet i film og tv-serier.

- Der skal sådan nogle projekter til, før man vænner sig til, at alle kan spille en nisse - lige meget om, man er høj eller lav, tyk eller tynd, hvilken hudfarve man har, eller hvordan man nu ser ud, siger han. 

'Tinkas juleeventyr' sendes hver dag fra den 1. december klokken 20.00 på TV 2. Den genudsendes hver eftermiddag cirka klokken 16.15. Du kan hver dag også se snigpremieren på det næste afsnit på TV 2 PLAY. 

Nisser, mennesker og en hofsnog