Underholdning

Fra skopudser til finansfyrste - verdens rigeste and fylder 70

Rigmand, skattejæger og onkel til en af verdens mest elskede ænder. Joakim von And fylder rundt.

Han har bjerge af penge og elsker at dykke ned i dem som en delfin, grave sig igennem dem som en muldvarp og kaste dem op i luften, så de regner ned over ham.

Igennem syv årtier har den gamle gnier Joakim von And været verdens måske mest vellidte pengepuger.

- Joakim von And ligger i hvert fald i top-tre over de mest populære i Anders And-universet, siger Svend Skytte, redaktør på Anders And & Co., og mener, at årsagen skal findes i den rige onkels modsatrettede karaktertræk.

- Han har alle de penge i verden, man kan ønske sig, men er samtidig voldsomt sparsommelig og ufatteligt nærig. Jeg tror, man ligesom Anders And kan genkende mange personer fra den virkelige verden i ham. Og det er også det, der gør, at man kan have kærlighed til ham.

Fantasillionærens fødselsdag fejres i Danmark med en særudgave af Anders And-bladet og en finpudset genudgivelse af tegneserieværket ’Her er dit liv, Joakim’ af tegneren Don Rosa.

Onkel Joakim er dog ikke den samme, som han var engang. Han er med årene blevet en forandret and, og har med afsæt fra sin pengetank udviklet sig fra karikeret julehader til et symbol på selve den amerikanske drøm.

Inspiration fra Dickens

Joakim von And kom som figur til virkelighedens verden i december 1947 i historien ’Jul på Bjørnebjerg’ af den berømte Disney-tegner Carl Barks.

Her blev han skabt som en modpart til Anders And og med direkte inspiration fra Charles Dickens’ fortælling ’Et juleevetyr’. Nærmere bestemt med direkte reference til den julehadende rigmand Ebenezer Scrooge, som også står bag Joakim von Ands engelske navn, Scrooge McDuck.

I historien fra dengang var onkel Joakim mindst lige så kold og kynisk som sin inspirationskilde. Men ligesom Ebenezer Scrooge blødte Joakim von And med tiden op og genopdagede en medmenneskelig og stærk moralsk side af sig selv.

En side, som ifølge tegneren Carl Barks’ ukronede arvtager Don Rosa blev grundlagt i Joakim von Ands fattige barndom i Skotland.

Lykkemønten

Som ældste søn i den pauvre, men engang mægtige von And-klan, lærte den unge Joakim tidligt værdien af hårdt arbejde og at værdsætte hver eneste mønt.

Som 10-årig ælling fik han fra sin far, fabriksarbejderen Frederik von And, en fødselsdagsgave i form af et skopudsersæt, som skulle vise sig at skabe grundlaget for hele hans fremtidige finansimperium – samt hans stædige retfærdighed.

Efter en hemmelig aftale med Joakim von Ands far betalte den første kunde nemlig den unge skopudser med en ubrugelig mønt: En luset 25-øre, eller i den oprindelige version en dime – ti amerikanske, og i Skotland uanvendelige, cent.

Med den uretfærdige betaling i hånden svor den unge Joakim aldrig igen at lade sig snyde, at arbejde hårdt og at tjene alle sine penge på hæderlig vis. Den usle betaling beholdt han som et evigt trofæ. Den blev hans lykkemønt.

Skattejagt og eventyr

Efter den første optræden i julehistorien fra 1947 begyndte tegneren Carl Barks langsomt at inddrage den rige onkel i flere af sine fortællinger. Og skridt for skridt udviklede Joakim von And sig fra en snæver birolle til at blive en af de mest populære og genkendelige karakterer fra Disney-universet.

Gradvist udfoldede Barks den gnavne nærigpind til at blive centrum for Andeby og dens mange fortællinger. Blandt andet med introduktionen af Pengetanken, fjender som Bjørnebanden og Hexia de Trick og ikke mindst de mange eventyr med Anders And og Rip, Rap og Rup, der blandt andet har bragt ænderne til fjerne lande og Jordens indre.

- Det er Joakim, der sørger for, at Andeby-universet bevæger sig ud på oplevelser og efter forsvundne skatte. Han tilføjer det eventyrlige, og så er han jo verdens rigeste and. Alene af den grund gør han det absolut medrivende at læse Anders And, fortæller formanden for fanklubben Dansk Donaldist-Forening, Laila Jerming Graf.

Den tradition er siden Carl Barks’ sidste fortælling blevet videreført af en lang række Andeby-tegnere. Mest bemærkelsesværdigt af amerikanske Don Rosa, der gjorde det til sit hovedværk at skabe forhistorien for den i tegneserierne evigt 80-årige rigand.

Fra flodskipper til guldgraver

Med lykkemønten som drivkraft blev den unge Joakim i Skotland bidt af en gal iværksætter. Med iver og opfindsomhed udvidede han sin sparsomme indtjening med først brændesalg og siden tørv til de rige skotter.

Inspireret af sin amerikanske lykkemønt følte den unge andrik sig draget til at prøve lykken på den anden side af Atlanten. Og efter års slid og slæb var der penge nok til en færgebillet.

Afrejsen til Amerika blev startskuddet på en lang række eventyr og karrierer som alt fra flodskipper og mineejer til cowboy og guldgraver.

I de næste mange årtier mødte unge Joakim verden over en lang række venner, fjender og historiske personligheder. Undervejs fandt den idealistiske og ihærdige unge and eventyr, kærlighed og økonomisk succes. Men han mødte også svigt, forræderi og fremmedgørelse.

Gradvist formørkedes Joakims ellers viljestærke sind, og han glemte sit gamle hædersløfte til lykkemønten.

Forblændet af rigdom

Med stadigt mere tvivlsomme metoder ekspanderede han aggressivt sit globale forretningsimperium i besættelsen om at blive verdens rigeste and. Blandt andet ved at nedbrænde lokale landsbyer for at plante gummiplantager, hvilket samtidig skaffede ham en voodooforbandelse og en zombie på nakken.

Det lykkedes flere gange Joakim von And at undslippe forbandelsen, blandt andet ved at lade zombien synke med skibet Titanic. Og efter de mange års slid lykkedes det endelig von And at tilrane sig titlen som verdens rigeste.

Men de slette gerninger og besættelsen af ufattelige rigdomme blev for meget for Joakim von Ands resterende familie. De efterlod ham alene med hans finansimperium og bjerge af mønter. Og med sin fortids minder fanget i hver eneste mønt, isolerede Joakim von And sig, til hans hjerte blev hårdt som hans kolde kontanter.

Onkel Joakim i virkelighedens verden

 • Han er en af fem fiktive Disney-figurer, som har været på Forbes’ liste over verdens rigeste.
 • Blev i 2007 tilføjet til listen over æresborgere i den skotske by Glasgow.
 • Lægger i Holland navn til en særlig skat på ultrarige menneskers formue.

Andebys motor

Med sin store popularitet har Joakim von And været fast figur i Anders And-blade og jumbobøger, ligesom han optræder i animationsserien ’Rip, Rap og Rup på eventyr’ fra slut-80’erne.

De fleste i Danmark kender sandsynligvis tegnefilmene fra børneprogrammet Disney Sjov, men serien er for nylig også blevet genstartet i en moderniseret version. Og ifølge fans af Andeby-universet vil Joakim von And blive ved med at være en fast tilbagevendende figur.

Joakim von And sikrer fremdrift

Laila Jerming Graf, formand for Dansk Donaldist-Forening,

- Der er ingen tvivl om, at Joakim von And er manges yndlingsfigur. Han har en masse facetter og en dybde, som få andre karakterer kan prale af, og der er ingen tvivl om, at han fylder meget, siger Laila Jerming Graf og tilføjer:

- Hvis Andeby-universet udelukkende bestod af Anders And, ville der ikke ske så meget ud over et par jobskifter og en tur i hængekøjen. Joakim von And sikrer fremdrift.

Men netop den klodsede sømandsnevø blev også onkel Joakims redning.

Vidste du dette om Onkel Joakim?

 • Han elsker is med smag af havsalt
 • Han er præcis 92 centimeter høj
 • Går i det samme sæt tøj, som han engang købte på udsalg i Skotland. Det er undervejs blevet ødelagt og genskabt af Andersine And
 • Ingen ved, præcis hvor rig han er, men beløbet ender altid på 25 øre
 • Han kan huske historien bag hver eneste mønt i sin pengetank
 • Hans lykkemønt er i tegneserien forbundet med overtro, men er ikke magisk, som mange tror
 • Han har udviklet en sådan næse for forretning, at han decideret kan lugte rigdomme
 • Har adresse på Store Velstands Boulevard 888 eller på kontoret på Pengetanken på Bilbremsebakken

Gammel og genfødt

17 år efter sit første og eneste møde med Anders And bliver eneboeren Joakim von And atter opsøgt af sin unge slægtning.

Sammen med grandnevøerne Rip, Rap og Rup har matrosen på Bjørnebjerg udvist tapperhed og gjort sig fortjent til en invitation til en julemiddag hos den ellers bitre og julehadende rigand.

Men under besøget sker der noget med Joakim von And.

I kampen om at forhindre et samtidigt kupforsøg fra en ny generation af Bjørnebanden genopdager den gamle gnier sammen med sine nevøer sin forgangne eventyrlyst og det gamle løfte til lykkemønten. Og han genfinder sin allerstørste rigdom, som ingen fantasillioner kan købe - familien.

Fra den dag vågner den sammensunkne and atter op som en ualmindeligt rask og rørig 80-årig, og han har i nu 70 år siden dengang været på det ene farefulde eventyr efter det andet og konstant forpurret de mange kupforsøg på hans formue. Altid med familien omkring sig.

Blandt andet Anders And, som i håb om sin fremtidige arv er hyret til at pudse Pengetankens mange mønter. Til en grotesk ussel løn, vel at mærke.

Kilder: 'Her er dit liv, Joakim' af Don Rosa, Anders And & Co., Dansk Donaldist-Forening, Disney Wiki, Comic Wiki, Andeby.dk, med flere.

Joakim von Ands fiktive liv

 1. 1867

  1. Bliver født i Glasgow, Scotland, som den ældste i en søskendeflok på tre. Faderen er fabriksarbejder og familien er fattig på trods af de adelige aner.

 2. 1877

  1. Får et skopudsersæt af sin far, men hans første kunde snyder ham og betaler med en amerikansk dime (en ti-cent-mønt - eller i den danske oversættelse en 25-øre).
   Den unge von And beholder mønten som et trofæ på værdien af hårdt arbejde. Han beslutter aldrig at lade sig snyde igen og tjene sine penge retfærdigt. Som det første begynder han at sælge brænde og senere tørv til de rige.

 3. 1880

  1. Inspireret af sin amerikanske mønt emigrerer den unge von And til USA. Her bliver han ansat på sin onkels floddamper og møder også Bjørnebanden – en familie af klodsede banditter, som forfølger ham resten af livet.

 4. 1882

  1. Joakim von And arver sin onkels hjuldamper, som Bjørnebanden ødelægger. I stedet drager von And mod vest og bliver cowboy hos den historiske kvægbaron Murdo MacKenzie.

 5. 1883

  1. Bliver minearbejder og graver efter sølv og kobber.

 6. 1885

  1. Vender tilbage til Skotland for at afbetale gælden i von And-klanens gamle slot med pengene fra sin kobbermine. 

   Kort inden afrejse fra USA møder han millionæren Howard Anderbildt, hvis syvårige søn, Andy Anderbildt, senere bliver en af Joakim von Ands rivaler.

 7. 1886

  1. 1886-1889: Graver efter guld i Sydafrika efter inspiration fra Howard Anderbildt. Undervejs redder han en ung and ved navn Guld-Iver Flintesten, som senere bliver hans ærkerival i kapløbet om at blive verdens rigeste and.

 8. 1889

  1. 1889-1893: Vender tilbage til USA i sin søgen efter guld. Han møder en række historiske personer, såsom Theodor Roosevelt, men finder aldrig guldet.

 9. 1893

  1. 1893-1896: Leder efter guld i Australien, stadig uden held. I stedet finder han en kæmpemæssig, hellig opal, men vælger at følge sit moralske kompas og leverer den tilbage til aboriginerne.

 10. 1896

  1. 1896-1899: Graver efter guld i Klondike, Canada. Her møder han den tyvagtige sangerinde Gyldne Gulda, der også er kendt som Gulda Glimmer, som han ulykkeligt forelsker sig i. Men mens romancen udvikler sig til et had-kærligheds-forhold, finder Joakim von And endelig guld.

 11. 1897

  1. 1897: Joakim von Ands mor dør.

 12. 1899

  1. 1899-1902: Tjener sin første million og køber en bank. På få år opbygger han et mindre finansimperium og bliver milliardær

 13. 1902

  1. Joakim von Ands far dør, og den unge von And vender hjem til Skotland for at overtale sine søstre til at flytte med ham til USA. Vælger at slå sig ned i den lille flække Andeby i den fiktive stat Calisota, hvor han bygger sin pengetank.

 14. 1909

  1. 1909-1930: Mens hans søstre styrer pengeimperiet fra Andeby, rejser Joakim verden rundt og udvider med forretninger på alle kontinenter. Undervejs bliver han grådig og forbryder sig på sin gamle beslutning om at tjene sine penge på retfærdig vis. Det fører blandt andet til, at han bliver forbandet af en voodoopræst og hjemsøgt af en zombie.

 15. 1930

  1. Joakims formue overhaler maharajaen af Pengostan, og han bliver verdens rigeste and. Men efter et skænderi over hans besættelse af penge forlader hans søstre ham og skærer al kontakt i 17 år.

   Møder for første gang sin på det tidspunkt 10-årige nevø Anders And og dennes tvillingesøster, Della.
    

 16. 1942

  1. Bliver deprimeret, livstræt og bitter og beslutter sig for at trække sig tilbage. Isolerer sig i sit palæ.

 17. 1947

  1. Bliver genforenet med sin nevø, Anders And, samt grandnevøerne Rip, Rap og Rup. De inspirerer ham til igen at vende tilbage til livet som eventyrer.

 18. 1947

  1. 1947-nu: Tager på talrige eventyr og skattejagter med sine nevøer, hvor han møder nye og gamle venner og fjender samt sin gamle flamme Gyldne Gulda.

   På bemærkelsesværdig vis ældes Joakim von And og de øvrige ænder ikke længere. Måske fordi de på et af deres eventyr drikker af ungdommens kilde – eller simpelthen bare fordi det hele er et tegneserieunivers.