Ny tv-dokumentar: Prins Joachim fortæller om en mørk periode i sit liv

Prins Joachim skulle ikke kun tage hensyn til sin familie, men også hele kongehuset som institution, da han i 2004 lod sig separere.

- Hvad er jeg overhovedet værd som menneske?

Det spørgsmål stillede prins Joachim sig selv, da han fandt sig selv i "en mørk periode" i sit liv. En periode, der strakte sig over flere år. Det afslører han i programmet ’Den anden prins’, der sendes onsdag den 27. december klokken 20.00 på TV 2. 

 

Skilsmissen, der skrev sig ind i historien

Vi skal tilbage til den 16. september 2004 i et stuvende fuldt lokale på Amalienborg, hvor danske journalister stod klar med både kamera, mikrofon, blok og papir.

Foran dem sad hofmarskal Ove Ullerup med alvorlig mine. Klar til at læse en pressemeddelelse op. Ingen af journalisterne anede på det tidspunkt, at de snart skulle være vidner til, at prins Joachim ville skrive sig ind i nyere dansk kongehushistorie.

- Prins Joachim og prinsesse Alexandra har besluttet sig for at lade sig separere med henblik på efterfølgende at søge skilsmisse, lød beskeden.  

Hvad er prisen?

Som det første danske kongehusmedlem i mere end 100 år lod den dengang 35-årige prins sig separere fra sin hustru, daværende prinsesse Alexandra. Og prins Joachim var selv smerteligt bevidst om, at beslutningen ikke kun ville komme til at få stor betydning både for ham og hans familie, men også for hele det danske kongehus.  

- Jeg stillede mig selv en masse spørgsmål i forbindelse med min skilsmisse og selvfølgelig også, hvad prisen var for den. Ikke bare for én selv og familien, men for institutionen og for hele den samlingskraft og kontinuitet som en kongelig familie repræsenterer for sit land, siger han i tv-dokumentaren.

Det er første gang, at prins Joachim i offentligheden sætter så præcist ord på den svære periode i sit liv. 

Umuligt at fortsætte

Men skilsmissen mellem landmanden fra Møgeltønder og storbypigen fra Hong Kong var ifølge Prinsen uundgåeligt, alternativet havde nemlig været ubærligt.  

- Når man er et menneske af kød og blod og er nødt til at træffe så skelsættende en beslutning, så er det, fordi man som menneske skal kunne fortsætte, ellers så ville der have været et uleveligt liv derefter, siger han.

Prins Joachim og Alexandra, der efterfølgende fik titlen som grevinde, har sammen børnene prins Nikolai og prins Felix. Under skilsmisseforløbet gjorde de meget ud af at skærme og beskytte dem og har kun sjældent talt offentligt om deres beslutning.

Prins Joachim blev gift med Alexandra Manley i 1995.

- Hvad er jeg overhovedet værd som menneske?

Men i programmet fortæller prins Joachim nu, hvor hårdt forløbet egentlig var for ham.

- Jeg vidste ikke, hvad morgendagen ville bringe. Jeg vidste ikke, om der lige pludselig ville være en åbenbaring for mig, og så kan der godt komme en masse tvivlsspørgsmål ind. Jeg prøvede at se: "Hvad er jeg overhovedet værd som menneske?", siger han og fortæller:

- Jeg havde i den mørkeste periode dengang ganske få nære venner, og så stykkede jeg langsomt en verden sammen med deres hjælp, støtte og råd eller venlige tid og lyst til at høre på mig øse ud ad det hele. Det tog mig et par år at begynde at se lidt lysere på tilværelsen.

I 2005 kom ”åbenbaringen” og den lysere tilværelse for prins Joachim, da han mødte franske Marie Cavallier. Parret blev gift i 2008 i Møgeltønder Kirke. Senere fik de børnene prins Henrik og prinsesse Athena, og prins Joachim er derfor far til fire i dag.