Her er pigen bag Tinka – hun måtte blive voksen i en fart

Tinka hedder i virkeligheden Josephine Højbjerg, går i 8. klasse og kommer fra solskinsøen Bornholm.

På trods af sine kun 14 år, så har Josephine Højbjerg prøvet en del skuespil. 

Hun har tidligere spillet Pil i tv-serien 'Pendlerkids', hovedrollen Julie i DR ULTRA-julekalenderen 'Bubbers Juleshow' i 2015 og Sara i tv-serien 'Klassen'. Og nu spiller hun altså hovedrollen som nissen Tinka i julekalenderen 'Tinkas juleeventyr', som sendes hver aften i december klokken 20.00 på TV 2.

VÆR MED I DEN STORE JULEDUET

Hent TINKA-appen, lav sjove videoklip, og bliv en del af julens store interaktive musikvideo. Med appen kan du være med til at lave julens fedeste musikvideo ved at synge duet med to kendte sangere, karaktererne fra julekalenderen og resten af Danmark.

Du kan hver dag åbne en ny, spændende videoudfordring, som du kan mime med på. Bag udvalgte låger i lågekalenderen, finder du koder, som kan åbne helt særlige bonusklip i TINKA-appen. Hvis du vil, kan du sende dine videoer til TV 2 og få mulighed for at komme på tv.

App'en fås både til IOS og Android telefoner og tablets og kan hentes nu.

Her møder vi nissepigen Tinka, der sammen med de andre ung-nisser skal op til nissekongen, kong Gobbe, den 1. december og have overrakt nisseamuletten. Den markerer, at hun nu er en rigtig nisse. Men noget går galt.

Josephine Højbjerg spiller nissen Tinka i julekalenderen 'Tinkas juleeventyr'.
Josephine Højbjerg spiller nissen Tinka i julekalenderen 'Tinkas juleeventyr'. Foto: Nikolai Linares / Scanpix Denmark

Tinkas amulet skifter ikke farve, og hun indser, at hun ikke er som de andre nisser. I håbet om at blive som de andre nisser begiver Tinka sig ud på et sandt juleeventyr. 

Og Josephine Højbjerg kan godt se sig selv i Tinka.

- Jeg minder faktisk meget om hende på mange punkter. Hun oplever bump på vejen, men hun bliver ved med at prøve på at løse sine problemer, fortæller hun til TV 2 og fortsætter:

- Jeg har ikke altid haft det mega fedt i skolen, hvor folk ikke altid har været søde. Men jeg har altid været meget selvstændig, faktisk siden jeg var lille, og tidligt arbejdet for at blive skuespiller. 

- Det er jo voksenarbejde

Josephine Højbjerg begyndte med skuespillet allerede som 8-årig, og det har betydet, at hun måtte blive lidt mere voksen lidt hurtigere. 

- Jeg er ikke så moden endnu. Jeg er stadig barnlig, men jeg er nok modnet hurtigere, fordi jeg har skullet lave meget selv. Det er noget andet end at være lille i skolen, siger hun og henviser til, at skuespillet er mere voksenarbejde end folkeskolen.

Det kræver at lære replikker, møde til tiden, samarbejde med et filmhold og tale med journalister. 

- Det er bare noget andet end at gå i skole og være otte år. For voksne er det jo et arbejde, og det er det også for mig nu, siger hun.

Den lille otteårige pige måtte altså helt tidligt være mere selvstændig end sine klassekammerater for at kunne forfølge sin drøm om at blive skuespiller. En drøm, som mange har og forfølger, men må opgive, da vejen til at leve som skuespiller er svær.

Josephine Højbjerg som Tinka og Albert Rosin Harson som ballademageren Lasse i 'Tinkas Juleeventyr'.
Josephine Højbjerg som Tinka og Albert Rosin Harson som ballademageren Lasse i 'Tinkas Juleeventyr'. Foto: TV 2 Danmark

Mor var nervøs

Hun kan ikke sige præcist, hvornår drømmen om roller foran kameraet opstod. Men da hun var lille og sank sammen i biografstolen i mørket til en ’Far til fire’-film, var der en gnist, som blev tændt.

- Jeg ville også bare det der, siger Josephine og peger symbolsk ud i luften, som hang der et biograflærred foran hende.

Metoden til at studere manuskript og lære en karakter at kende fascinerede Josephine.

Det var dog med sin mors nervøse anelser, at hun fik lov til at tage til sin første casting.

- Min mor var bange for, at jeg ville blive skuffet, fordi der var jo virkelig mange, som ville have rollen, og jeg havde aldrig prøvet det før, siger hun.

Men hun fik rollen som barnedivaen Pil i DR-serien ’Pendlerkids’ i 2012.

Flere roller fulgte efter, men det er alligevel første gang, Josephine Højbjerg spiller nisse. Og det glæder hende. 

- Jeg havde aldrig tænkt, at jeg skulle spille nisse. Det var rigtigt fedt at prøve, siger hun og indrømmer, at hun stadig har masser af julestemning i sig, selvom hun har været nisse hele året under optagelserne. 

'Tinkas juleeventyr' sendes hver dag klokken 20.00 på TV 2 fra den 1. december. Den genudsendes hver eftermiddag cirka klokken 16.15. Du kan hver dag også se snigpremiere på det næste afsnit på TV 2 PLAY.

Nisser, mennesker og en hofsnog