GO'

Hvordan ser København ud i 2095? Ny film giver et bud

Den danske science fiction-film 'Qeda' viser et oversvømmet København. Et fremtidsscenarie, der ikke er så urealistisk, som man måske skulle tro.

Københavns gader er oversvømmede, butiksfacaderne er barrikaderet, og beboerne sejler rundt i hovedstadens ruinerede stræder.

Sådan er det dystopiske fremtidsscenarie i den nye, danske science fiction-film ’Qeda’, der rammer biograferne på torsdag.

Ved hjælp af visuelle effekter har holdet bag skruet tiden frem til 2095, hvor København er forvandlet til en hærget version af sig selv.

Her har en miljøkatastrofe fået havene til at stige, grundvandet er forurenet, og derfor befinder menneskeheden sig i en krise, som efterretningschefen Fang Rung får til opgave at løse.

Han skal rejse tilbage i tiden – til år 2017 – hvor banebrydende forskning kunne have løst klimakrisen.

Vesterbrogade, som vi kender den i dag.
En oversvømmet Vesterbrogade skabt med hjælp fra visuelle effekter af Martin Madsen til filmen 'Qeda'.

Inspiration fra Argentina

Filmen er instrueret af dokumentaristen Max Kestner, og manden bag de visuelle effekter er Martin Madsen, der har brugt et år på at give genkendelige steder i København, som Vesterbrogade og Gammel Kongevej, de katastroferamte udtryk, man kan opleve i filmen.

Blandt andet har de fundet inspiration til ødelæggelserne i den lille argentinske by Villa Epecuén, der har ligget under vand siden 1980'erne. 

- Når vi laver sådan en film, forsøger vi at basere den på noget ægte. Og byen har været en fantastisk visuel ramme for os, fordi vi rent faktisk kan se, hvordan træer ser ud, når de har stået under vand i 30 år, og hvad det gør ved murstenene, siger han i ’Go’ morgen Danmark’. 

Kan du se, hvordan Villa Epecuén har inspireret effekterne på Wildersgade?

Villa Epecuén.
Wildersgade med fiktiv oversvømmelse.

Med rod i virkeligheden

Holdet har planlagt indspilningen af filmen ned til mindste detalje. For i virkeligheden er billederne skabt af en række løse elementer, der er filmet på forskellige locations, før de til sidst er blevet sat sammen og redigeret digitalt. 

Hør Martin Madsen forklare forvandlingen af Vesterbrogade i videoen herunder

Vesterbrograde er oversvømmet i filmen 'Qeda'. Martin Madsen tager os gennem forvandlingen step-by-step. Video: Søren Pors Grundahl

Derudover er universet i 'Qeda' udsprunget af virkeligheden.  

- Begyndelsen af manuskriptfasen er bygget på research med forskere, der er kommet med deres bud på, hvordan de mente, fremtiden så ud. Det her er så et af de scenarier, som vi har taget til os, fordi vi synes, det havde nogle af de kvaliteter, vi har brug for. At havene var steget og grundvandet forurenet, forklarer instruktør Max Kestner i 'Go' morgen Danmark'. 

Et realistisk fremtidsbillede?

At København vil være oversvømmet i 2095 er faktisk ikke så urealistisk et scenarie, som man måske skulle tro, lyder det fra en af verdens førende klimaeksperter Jens Hesselbjerg Christensen, der er professor på Københavns Universitet og en af hovedforfatterne til FN's klimarapport.

- Filmen er ikke urealiserbar, og der er ikke noget, der kan få mig til at sige, at oversvømmelserne slet ikke kan forekomme, siger han til TV 2.

Samtidig understreger professoren dog, at filmen rummer et element af "overdrivelse fremmer for forståelse". For hvis København skal oversvømmes som i 'Qeda', så er det gået "så galt, som det kan gå".

Så har vi i løbet af de mange årtier ignoreret enhver indgået miljøaftale, og det er heller ikke lykkedes os at finde en holdbar løsning på, at havniveauet stiger.

Og selv her, er det nok forventeligt, at de to meter høje vandstande vil indtræffe senere end i 2095, vurderer Jens Hesselbjerg Christensen. 

Danmark skal rustes

Tager vi de mere realistiske briller på, har DMI vurderet, at havniveauet omkring Danmark i slutningen af dette årti vil være steget med 0,3 meter ved det lavest tænkelige scenarie og 0,6 meter ved det højest tænkelige scenarie.

Derfor er der brug for en gennemtænkt løsning på, hvordan Danmark kan rustes mod vandstigninger, og den skal falde inden for de næste 10 til 30 år, lyder det fra Jens Hesselbjerg Christensen.

- Det giver os heldigvis tid til at vurdere og iværksætte. Men det er ikke en uendelig tid. Jo tidligere, man begynder at tænke på det, jo nemmere bliver det at realisere det.

Tilbage hos 'Qeda'-instruktør Max Kestner var det slet ikke intentionen at lave en "miljøfilm". Men undervejs i processen blev han klar over, at han lavede en alligevel. 

- Jeg ville gerne lave en film, som handler om, at vi alle kan ændre fremtiden. Vi er alle agenter, ligesom Fang Rung er i den her film. Der er bare den begrænsning, at hvis vi vil ændre noget, så skal vi gøre det lige nu, siger han.