DANISH MUSIC AWARDS

Årets ærespris går til Sort Sol: - Det tog 40 år at komme i betragtning

For fire årtier siden startede nogle unge fyre et punkband. Lørdag modtog Sort Sol æresprisen ved Danish Music Awards.

- De ved ikke, at de skal hyldes.

Sådan lægger Anders Breinholt, der er vært ved årets Danish Music Awards, ud med at sige, inden han annoncerer modtageren af årets ærespris. 

- Det er et af de mest toneangivende og nyskabende bands de sidste 40 år. DMAs ærespris tilfalder i år Sort Sol!

Gennem årtierne har de skiftet musikalsk udtryk fra punkmusik til rock. To af de oprindelige fire medlemmer – Steen Jørgensen og Thomas Ortved - er stadig en del af Sort Sol i dag. 

Sort Sol

Startede som et punkbandet Sods i 1977, og udgav herefter to album. I 1983 skiftede bandet navn til Sort Sol, og rockbandet består i dag af forsanger Steen Jørgensen og trommeslager Tomas Ortved, der begge var med fra opstarten i 1977, og af guitarist Lars Top-Galia. Sort Sol har udgivet otte nye album og tre opsamlingsalbummer. Senest ’Stor langsom Stjerne’ der udkom i foråret 2017.

Forsanger Steen Jørgensen sagde i sin takketale: 

- 40 år tog det at komme i den her betragtning. En meget stor tak til akademiet, da det er dem, der giver prisen. Tusind tak, det betyder rigtig meget for Sort Sol.

Tre danske sangerinder ærede prisvinderne ved at synge tre af Sort Sols store hits. Medina, Katinka og Mette Lindberg fortolkede 'Holla High', 'Copenhagen' og en dansk udgave af 'Let your fingers do the walking'.

Sort Sol modtog årets ærespris ved Danish Music Awards - de hyldes af tre danske sangerinder, der her giver deres fortolkning af rockbandet. Video: Rikke Museth Janniche

Når de har trukket sig, har vi manglet dem

Sangerinden Caroline Henderson overrakte æresstatuetten og sagde også følgende om gruppen: 

- De har sparket de danske døre op til en ny og skelsættende genre. De er et kollektiv, båret af stærke, individuelle kræfter. De værner om deres musikalske udtryk med en imponerende integritet.

- De har oplevet opture, nedture, turbulens og stilstand sammen. Men først og fremmest har de givet os millioner af minder gennem deres musik, og det må de gerne blive ved med, for når de har trukket sig fra scenen, har vi manglet dem. Man siger, at de største stjerner brænder hurtigst op, men det er langt fra sandheden, når vi taler om det band, vi hylder i år ved årets ærespris til Danish Music Awards. 

Ærespriser ved Danish Music Awards

2017: Sort Sol

2016: Medina

2015: Tim Christensne

2014: D-A-D

2013: Shu-Bi-Dua

2012: Thomas Helmig

2011: Nik & Jay

2010: Cæcilie Norby

2009: Love Shop

2008: Anne Linnet

2007: Røde Mor

Punkkoncert i Rødovre

Efter 16 års pause udgav Sort Sol i foråret 2017 albummet ’Stor langsom stjerne’, men gruppens spæde start tog sin begyndelse tilbage i halvfjerdserne.

Den 24. november 1977 afholdte Sods, som Sort Sol oprindelig hed, deres første punkkoncert i en fællestime på Rødovre Statsskole. De fire fyre var inspireret af den britiske punkbølge, og til den første koncert optrådte de med fire numre. Dengang var forsanger Steen Jørgensen teenager. I dag er han 58 år. 

Opstarten markerede samtidig begyndelsen for punkgenren i Danmark. 

Sort Sol har i alt vundet 10 priser ved Danish Music Awards gennem tiden. Den mest vindende er Thomas Helmig med 16 priser.

Se Danish Music Awards søndag klokken 20 på TV 2.