Gilli spiller på Stjernescenen lørdag den 12. august 2017 på Skanderborg Festival.
Årets Danske Hit

Det handler om sommer, sol og sex i Gillis mandsdominerede 'Rica' - sådan lyder hittet, når det synges af en pige

Annoncørbetalt indhold: 'Rica' er en 'mandesang'. Vi spurgte den norske jazzsanger Natalie Sandtorv, hvordan hun ville synge den.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Apple Music.

Griselda Blanco. Como te llamas. Kiko Harerra. Mamacita. Sisqó. Mon frizo. Tranquillo.

Med ord som disse er Gilli, Kesi og Sivas nomineret til at vinde prisen 'Årets Danske Hit' til Danish Music Awards, hvor de blandt andre kæmper mod dj'en Martin Jensen og popgruppen Scarlet Pleasure.

De eksotiske gloser stammer fra sangen ’Rica’, der er tapetseret i nøje udvalgte fremmedord. Og det virker.

Når sangen spiller, slentrer tankestrømmen rundt i fremmede kulturer med palmer, hvide sandstrande, kolde drinks og en enkelt sommerflirt. Måske to. Måske tre.

Et enkelt øjekast mod ep-coveret af 'Rica' kan ikke så megen tvivl. Her ligger en solbrun 'mamacita' og slanger sig i sandet.

Sommer, sol og sex. Det er sangens altoverskyggende temaer.

- Oh mami, hvor skal du hen lige nu? Vi ka' bar' bli' - bli' herhjemme lige nu. Hun sagde: "Papi, bare rolig, jeg ska' ik' nogen steder - ik' nogen steder"...

Sådan lyder broen i 'Rica', der binder de tre vers sammen, hvor Gilli, Kesi og Sivas har hver sit.

Sangen er mandsdomineret. Det kan roligt konstateres. Måske er det netop dét, der giver hittet karisma.

Eller er det?

Det spørgsmål søgte vi svar på gennem et eksperiment. Men. Først bør vi forstå baggrunden for Gillis musik - og i dette tilfælde nummeret 'Rica'.

Ikke et 'kvæk' til medierne

Gillis tekster beskriver ofte en verden, hvor der kun er nogle få homies at stole på, og hvor overlevelsen og hverdagen for "blokkens brødre" indebærer hurtige biler, venner i fængslet og kriminalitet som et fristende alternativ.

Sådan er det ikke i 'Rica'. Det mener journalist hos Soundvenue og podcast-vært på 'Standard' Kristian Karl, der er én af de få, der har haft Gilli på tomandshånd i interviewmæssig sammenhæng.

Kristian Karl mener derimod, at 'Rica' beskriver en af de rigtig gode dage i kvarteret. Se med her:

Podcast-vært og journalist hos Soundvenue Kristian Karl er en af de få, der har interviewet Gilli. Her fortælle han om nummeret 'Rica'. Video: Michael Leander Bech Særkjær

Han viser sig sjældent. Han udtaler sig endnu mere sjældent. Og nu, hvor han er nomineret til Danish Music Awards, er der ingen undtagelser. Gilli har endnu ikke sagt ét ord til pressen om sine mange DMA-nomineringer.

- Jeg laver musik til folk i kvarteret, der kan relatere til det. Ikke til radioen, sagde Gilli til Soundvenue tilbage i 2016.

Hans holdning har ikke ændret sig. Den er kun blevet mere urokkelig, mener Kristian Karl:

- Jeg tvivler på, at Gilli ville medvirke i et lignende portræt, som jeg lavede af ham for et år siden, hvis jeg havde spurgt ham i dag, siger han og fastslår:

- Det virker til, at Gilli bliver mere reserveret i takt med, at han bliver mere kendt.

Dem, jeg står til regnskab overfor

Gilli er ikke ligesom de kendisser, der høster popularitet ved at være dem, "der ikke vil tale med nogen", eller dem, "der undgår mediernes søgelys".

Hans sky opførsel skyldes noget meget mere jordnært. Det er frygten for to scenarier, mener Kristian Karl.

Gilli vil for alt i verden ikke have, at kvarteret ikke længere kender ham, og at han ikke længere kender det. Kvarteret og de mennesker, som bor i det, er rapperens musikalske muser.

Blå bog: Gilli

Gilli er nomineret med ’Habibi Aiwa’, ’Helwa’ og ’Rica’ i DMA-kategorien ’Årets Danske Hit’. Sidste år var hit-mageren nomineret i samme kategori med ørehængeren ’C’est la vie’.

I år er han på fem nomineringslister ud af ni danske kategorier.

Hen over sommeren har man kunne høre Gilli på turné sammen med rap-holdet Molo eller Molotov Cocktail. Foruden Gilli består rap-kvartetten af Benny Jamz (Højer Øye), Branco og Stepz.

Rapperen startede sin karriere i rapkollektivet 'Bomber Over Centrum' bedre kendt som B.O.C, der foruden fængende rim har spyttet kunstnere ud som Noah Carter og Kimbo.  

- Hvis jeg ikke var der hver dag, ville jeg ikke kunne tale om det (…) Jeg elsker alle, der hører musikken, men i sidste ende er det ikke dem, jeg står til regnskab overfor, siger Gilli til Soundvenue og uddyber:

- Jeg står til regnskab over for en masse venner, der ved, om jeg lyver eller ej, når jeg laver mine sange. Hvis jeg løj, ville jeg aldrig kunne se mig selv i øjnene, for de ville vide det.

Sangen ’Rica’ er skabt ud af Gilli, Kesi og Sivas' dynamik og venskab, der med flere år på bagen har skabt den musik, som vi kender i dag.

- Vi har arbejdet sammen de sidste syv-otte år, siden B.O.C startede, og vi har det altid fedt sammen i studiet, pointerer Kesi i et skriftligt svar. B.O.C refererer til rap-kollektivet Bomber Over Centrum, hvor musikken tog fart for nogle år tilbage.

Kesi kommer også med sin egen lavpraktiske og uforbeholdne mening om sangen 'Rica':

- For min del handler det om at fortælle en historie, som viser noget fra mit liv og får folk til at danse.

Tilbage til begyndelsen

Kan du huske eksperimentet, der blev nævnt i begyndelsen?

Vi søgte svar på, om et hit som 'Rica' fungerer netop, fordi det er mandsdomineret. For det er det.

- Aj, aj, hun ka' navigere med sin bum-bum, synger Sivas i tredje vers.

- Så jeg la'r hend' smage lidt af Zanzibar, synger Kesi i andet vers.

Pointen er understreget. Men spørgsmålet er ikke besvaret: Kan en mandsdomineret sang som 'Rica' synges af en kvinde? Og hvordan lyder det?

Vi spurgte jazzsanger Natalie Sandtorv, der er aktuel med et nyt album i Norge, og hendes band, hvordan de ville gribe en latinamerikansk-inspireret dansk rap som 'Rica' an - der udelukkende er skrevet og sunget af mænd.

Du må selv vurdere resultatet. Se med her:

Natalie Sandtorv og hendes jazzband genfortolker Gillis DMA-nominerede hit 'Rica'. Video: Michael Leander Bech Særkjær

Når showet afvikles

Gilli kæmper blandt andet om prisen 'Årets Danske Hit', som er en af de mest prestigefyldte af de danske priser.

I denne kategori er de nominerede udover Gilli den verdensberømte dj Martin Jensen og det danske pop- og r&b-band Scarlet Pleasure.

Vi har samlet nogle af de bedste og nyeste numre fra de tre bands. Lyt med på 'Fuld Plade Fra Finalisterne' lige her:

Danish Music Awards 2017 vises på søndag klokken 20.00 på TV 2.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.