Norskov

Skuespiller var dødnervøs i tv-serie - kan du se det?

Hun taler pæredansk og har stået foran kameraet i årevis. Alligevel frygtede hun den første optagelse meget mere end normalt.

Kulissen af politistationen lignede fuldstændig sig selv i de gamle skolelokaler. Gamle mapper og bunker af lettere falmet papir fyldte på reolerne. På væggene med de gule mursten hang gammel, solbleget kunst. En blanding af kommunal styling fra 60'erne og provinsiel arbejdsplads for lovens lange arm.  

Den havde stået urørt i to år siden de sidste optagelser, og nu var Marijana Jankovic tilbage. Det var hendes første optagelse til den nye sæson af 'Norskov'. Og hun var nervøs. Væsentligt mere end hun plejede at være.

Ikke fordi det var den første scene, men fordi rollen som Claudia Bondesen krævede, at Marijana Jankovic talte dansk med en særlig serbisk accent. Ikke umiddelbart et problem, da hun er født i en landsby i Montenegro, som grænser op til Serbien. 

Hun var sindssygt bange for, at det kom til at lyde plat

Heidi Maria Faisst, instruktør

Hun havde skam øvet sig. Meget. Hun havde lyttet grundigt til sin mor og sine søstre, som havde betydelig mere accent. Kort før havde hun øvet sig med instruktør Heidi Maria Faisst, da de gennemgik manuskriptet. 

- Min største udfordring var at lave en accent, der var troværdig. Jeg var meget nervøs for, om det blev karikeret og udstillet. Det var enormt grænseoverskridende at finde den helt rigtige, siger Marijana Jankovic.

FAKTA OM 'NORSKOV'

'Norskov' er en dansk dramaserie skrevet af Dunja Gry Jensen. 

Første afsnit havde premiere den 21. september 2015 på TV 2.

Sæson to har seks afsnit.

Udspiller sig i en industriby i det nordlige Danmark.

Handlingen er centreret omkring barndomsvennerne Tom Noack, Martin Kierkegaard, Casper "Bonden" Bondesen og deres familier.

Første sæson havde 634.000 seere i gennemsnit og levede ikke op til forventningerne.

På trods af gode anmeldelser blev produktionen af sæson to skrinlagt i to år.

Mathias Käki Jørgensen fik sin debut som skuespiller i serien og spillede faktisk ishockey i Frederikshavn før. 

I den første sæson havde Marijana Jankovic slet ikke så meget tid foran kameraet, så man lagde ikke så meget mærke til hendes accent. Det skifter i den nye sæson, hvor hendes rolle er større.

Klap!

Lyden af klaptræet lød. Optagelsen var i gang. Marijana Jankovic leverede sine replikker, stadig usikker på accenten. Den var faktisk det eneste, som hun tænkte på. Få minutter efter var ovre. 

- Ofte efter en optagelse spurgte hun mig: "Heidi, var det for meget?", og så skulle vi få det til at passe og tage scenen om, hvis det var nødvendigt, siger instruktør Heidi Maria Faisst og tilføjer:

- Hvis man ved det, kan man godt se det i den første scene.

Instruktøren husker tydeligt, hvor nervøs Marijana Jankovic var under de første optagelser.

- Hun var sindssygt bange for, at det kom til at lyde plat. Vi var helt vildt opmærksomme på det hver eneste dag, siger hun og tilføjer, at efter de første dages optagelser kom accenten helt på plads.

'Norskov' sendes hver torsdag klokken 20.00 og genudsendes den følgende søndag på TV 2. Du kan også se snigpremieren på TV 2 PLAY.