Dybvaaaaad

Dybvad færdig som konfliktsky - fyrede ven og skammede sig over glæden

Han stopper kvinder på gaden for at få deres nummer. Han er konfliktsky, men har optur over at tage konflikterne. Han vil bestemme, og han bestemmer.

- Vil du prøve noget sjovt?

Spørgsmålet kommer fra bagsædet af den store Tesla X.

Manden, der spørger, har netop selv prøvet noget sjovt. Halvanden time tidligere stod han på en scene i Odense.

Da han forlod scenen igen, tog det 43 sekunder, før de 500 fans var færdige med at klappe og huje af, at manden netop havde underholdt dem i tre kvarter. Det gjorde han med komiske tv-klip fra den forgangne uge. Tv-klip tilsat mandens underfundige kommentarer.

På bagsædet af Teslaen sidder han nu med en bærbar computer på lårene, mens han gennemser aftenens show, der skal ende som et tv-program. I hånden har han også en øl. Det er sådan, han markerer det, når han føler, han har lavet et særligt succesfuldt show. Sådan et show har det været i aften, synes han.

Manden med øllen er 36 år. Han er komiker. Det er ikke ham, der kører, men det er ham, der ejer den store elbil. Han har ingen officiel uddannelse, men har joket sig til stor succes. Han er konfliktsky, men havde optur over det, da han fyrede en bekendt fra jobbet på sit show. Han stopper kvinder på gaden og spørger om deres telefonnummer, hvis de virkelig ser søde ud. Det gør han, fordi han har besluttet at gøre noget aktivt for at finde en kæreste. Og så har han fundet ud af, at han godt kan lide at bestemme. Og han bestemmer.

Manden er komiker Tobias Dybvad, og spørgsmålet, han stiller fra bagsædet af Teslaen, bliver besvaret positivt. Det er chaufføren bag rattet, der får spørgsmålet. Chaufføren har været med til at skrive det show, Tobias Dybvad lige har opført, han er også komiker, og han vil gerne prøve noget sjovt.

- Prøv at hive ud i den pind, der sidder lige under rattet, siger Tobias Dybvad, mens han læner sig skråt frem for at se, om hans kollega bag rattet gør det rigtige for at få den store elbil til at lystre.

Har overhalet de fleste

Chaufføren trækker i pinden under rattet, der aktiverer bilens autopilot.

- Wooooooouuw, lyder det i kor fra de i alt fire komikere i bilen, hvoraf de to varmede publikum op, inden hovedpersonen Tobias Dybvad indtog scenen i Odense godt to timer tidligere.

Reaktionen kommer, da Teslaen af sig selv gasser op, trækker ud i overhalingsbanen, passerer en lastbil, der har ligget foran i nogen tid, og lægger sig ind i det inderste spor igen.

Elbilens ejer har også overhalet de fleste. Med sin ottende sæson af det populære program ’Dybvaaaaad’ på TV 2 Zulu står Tobias Dybvad lige nu på toppen af sin karriere.

Teslaen, som han købte sidste år for 1,3 millioner kroner, er et af symbolerne på det. Populariteten, der gør, at en lang kø af fans krævede, at han stillede op til fotografering efter aftenens show i Odense, er et andet.

Fra toppen af karrieren ser han tilbage. På en rød tråd. På dengang i 8. klasse, hvor han gerne ville være skuespiller.

Angsten bankede i kroppen

En drøm, der ændrede sig hurtigt, da han gennem parodier på lærerne til skolefesterne på Rudolf Steinerskolen i Gentofte fandt ud af, hvad der i virkeligheden tændte ham.

- Det var grinet, der trak i mig, siger han eftertrykkeligt, når han tænker tilbage på sine optrædener til juleafslutninger og skolefester.

Trods glæden ved udsigten til at optræde bankede spændingen og angsten gennem kroppen, når de fra scenen begyndte at sige hans navn få minutter inden, han skulle optræde foran publikum, der dengang i 2001 bestod af elever fra de ældste klasser på skolen. Deres forældre var der også, og antallet af tilhørere, som komikerspiren optrådte for dengang, var godt og vel halvt så stort som de 500 fynboer, der klappede ham ind og ud af scenen denne aften i Odense.

- Når de begyndte at sige mit navn oppe på scenen, blev jeg virkelig nervøs, og den nervøsitet sad der, indtil de første grin kom fra salen, siger Tobias Dybvad om sine første shows.

Han ryster stadig benene

Der er 16 år mellem de første optrædener på Steinerskolen i Gentofte og aftenens show i Odense.

Uroen og spændingen i minutterne før han træder ind på scenen, er der dog stadig, og den er fysisk. Mens medforfatter på showet ’Dybvaaaaad’ Rasmus Olsen er inde foran publikum i Odense for at introducere aftenens hovedperson, springer Tobias Dybvad rundt lige bag scenetæppet. Han hopper et par gange og ryster benene som en fodboldspiller, der gør sig klar til kamp.

Den hoppende og urolige, men koncentrerede og fokuserede udgave af komikeren bag tæppet står i kontrast til, hvor roligt han agerede, da han 11 timer tidligere - om formiddagen - sad i skrædderstilling på en dobbeltseng på et hotelværelse i Odense.

Foran ham, på en stol, sad Rasmus Olsen, og begge havde de blikket rettet mod en computerskærm, hvorfra de sammen valgte tv-klippene til det show, Tobias Dybvad senere skulle ind og eksekvere. Eller rettere: De klippene sammen. Grinede højt flere gange - ofte af de samme tv-klip. Gav løbende hver især deres mening til kende, hvorefter Tobias Dybvad tog beslutningen om, hvorvidt han ville have klippene med på scenen eller ej.

Bossen over sin komik

Sådan er det. Tobias Dybvad bestemmer. Han er bossen over sin komik. Sådan det være, mener han. Sådan det være, mener hans makker Rasmus Olsen og resten af holdet bag ’Dybvaaaaad’.

- Tobias er god til på forhånd at vide, hvad han kan gøre sjovt. Det er en stor styrke, når vi sparrer med andre komikere på showet. Med Tobias er der en følelse af, at han griber det, han kan bruge. Vi har ikke en følelse af, at han siger ja til noget, han ikke selv føler, han kan gøre sjovt. Det får idéerne til at flyde frit i vores forfatterrum, siger Rasmus Olsen og understreger, at Tobias Dybvad også godt kan lide at bestemme.

- Det vil han også selv sige, tilføjer Rasmus Olsen, der sammen med Tobias Dybvad tidligere har været i gang med at starte et produktionsselskab. Et ligeværdigt partnerskab, hvor Rasmus Olsen skulle instruere, og Tobias Dybvad skulle spille med i produktionerne.

Projektet blev ikke til noget, fordi de ikke fik samlet tilstrækkeligt med penge sammen til det. Noget, Tobias Dybvad endte med at være glad for.

- Bagefter kunne jeg godt mærke, at jeg godt kan lide at være den, der bestemmer. Jeg kan faktisk godt lide, at han kan komme med en masse idéer, og jeg kan sige, ”nej, vi gør sådan her”, siger Tobias Dybvad.

Fyrede en bekendt

Udover at tage de endelige beslutninger om, hvilke idéer og tv-klip der skal med på scenen og i fjernsynet, har Tobias Dybvad været inde over alle de ansættelser, der er lavet på det show, han både lægger navn og ansigt til.

Ligeledes var det ham, der valgte at fyre en komiker, der var ansat til at se programmet ’Dybvaaaaad’ igennem. En paradoksal situation for Tobias Dybvad, der betegner sig selv som en, der altid har været venner med alle.

- Jeg har altid haft et pleaser-gen. Det dér med, at alle skal kunne lide mig. I skoletiden var jeg helt sikkert sådan en, der lige havde en fod med i hver klike. Hos dem, der mobbede og hos mobbeofferet også. Helt sikkert, siger han.

En rigtig ubehagelig samtale

Det overraskede derfor komikeren, hvordan han reagerede, da han havde gennemført fyringen af sin bekendte.

Den første konfliktsky tanke, der satte sig i Tobias Dybvad midt i sæsonen var ellers, at han ville ”skifte medarbejderen blødt ud”, når sæsonen var slut.

- Jeg tænkte, at jeg ville lade være med at genansætte ham til den nye sæson. Men meget hurtigt derefter tænkte jeg, at det var åndssvagt, at vi skulle lave fem programmer med følelsen af, at det ikke er den bedste, der sidder i den stilling. At det ikke bliver gjort godt nok, og at vi kunne lave et bedre program, siger han.

Tobias Dybvad fortætter:

- Så ringede jeg til ham og havde en rigtig ubehagelig samtale. Og da jeg havde lagt på, havde jeg sådan lidt optur, som hvis jeg havde inviteret en kvinde på gaden ud.

Følte glæde - og skammede sig

Tobias Dybvad kigger op, kniber øjnene lidt sammen og griner lavmælt som en dreng, der har sagt noget, han godt ved, han ikke må.

Det med kvinderne vender vi tilbage til.

- Jeg følte en glæde, og jeg skammede mig lidt over glæden, for det var synd for den her gut, som var en komiker, jeg kendte i forvejen. En, jeg kommer til at støde ind i igen, siger han og uddyber sin følelse efter fyringen:

- Men jeg morede mig lidt over, at jeg havde optur over det bagefter. Jeg tror, det var en optur over at træde ud af den konfliktsky rolle. At jeg handlede. Jeg har det ikke så rart med konfrontationer, så hver gang jeg kommer ud over det, giver det mig optur. Og det gør jeg mere og mere, og det er enormt tilfredsstillende at mærke, at det ikke er farligt at tage konflikten, siger han.

Ovre og få hendes nummer, bum, tilbage og videre

Og så er det noget med at blive voksen, mener Tobias Dybvad. At handle aktivt og på den måde bringe sig i retning af, hvad han gerne vil i livet.

Derfor har han også taget en beslutning. En beslutning om at gøre noget for at få det til at kilde i maven. Ikke sådan en kilden, der kommer, når en tætpakket sal med 500 mennesker i Odense bryder ud i vild jubel, fordi Tobias Dybvad løber ind på scenen og råber ”heeeej”, mens han løfter sin mikrofon og i strakt arm svinger den 180 grader rundt i luften ud mod publikum. Heller ikke sådan en kilden, der kommer, når han har fyret en af de ansatte på sit tv-program med henblik på at gøre showet endnu bedre.

Den kilden, han jagter, er den, han mærker, når han er forelsket. Tobias Dybvad er nemlig single, og det har han været i tre år. Derfor har han taget en ny metode i brug. Det fik en af hans venner at mærke, da de for nylig gik sammen, side om side, på gaden i København. De to passerede en kvinde, Tobias Dybvad syntes så sød ud.

- Jeg sagde ikke til min ven, hvad jeg skulle, jeg sagde bare, ”øjeblik”, og så var jeg væk. Ovre og få hendes nummer, bum, tilbage og videre, fortæller Tobias Dybvad om situationen, som var et resultat af den strategi, han har lagt.

- Jeg har gjort det omkring fem gange inden for et par år. Aaarhh, det kan godt være, det er inden for ét år. Men man skal jo ikke invitere nogen ud bare for at gøre det. Jeg går målrettet efter 'looooove', siger han og griner højt.

Kvinderne er ikke en joke

Det er dog langt fra en joke for komikeren, når han beslutter at kontakte en kvinde på gaden.

- Først er det sådan en følelse af, ”hey! Optur! Det tror jeg sgu, jeg gør”. Og allerede dér begynder min krop at tale mig fra det. Den prøver at overbevise mig om, at så interesseret er jeg heller ikke, så det behøver jeg ikke gøre. Allerede dér er der sådan en indre dialog, siger han og peger på, at det har holdt ham tilbage enkelte gange.

- Det er vildt irriterende. Jeg har prøvet at se en, hvor der var noget med hendes øjne, der virkelig fangede mig. Så tænkte jeg lidt for lang tid over det, og så var hun væk. Da gik jeg virkelig og slog mig selv i hovedet i flere dage i træk og tænkte, ”gad vide, om hun stadig er der, og hvordan jeg kan finde hende”.

Ledte efter fremmed kvinde

Tobias Dybvad fandt hende ikke. Heller ikke selvom han vendte tilbage.

- Jeg ved ikke, hvorfor fanden hun skulle være på det sted igen, men to dage efter gik jeg da lige forbi det sted, jeg havde set hende. Den situation har jeg brugt til at motivere mig selv til ikke at tænke så lang tid over det, men bare at handle inden for få sekunder.

Han vurderer, at han er mere nervøs, når han inviterer en kvinde ud, end han er, når han skal optræde for 500 mennesker. Det er det potentielle afslag og den akavede situation, påpeger han.

- Men det handler om, at man ikke skal holde sig tilbage, men springe ud i livet. Og fuck da det, hold nu kæft, hvad fanden kan der ske. Det er også det, der giver pay off’et, dopaminen, opturen. Men jeg ville ikke bare gå hen og invitere en ud, fordi jeg syntes, det var en sjov udfordring. Målet er stadig at se, om jeg kan gøre noget aktivt for at få det til at kilde i maven, siger komikeren, der bruger begivenhederne i sit liv som inspiration til sit kommende one-man-show.

Forsøgte at 'stjæle' en anden mands kvinde

Et show, som tager udgangspunkt i Tobias Dybvads egne oplevelser i jagten på kærligheden.

Derfor kommer han også til at turnere med historien om, hvordan han har forsøgt at vriste en kvinde ud af det forhold, hun er i.

- Det er en situation, hvor jeg blev forelsket i en, der havde en kæreste i forvejen.

"Jeg håber fandeme, det lykkes for ham at hooke hende der"

Tobias Dybvad kigger halvt op. Lidt nervøst og med et skævt smil.

- Når man italesætter sådan en situation på scenen, skaber det en ’sjov’ stemning i rummet. Og den stemning kan jeg enormt godt li’, siger han og peger på, at leg med stemningen i et rum er noget af det, der giver ham et kick.

- Det er sjovt at stille mig selv den udfordring, om jeg kan tale om det, uden at hele salen synes, jeg er et røvhul. Om jeg kan tale om det på en måde, hvor publikum faktisk tænker, ”jeg håber fandeme, det lykkes for ham at hooke hende der”.

Søren Ryge: Det er min bænk

Teslaen nærmer sig København. På turen fra Odense er Tobias Dybvad og Rasmus Olsen, hver med en øl, og et 'pitstop' på en tank langs motorvejen, lykkedes med at vælge de dele af aftenens show i Odense, der skal bruges i tv-programmet fem dage senere.

”Det her er min bænk”, har det lydt flere gange fra bagsædet. Det er et klip med Søren Ryge, der har overlevet hjemturen langs motorvejen. En kort sekvens, hvor hele Danmarks tv-gartner med disse fem ord slår fast, at han har en helt særlig bænk i sin kendte have.

Der er også latter fra bagsædet. Det er publikums latter, man kan høre gennem computerens små højttalere, og grinet, der foregik tre timer tidligere i Odense, fylder Teslaen.

Tobias Dybvad viser et klip, hvor tv-gartner Søren Ryge gør opmærksom på, at hans røde bænk er helt særlig.

Forlader sin åbne bil på gaden

Milliardæren Karsten Ree er også en genganger i ’Dybvaaaaad’, og et tv-klip, hvor han afslører, at han blandt andet brænder hundelorte af i sin brændeovn, er også blevet udvalgt til tv-programmet.

På bagsædet af den store bil er det sjette gang, Tobias Dybvad ser de klip, der nu endeligt bliver udvalgt til tv-programmet. I morgen skal han se dem for syvende gang, fordi han vil være sikker på, han er enig i den måde, programmets lydmikser har klippet lyden.

Tobias Dybvad videregiver Karsten Rees sparetips i sit program 'Dybvaaaaad'.

Klippene til tv-programmet er udvalgt. Teslaen er landet ved Tobias Dybvads lejlighed i København. Bilens døre, der minder om to store vinger, er slået ud, og de fire komikere er steget ud. De tømmer bilen for tasker. Siger tak for i dag og går. Lige indtil en af de andre gør Tobias Dybvad opmærksom på, at han, der flere gange i løbet af dagen har fortalt, at han er distræt og ustruktureret, har forladt sin 1,3 millioner kroner dyre bil pivåben med den ene ”vinge” slået ud.

Spændingen, der fik Tobias Dybvad til at springe og hoppe rundt bag scenetæppet få timer tidligere over udsigten til det show, han skulle ind og lave i Odense foran 500 mennesker, er væk. Han griner af sin egen glemsomhed, tager syv til otte rolige skridt tilbage til Teslaen, klapper ”vingen” i, går igen hen imod opgangen og sin lejlighed, vender sig halvt om, løfter venstre arm, vinker og råber:

"Vi sees!"