Kian Rosenberg Larsson - bedre kendt som Gilli - er nomineret med tre ud af de i alt fem numre, der kæmper om prisen til Danish Music Awards 2017 i kategorien 'Årets Danske Hit'.
Årets Danske Hit

Derfor er dansk musiker nomineret til halvdelen af priserne ved DMA

Annoncørbetalt indhold: I et forsøg på at lave hits til sine homies skaber Gilli ørehængere for os andre - selvom vi ikke altid ved, hvad han synger.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Apple Music.

- Brormand, ik' giv' op, alting i verden kommer, hvis du vil det nok. Så ikke tænk' på folk. Om de er med dig eller mod dig, hold dit hoved op, synger Gilli i nummeret 'Habibi Aiwa'.

Det er et budskab, der taler til dem, der kæmper i hverdagen. Til dem, der ikke har mistet håbet. Til dem på dansegulvet. Lige herefter kommer "droppet", og bassen sender tankerne på en latinamerikansk rejse.

Og selvom Gilli i samme nummer synger: ”Den her er dedikeret til kvarterets beton”, så har hans vestegns-arabiske ghetto-rap ramt flere end gutterne fra blokken. Mange, mange flere.

Vi kommer nemlig ikke udenom, at den 25-årige Kian Rosenberg Larsson i år har besat æteren, indtaget spillelisterne og erobret højtalerne på klubberne.

Så hvad er Gilli i dag? Gadedreng eller rapstjerne?

Hans hits er i hvert fald strøget lige ind i ungdommens hjerter og har bidt sig fast i deres øresnegle, og det er på trods af, at Gilli laver musik fra blokken. Til blokken.

Berømmelsen er der flere grunde til, mener Peter Trier Aagaard, der har været aktiv debattør i hiphopbranchen i snart 20 år.

Peter Aagaard Trier forklarer, hvorfor Gilli er blevet så stort et navn, som han er. Video: Michael Leander Bech Særkjær

For nogle år siden var han en farlig underdog-konkurrent til de i forvejen etablerede rappere som Jokeren, L.O.C og Niarn, fordi han bragte en ny lyd på banen, som helt oprigtigt kom fra gaden.

I dag er der ingen tvivl. Han er på toppen og blandt de bedste.

Og selvom 'Habibi Aiwa' er en af de mere positive sange - en solstrålehistorie, som Peter Trier Aagaard kalder den - så er den rå virkelighed omkring blokken stadig en stor værdi i denne sang. Sådan er det generelt med de fleste af Gillis sange.

Lytterne kan fornemme autenciteten i hans musik, og de kan lide den, mener hiphop-eksperten.

Vi har aldrig i DMA-historien oplevet, at en kunstner er nomineret i kategorien 'Årets Danske Hit' med hele tre numre

Lasse Lindholm, direktør for kommunikation og public affairs hos musikselskabernes brancheorganisation Ifpi

Flere Gilli-fans har sikkert i bilen, på cyklen, i bussen eller hjemme ved opvasken taget sig selv i at nikke lidt med nakken og synge med: "Habibi, aiwaaa".

Men hvor mange ved egentlig, hvad det betyder – og hvad betyder det rent faktisk? Vi tog på gaden for at høre nogle bud.

Der er mange forskellige bud på, hvad 'Habibi Aiwa', det sidste er dog det mest korrekte. Video: Michael Leander Bech Særkjær

Videoen ovenover kunne være meget længere.

Den kunne vare fra nu og frem til juleaften og skildre strøg-shoppere, der tøver og skyder i øst og vest, når de skal svare på, hvad der skal forstås med sangtitlen på Gillis DMA-nominerede hit 'Habibi Aiwa'.

Men pointen står klar: Der er utallige bud. Og det mest væsentlige spørgsmål har også rejst sig: Behøver vi egentlig at vide, hvad det betyder?

- Selvom hårde tider rammer, bare la’ vær’ med at stop

At vi forelsker os i musik, hvor vokalen synges på et sprog, vi ikke umiddelbart kan oversætte, er nemlig ikke noget nyt fænomen.

Omtrent hver sommer skamspiller radioen et sommerhit på et sprog, de færreste danske lyttere forstår. 'The Ketchup Song', 'Flytta På Dej', 'Dragostea Din Tei', 'Gangnam Style', 'Alors En Dance' og 'Despacito' er blot en håndfuld.

Dér, hvor ordene fejler, taler musikken.

Musik behøver hverken at være kompliceret eller være baseret på en tekst, der har en dybere mening.

- Når et hit, vi ikke forstår, alligevel går hen og bliver kæmpestort, tror jeg, det skyldes, at det giver et eksotisk indspark til playlisterne - blandt alle de andre hits, siger programchef og morgenvært hos Radio Go!fm, Allan Würtz, der har lavet radio siden 1985, og uddyber:

- Det gode hit er ofte et pift til den danske sommer - eller manglen på samme. Det gør, at vi enten nyder sommeren eller længes efter syden. Og jeg tror ofte, det er melodien, som fanger. Og ikke teksten.

- Håber bare, mine brødre de’ stabile herude

I den unge rappers bestræben på at lave musik til gutterne fra blokken og dem, der kæmper i hverdagen, rammer han et ømt punkt, som mange danskere kan relatere til.

Det ømme punkt er nemlig en unægtelig del af livet, der er fyldt af både solskins- og deciderede møgdage. Og derfor rammer han plet: Han indgyder håb om, at det hele nok skal gå – på de dage, hvor det går skidt:

- Habibi, aiwaaa, la’ det ta’ den tid, det tar’. Du' på toppen, det ved jeg. Jeg vil' ønske, du vidste det sam’, synger han i omkvædet.

Blå bog: Gilli

Gilli er nomineret med ’Habibi Aiwa’, ’Helwa’ og ’Rica’ i DMA-kategorien ’Årets Danske Hit’. Sidste år var hit-mageren nomineret i samme kategori med ørehængeren ’C’est la vie’.

I år er han på fem nomineringslister ud af ni danske kategorier.

Hen over sommeren har man kunne høre Gilli på turné sammen med rap-holdet Molo eller Molotov Cocktail. Foruden Gilli består rap-kvartetten af Benny Jamz (Højer Øye), Branco og Stepz.

Rapperen startede sin karriere i rapkollektivet 'Bomber Over Centrum' bedre kendt som B.O.C, der foruden fængende rim har spyttet kunstnere ud som Noah Carter og Kimbo.  

Og håb må der unægteligt være nok af hos Gilli.

- Vi har aldrig i DMA-historien oplevet, at en kunstner er nomineret i kategorien 'Årets Danske Hit' med hele tre numre. Det siger virkelig noget om, hvor populær hans musik har været i det forgangne år, siger direktøren for kommunikation og public affairs hos musikselskabernes brancheorganisation Ifpi, Lasse Lindholm.

I de fleste andre kategorier er det et akademi bestående af branchefolk, der finder frem til, hvem der er nominerede, og hvem der skal være vinderne. Sådan er det ikke med ’Årets Danske Hit’.

- Her bliver de nominerede og vindersangen fundet via musik-hotlisterne, der kombinerer antallet af radioafspilninger, streaminger og downloads, fastslår Lasse Lindholm.

- Alting i verden kommer, hvis du vil det nok

Det er overordnet set de fem mest lyttede sange, der bliver nomineret til 'Årets Danske Hit'. Den mest populære sang vinder. Lasse Lindholm ved allerede, hvem der får æren, men han røber intet.

Du kan lytte til de fem nominerede her:

Danish Music Awards 2017 vises på TV 2 den 12. november klokken 20:00.

Og i øvrigt: Godt gået, ven. Du kom hele vejen til bunden. Det er, hvad 'Habibi Aiwa' betyder - altså 'godt gået, ven'.

Opdateret den 09-11-2017: Lasse Lindholms citat blev præciseret.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.