Underholdning

Verdens mest populære nevøer fylder 80 år

De tre ande-trillinger blev sendt på ferie hos Anders And i 1937 - en ferie, der ikke er slut endnu.

Tirsdag er en stor dag i Andeby: Tre vigtige indbyggere fylder nemlig rundt. Rip, Rap og Rup fylder 80 år. 17. oktober 1937 optrådte de nemlig for første gang i en tegneseriestribe i en avis.

Men hvorfor bor de tre 12-talselever hos deres uansvarlige og temperamentsfulde onkel? Og hvor er deres mor og far?

Det ved man faktisk meget lidt om, fortæller Laila Jespersen, der er formand for Dansk Donaldist Forening, en forening for Andeby-entusiaster.

- De dukkede op hos Anders i en avisstribe af Al Taliaferro (Disney-tegner, red.) i 1937 med et brev fra deres mor om, at deres far havde brug for ro, efter et kanonslag gik af under hans stol. Så de kom på ferie hos deres onkel, og den ferie har så varet lige siden, siger hun.

I brevet til Anders And underskriver moren sig som "din kusine Della". Mens navnet Della And har hængt ved, er hun siden blevet omtalt som Anders' tvillingesøster. Faren er en ukendt and, men i nogle historier nævnes det, at han er Andersines bror.

Fælles for Rip, Rap og Rups forældre er, at de stort set aldrig har optrådt i en historie. Della And er kun med en enkelt gang som barn i tegneserien 'Her er dit liv, Joakim' fra 90'erne, mens man aldrig har set skyggen af faren.

Ballademagerne bliver fornuftens stemme

I de første historier var Rip, Rap og Rup nogle værre rødder, der gjorde livet surt for Anders And. Men det billede ændrede sig, da den måske mest populære Disney-tegner, Carl Barks, tog dem under kærlig behandling. Han lavede en vigtig ændring i deres historie: Han gjorde dem til Grønspættespejdere.

- De går fra at være ballademagere og uromagere til faktisk at være stort set den eneste fornuftens stemme i Andeby, siger Laila Jespersen.

Siden da har trillingebrødrene været nogle kloge børn, der var flittige i skolen og havde et solidt moralsk kompas - i mange tilfælde mere fornuftige end de voksne. Det er også som regel dem, der redder dagen, når alt går galt, ofte med hjælp fra Grønspættebogen.

Men selvom nogle måske vil kalde dem for dydsmønstre, er de stadig meget populære - måske lige så populære som Anders And, mener Laila Jespersen.

- Alle kan lide Rip, Rap og Rup. De er nogle gode drenge, men de bliver aldrig kedelige. De kan også pjække og rode, siger hun og tilføjer:

- De er blevet en fasttømret del af familien, og i dag ville man næppe lave en historie om Anders And uden dem.

Hvor godt kender du familieforholdene i Andeby?

 1. Hvor mange søskende har Joakim von And?

  Du har 0 rigtige

 2. Hvad hedder Anders Ands mor?

 3. Hvad er Bedstemor And og Fætter Gufs relation?

 4. Er Joakim von And og Fætter Højben i familie med hinanden?

 5. Hvilket navn optræder ikke i Anders Ands stamtræ?

 6. Hvilket land stammer von And-klanen fra?

 7. Hvad var særligt ved Kornelius Blisand?

 8. Er Georg Gearløs i familie med Anders And?

 9. Hvad hedder Andersines niecer?

 10. Er Anders And i familie med Mickey Mouse?