Voice Junior

420 ord på under to minutter - 10-årige Merle hitter med sin rap

Det vrimlede med ord, da Merle Meyland gik på scenen i 'Voice Junior'.

Det er sin sag at stille sig frem på live-tv foran hele Danmark, når man lige er fyldt 10 år. 

Læg dertil, at Merle Meyland fik 420 ord over læberne på mindre end to minutter under sin rap i 'Voice Junior' i kvartfinalen lørdag. 

Det imponerede blandt andre coachen Joey Moe, der mente, det var en rekord og spurgte: 

- Har du brugt knapt et årti på at tage en dyb indånding?

Det er nemlig noget af det svære ved så hurtig en rap. 

- Man skal lige finde ud af, hvor man skal trække vejret. Det kan man for eksempel, når man synger "så ta’ lidt luft", siger Merle om teksten til 'Gi' mig Danmark tilbage', som hun fremførte.

Til sammenligning er der 157 ord i originalversionen af Coldplays 'A Sky Full of Stars', som deltagerne optrådte med som fællessang. 

Her er Merle under kvartfinalen, hvor hun rapper 'Gi' mig Danmark tilbage'.

Føler sig fri

Med sin rap sendte Merle for anden gang en hilsen til en bestemt dansk kunstner. Den første gang, hun gjorde det, blev det et viralt hit.

- Jeg elsker Natasja. Hendes sange er så gode, og jeg føler mig bare fri, når jeg synger dem, og tænker ikke på noget andet, siger Merle om sangerinden, der døde for 10 år siden i en trafikulykke.

Så hurtigt kan det gå

Selv om Merle er hurtig, er den amerikanske rapper Eminem endnu hurtigere end 4. klasse-eleven fra Silkeborg.

Han kom nemlig i 2015 i Guiness Rekordbog for hittet 'Rap God', der havde 1560 ord på seks minutter og fire sekunder. Det svarer til 4,28 ord i sekundet.

Merle er dog ikke langt fra med 420 ord på et minut og 52 sekunder. Det giver 3,75 ord per sekund. 

Det betød også noget særligt for hendes coach, Wafande.

- Det har både været en wow-oplevelse og lidt rørende, fordi der er en masse mennesker, jeg arbejder med til hverdag, der havde Natasja tæt inde på livet. Så det føles som om, man giver en gave til dem, sender en tanke til Natasja og hjælper en ung pige med at finde frem til sig selv. Det er fantastisk, siger han.

Merle Meyland er en af de seks semifinalister - her er hun med sin 'Voice Junior'-coach Wafande.

Set over 600.000 gange

Under blind audition-runden, hvor Merle første gang skulle overbevise dommerne, gav hun sin version af Natasjas 'Ildebrand i Byen'.

Den har storhittet på de sociale medier og er blevet set over 600.000 gange på Youtube og cirka samme antal gange på Facebook.

Efter sin deltagelse i sangprogrammet oplever Merle da også at blive genkendt på gaden - især i shoppingcentre og andre befærdede steder. Det er fedt, synes hun, men det kan også være overvældende.

- I dag var der allerede tre, der ville have taget billeder med mig, lyder det fra 'Voice Junior'-sangeren.

Her kan du se Merles audition, hvor hun også lynrappede til 'Ildebrand i Byen'- dengang var hun ni år.

Voice Junior: Merle 9 år. Video: Ida Zander Jensen

Går glip af noget

Der er til tider et kontroversielt indhold i rapteksterne, og det er noget, forældrene er opmærksomme på.

- Som barn forstår man ikke altid det, man står og synger om, perspektiveringen og symbolikken, fortæller Merles far, Jakob Meyland, og forklarer, at det i stedet mere er fornemmelsen, følelsen og rytmikken ved sangen.

- Det er sådan, Merle har det. Men jeg gjorde da mine tanker, da hun skulle synge 'Gi' mig Danmark tilbage'-sangen, siger han.

Det skyldes blandt andet det politiske indhold i teksten, men forældrene lægger vægt på, at symbolikken i teksterne er forbeholdt de voksne, og at datteren hygger sig med det, hun laver.

- Merle står tydeligvis ikke bare og gentager. Hun tager stilling til lidt af det, men det er klart, at der er noget poesi, hun går glip af.

Vil gerne køre sit eget show

Merle kan også godt lide popsange, men interessen for rap og reggae har været der længe.

- Jeg ved ikke helt, hvor det kommer fra, men jeg har hele tiden elsket det og lyttet rigtig meget til det, siger den unge 'Voice Junior'-deltager, der fik øjnene op for musik omkring 1. klasse.

Hendes far, der er musikproducer, introducerede den selvstændige datter for genren i sin tid. 

- Men jeg har fundet min egen vej. Jeg vil gerne køre mit eget show, siger hun.

Merle og fem andre unge sangere går lørdag på scenen for at dyste om de sidste tre pladser til finalen. Du kan høre alle semifinalisterne synge lige her.

Se semifinalen af 'Voice Junior' på TV 2 lørdag klokken 20.