Derfor bestemmer du ingenting, når du bliver forelsket

Man kan sjældent sætte ord på følelser, men man kan faktisk måle kærlighed, siger hjerneforsker.

Tanken giver sommerfugle i maven. Kroppen sitrer. Når fingrene strækkes ud, ryster de en smule. 

Faktisk er det pudsigt, at kroppen reagerer enormt meget på en ting, som udelukkende foregår i hjernen. Det er en følelse. Det er kærlighed. 

- Vi tror, at vi er så rationelle, når vi vælger en partner, som er smuk, klog og charmerende, men følelserne er totalt irrationelle. Dem bestemmer vi ikke over, siger hjerneforsker ved Sjællands Universitetshospital Troels W. Kjær til TV 2.

Kærligheden er netop omdrejningspunktet i tv-serien 'Perfekte Steder', som har premiere på TV 2 ZULU tirsdag aften klokken 20.40.

Forelskelsens tre faser

Alt, hvad vi gør, påvirker hjernen. Dybt rationelle ting som at tage telefonen eller at tage et skridt styres af hjernebarken. Den yderste del af hjernen, som ligner rynkede fingerspidser efter timer i badevandet.

Men når vi forelsker os i en anden person, overtager en anden del af hjernen kontrollen.

Ifølge hjerneforskeren kan kærlighed opdeles i tre faser. Tre faser, hvor hjernen producerer og sovser sig selv ind i forskellige hormoner, som giver os de helt rigtige rutsjebaneture og baner vejen for et muligt forhold.

Tiltrækningsfasen: Overfladiske fristelser

Den første fase er indlysende den fase, hvor vi ser og oplever hinanden for første gang. Vi er tiltrukket af udseende, smil, dufte og den slags overfladiske fristelser. Det er den del af hjernen, som hedder reptilhjernen, som ubevidst træffer en masser beslutninger for os om den potentielle partner, vi står overfor.

Det er ikke os selv, som bestemmer, hvem vi forelsker os i

Hjerneforsker Troels W. Kjær

- Det er kemi og følelser, som kommer på arbejde her. Reptilhjernen er den simple del af hjernen, som ubevidst vurderer en partner for os, siger Troels W. Kjær og fortsætter:

- Det er ikke os selv, som bestemmer, hvem vi forelsker os i. Det bestemmer reptilhjernen; hvor den basale tiltrækning sidder. 

Hjerneforskeren forklarer, at vi alle har et personligt filter, som vurderer udseende, smil og ydre faktorer, men der sker så mange ubevidste beslutninger, at vi reelt set ikke bestemmer ret meget selv.

Eksempelvis går nogle meget op i udseende, men ifølge Troels W. Kjær skyldes det hjernens hang til at elske symmetri og i sidste ende forplantningsevnen.

- Det tyder på, at man for eksempel ikke er vanskabt og dermed sikkert føder sunde børn.

Forelskelsesfasen: Du bliver vanvittig

Denne fase foregår også i reptilhjernen og er tidspunktet, hvor vi bliver vanvittige. Fejl hos den nye partner træder totalt i baggrunden, man svæver på en lyserød sky, og alt er godt, når bare man er sammen. Fasen varer typisk to til tolv måneder.

Helt konkret, så udskiller hjernen nu et festfyrværkeri af stofferne dopamin og serotonin. Du kender måske følelsen af at vinde et spil, slå en larmende alarm fra tidligt om morgenen, nydelsen ved sex, gengældt kærlighed? Dét er dopamin og serotonin, som er på arbejde.

- Vi får motivation til at frigive dopamin og serotonin i hjernen. Når vi laver noget kedeligt, så fokuserer vores hjerne på at lave noget andet og sjovere, som gør os glade. Det er derfor, vi ikke kan holde op med at tænke på den nye kæreste, siger hjerneforsker Troels W. Kjær.

Dopamin er signaler for belønning, og serotonin er humør. Vi bliver altså gladere og lykkeligere, når hjernen lader os svælge i lykkerus. Et slags hjemmebrygget narkotisk rush for sjælen.

Sympatifasen: Så kom hverdagen

Men alt, som har en begyndelse, har også en slutning. På et tidspunkt har man rystet kærlighedens kulørte konfetti ud af håret, og en hverdag tager form.

Parforholdet tager også en ny form.

- Grunden til, at et par holder hinanden ud og holder sammen i årevis, skyldes - set fra hjernens perspektiv - stoffet oxytocin. Det frigives, når man har fysisk kontakt. Ved gentagne gange knytter man bånd, siger hjerneforskeren. 

Parforholdet er nu i sympatifasen.

Oxytocin kaldes også kærlighedshormonet, og det udskilles også, når nybagte mødre holder deres baby for første gang. Dopaminen og serotoninen træder nu i baggrunden. Vi kan tænke på andre ting end vores partner, og alting bliver måske en anelse kedeligt igen.

Men gennem den fysiske kontakt knytter vores hjerner os sammen og gør os til monogame individer, som kan holde sammen i årtier.

Tv-serien 'Perfekte Steder' sendes hver tirsdag på TV 2 ZULU klokken 20.40. Husk at du også kan se snigpremiere på TV 2 PLAY. Som en ekstra bonus kan du se ekstrascener på zulu.tv2.dk og TV 2 Play i løbet af ugen​