Rollen som Rita har sat punktum for Ă©n ting i Mille Dinesens liv

Ritas tøjstil afviger sjældent, og det har haft konsekvenser for hovedrolleindehaveren.

Man kan vel nærmest kalde det "Rita-uniformen".

Den slidte læderjakke. De slidte jeans. De farvede skjorter. De høje, men samtidigt komfortable støvler.

Man ser hende sjældent i andet, og det har haft en afgørende betydning for Mille Dinesens egen garderobe.

- Jeg kommer ikke til at gĂĄ i ternede skjorter mere. Det vil simpelthen være sĂĄ mærkeligt, siger Mille Dinesen og fortsætter:

- Jeg synes, det er rigtig pænt, men det vil være for mærkeligt i mit privatliv. Det ville jeg ikke kunne finde ud af.

FAKTA OM RITA

Første afsnit havde premiere 9. februar 2012, hvor næsten en million seere sĂĄ med.

Ritas fulde navn er Rita Madsen.

De første tre sæsoner foregĂĄr omkring den fiktive IslevgĂĄrd Skole i Rødovre. 

Fjerde sæson foregĂĄr pĂĄ den fiktive skole BavnegĂĄrdsskolen i Lundsager. 

Sangerinden Oh Land har sunget titelsangen 'Speak Out Now'.

Mille Dinesen har båret de samme jeans og den samme læderjakke i alle sæsoner. Jakken tilhører faktisk kostumieren på produktionen.

Skjorterne er nemlig blevet et symbol pĂĄ den rapkæftede lærerinde Rita Madsen, som Mille Dinesen har spillet gennem syv ĂĄr og fire sæsoner i tv-serien pĂĄ TV 2.

- Jeg ville føle, at jeg var Rita, hvis jeg tog en ternet skjorte pĂĄ, siger Mille Dinesen og afslører, at det var helt med vilje, at holdet bag serien ville finde en slags 'uniform', som Rita kunne bære.

- Meningen var, at man ikke skulle tænke over, hvor hun fik forskellige stykker tøj fra. Det skulle ikke være et omdrejningspunkt for publikum, om Rita gik med det ene eller andet tøjmærke, siger Mille Dinesen.

De andre klæder

For kostumedesigneren pĂĄ 'Rita' var der en helt klar idĂ© om, hvorfor Rita gĂĄr klædt i de ternede skjorter.

- Min oprindelige plan var, at Rita har haft en kæreste, som har glemt skjorten hos hende. Den har hun sĂĄ taget pĂĄ og er blevet manden i huset, siger Susie Bjørnvad, som er kostumedesigner pĂĄ alle sæsoner af 'Rita'.

For hende er Ritas uniform ogsĂĄ blevet noget særligt.

Forfatter Christian Torpe tog ovenstående billede fra optagelserne til sidste sæson, hvor alle Ritas skjorter hænger sammen.

- Jeg kunne aldrig putte den brune læderjakke og ternede skjorte pĂĄ en anden skuespiller, siger hun og fortæller, at Rita har 13-14 skjorter at vælge imellem. Nogle koster op til 3000 kroner, og andre kostede kun 25 kroner i en genbrugsbutik.

Men det er som sagt ikke kun skjorten, som er en fast del af Ritas garderobe. Læderjakken og bukserne går også igen i alle afsnit. Faktisk er det den samme jakke og de samme bukser hele vejen igennem.

- Læderjakken er fra Miss Sixty, og jeg købte den for mange år siden i Italien. Vi prøvede i starten en masse læderjakker til Mille, men ingen duede. Til sidst var der kun min egen - og dén passede perfekt, siger Susie Bjørnvad.

'Rita' sendes hver mandag pĂĄ TV 2 klokken 20.00.

Nye og gamle ansigter i 'Rita'

Rita

Rita

Den uortodokse, politisk ukorrekte lærer, der deler vandene blandt elever og lærere med sine utraditionelle måder at gøre tingene på, tager tilbage til sin barndomsby og må starte forfra. Her bliver det tydeligt, hvor stor en rolle fortiden har haft for, hvordan Rita er blevet til Rita. Hun konfronteres med gamle bekendtskaber og følelser, der gør, at hun må tage livtag med sin rodløshed.

Mille Dinesen er uddannet fra Statens Teaterskole i 2001. Siden har hun taget de danske hjem med storm særligt i den ikoniske rolle som Rita i hitserien af samme navn. En rolle, hun ligeledes har vundet flere priser for, blandt andet ved den prestigefyldte tv-festival i Monte Carlo, hvor hun vandt prisen Palmarés de Nymphes d’Or (Den Gyldne Nymfe).

Deltog i 2016 i TV 2s 13. sæson af ’Vild med dans’, hvor hun opnåede en 2. plads med Mads Vad.

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Rita (1985)

Rita (1985)

16-årige Rita vokser op med en fraværende far, da moren forlader dem. Hun begynder på Bavnegårdsskolen i 9. klasse og sætter sig straks op imod det strenge hierarki, som hr. Rostrup kører. Med sin rebelske og kække - og til tider selvdestruktive attitude - deler hun allerede her vandene blandt sine klassekammerater.

Tessa Hoder arbejder som model. Rollen som 16-ĂĄrige Rita er hendes debut som skuespiller.

Foto: TV 2

Lea

Lea

Lea er født, opvokset og bosat i den lille by, som Rita forlod som ung. Her lever hun - på overfladen - det stabile kernefamilieliv sammen med manden Martin og sønnen Allan. Familielivet indeholder faste rutiner som for eksempel ’familietirsdag’. Gensynet med Rita bliver for Lea en konfrontation med det trivielle liv.

Charlotte Munck slog for alvor igennem med den altdominerende hovedrolle i politidramaet ’Anna Pihl’, men har ligeledes medvirket på det store lærred i blandt andet ’En kort en lang’, ’Headhunter’ og ’Krigen’. Hun er uddannet fra skuespillerskolen ved Odense Teater i 1998 og har siden haft mange roller på både, film, tv og teater.

Foto: TV 2

Lea (1985)

Lea (1985)

16-årige Lea er klassens pæne og stille pige, der aldrig har været smidt uden for døren - lige indtil hun møder Rita. Langsomt formes et stærkt venskab, der ender med at få store konsekvenser for dem begge.

Sofie Juul har gået på kreativ friskole og spillet amatørteater, siden hun var barn. ’Rita’ er hendes professionelle skuespillerdebut.

Foto: TV 2

Hjørdis

Hjørdis

Hjørdis, den godmodige og til tider naive ven, er der altid for Rita. Hendes nye titel som mor er til tider udfordrende, og det bliver ikke nemmere af, at hun insisterer pĂĄ at sikre sig, at Rita er okay.  

Lise Baastrup charmerede sig ind i danskernes hjem i rollen som Hjørdis, som blev så populær, at der blev lavet en spin-off-serie med hende som hovedperson. Foruden det har hun medvirket i spillefilm som ’Rosita’ og ’Kapgang’ og været en fast del af teaterverdenen, siden hun blev uddannet fra Skuespillerskolen ved Århus Teater i 2010. I 2017 er hun
aktuel i ’Spamalot’ og ’Cirkusrevyen’.

Foto: TV 2

Susanne (1985)

Susanne (1985)

Susanne er mor til Lea og lærer i Rita og Leas 9. klasse. Hun åbner familiens hjem for Rita og giver hende dermed et indblik i det nærvær og familieliv, som Rita ikke har derhjemme.

Christine Exner er uddannet fra Statens Teaterskole i 2000. Udover at have medvirket i både film og tv-produktioner som ’Hold om mig’ og ’Emma og julemanden’ har hun bevist sit komiske talent i det populære satireprogram ’Krysters kartel’ og været aktiv på den danske revy-scene igennem flere år.

Foto: TV 2

Uffe

Uffe

Uffe er Hjørdis’ trofaste kæreste. Den nørdede, intelligente Uffe giver Hjørdis plads til at hjælpe Rita og siger ja til at rykke teltpælene op, da Hjørdis har fået job på Ritas barndomsskole.

Kristoffer Fabricius er uddannet fra skuespillerskolen ved Odense Teater i 2010 og fik for alvor sit gennembrud i rollen som Uffe, Hjørdis’ kæreste, i tv-serien ’Rita’. Foruden rollen som Uffe har han udmærket sig med roller på de skrå brædder på blandt andet det Kongelige Teater, Aveny-T og Folketeatret.

Foto: TV 2

Bjarne

Bjarne

Bjarne er skoleleder på Bavnegårdsskolen i nutiden og er lidt som et stykke sæbe mellem hænderne - man ved aldrig helt, hvor man har ham. Sikkert er det dog, at han er villig til at gå langt for sin skole og sine idealer.

Ole Lemmeke har siden sin tid på Statens Teaterskole i 1984 været engageret på Det Ny Teater, Det Kongelige Teater, Betty Nansen Teatret og Husets Teater. Lemmeke har medvirket i et utal af danske film som ’Himmel og helvede’, ’De nøgne træer’, ’Den russiske sangerinde’ m.fl. og vandt sin første Bodil for sin præstation i ’Himmel og helvede’. På tv har han haft roller i serierne ’Taxa’, ’Rejseholdet’, ’Anne Pihl’ og ’Badehotellet, og han er Ridder af Dannebrog.

Foto: TV 2

Molly

Molly

Molly er Ritas datter, som nu er fløjet fra reden og er ved at være godt træt af at have Rita sumpende på sin sofa. I sin bekymring tager hun teten og søger job på Ritas vegne i forsøg på at hjælpe sin mor.

Sara Hjort Ditlevsen er uddannet fra Aarhus Skuespillerskole i 2016 og har allerede flere stærke roller på cv’et. Hun debuterede i Per Flys serie ’Forestillinger’ og har senere vundet en Bodil for sin rolle i ’Undskyld jeg forstyrrer’. I 2017 medvirkede hun i Kanal 5-serien ’Gidseltagningen’.

Foto: TV 2

Rostrup (1985)

Rostrup (1985)

Rostrup er lærer for Rita og Lea i 1985 og er uden tvivl af den gamle skole, hvor der stadig er kønshierarkier, tiltaler og kæft, trit og retning. Han er læreren, der ikke er fulgt med tiden, og som stadig sidder fast i fortiden og dens tilhørende traditioner.

Kurt Ravn har et utal af anerkendte titler på cv’et med alt fra ’Matador’, ’Riget’ og ’Tro, håb og kærlighed’ til ’Oh happy day’, ’Kongekabale’ og senest ’Alle for tre’. Han er uddannet fra Statens Teaterskole i 1973 og har vundet en Bodil for ’Bedste mandlige birolle’ to gange samt modtaget hædersbeviset Ridder af Dannebrogordenen.

Foto: TV 2