Underholdning

Filmdarlings vinder priser igen

Svend Prisen for årets præstationer på det store lærred går til to velkendte navne.

Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas lader til at være favoritter blandt danskerne. 

I hvert fald har duoen for andet år i træk vundet i kategorien for årets kvindelige og mandlige skuespiller ved Svend Prisen.

Det er den eneste filmpris i Danmark, hvor danskerne bestemmer, hvem der skal modtage en statuette, og uddelingen blev afholdt for 13. gang i år. 

De to skuespillere vandt for deres hovedroller i 'Du forsvinder'.

- Det gør de, fordi de er populære skuespillerbrands begge to. De er meget folkekære, og det er gennem en lang karriere og mange præstationer, hvor de samtidig står for kvalitet, hver gang de er med i noget,  siger filmanmelder Ann Lind Andersen, der også er juryformand under Svend Prisen.

- Så kan det godt være, at deres film er mere eller mindre vellykkede, men de to viser altid, at de er virkelig dygtige skuespillere.

De nominerede i filmkategorierne er baseret på de bedst sælgende biograftitler fra den 1. juli 2016 til den 30. juni 2017.

SVEND 2017 - vindere

Årets danske film: 'Underverden' (instruktør Fenar Ahmad)

Årets danske børnefilm: 'Iqbal & superchippen' (instruktør Oliver Zahle)

Årets udenlandske børnefilm: 'Ice Age: Den vildeste rejse'

Årets udenlandske film: 'Skønheden og Udyret'

Årets kvindelige skuespiller: Trine Dyrholm ('Du forsvinder')

Årets mandlige skuespiller: Nikolaj Lie Kaas ('Du forsvinder')

Årets håb – Juryens særpris: Ali Sivandi ('Underverden')

Årets danske tv-dramaserie: 'Badehotellet', sæson 4, TV 2

Årets danske skuespiller i en tv-dramaserie: Rosalinde Mynster ('Badehotellet')

TV 2 Manuskriptstøtte: Henrik Genz ​og Bo Hansen

Hun er kraftcenteret i den film 

Selve filmen 'Du forsvinder' fik mellem tre og fire stjerner af anmelderne. 

Det danske drama handler om skolelederen Frederik, der spilles af Nikolaj Lie Kaas, som bliver sigtet for at have stjålet et stort millionbeløb fra sin skole. Det viser sig, at han lider af en hjernesvulst, der ændrer hans personlighed.

I rollen som hans hustru Mia er Trine Dyrholm, og Ann Lind Andersen fremhæver hendes præstation i filmen: 

- Trine er kraftcenteret i den film. Det er hende, der bærer den igennem, og hun er med i stort set alle scener. Den skal hun også nok komme til at vinde flere priser for, siger filmanmelderen og hentyder her til Robert- og Bodilpriserne.

Kan ikke sammenlignes

Juryformanden er ikke overrasket over, at de to skuespillere vinder igen i år. 

- Det bliver lagt ud til publikum at stemme, og det er klart, at vinderne bliver efter, hvilke film flest mennesker har set, og hvilke skuespillere, folk godt kan lide, siger hun. 

Svend Prisen kan da heller ikke sammenlignes med de andre prisuddelinger, som filmbranchen og anmelderne står for, mener Ann Lind Andersen. 

- Men det giver en indikation af, hvem der er populære, og hvilke navne i dansk film, der sælger billetter. Og det gør de to. 

Sidste år vandt Trine Dyrholm Svend Prisen for sin rolle i 'Kollektivet', mens Nikolaj Lie Kaas vandt for sin rolle i 'Flaskepost fra P'. Han vandt samme pris i 2012 for 'Dirch' og i 2014 for sin rolle i 'Kvinden i Buret', mens Trine Dyrholm også kunne hente en statuette i 2013 for 'Den skaldede frisør'.  

Ikke den mest populære dreng

Under onsdagens prisuddeling blev juryformanden positivt overrasket over, at 'Underverden', som instruktøren Fenar Ahmad står bag, vandt som årets danske film over eksempelvis publikumsbaskere som 'Klassefesten 3'. 

- 'Underverden' er en film, der 'kun' har solgt 180.000 billetter, så det er ikke den mest populære dreng i klassen rent billetsalgsmæssigt. Derfor var det positivt for mig, for jeg synes, det klart er den mest interessante film, der har været ude i år, og som var på nomineringslisten, siger hun.  

Juryens særpris gik også til Ali Sivandi, der spiller skurken i action-dramaet.

Både 'Du forsvinder' og 'Underverden' er på en shortliste med tre bud på Danmarks kandidat til en Oscar. På listen er også filmen 'Gud taler ud'. Hvilken film, det ender med at blive, afgøres den 20. september. 

'Underverden' vandt prisen for årets film under Svend Prisen. Video: Maria Thuesen Bleeg