Underholdning

Voldsomme reaktioner efter 'Game of Thrones'-afslutning

Anmeldelserne er strømmet ind efter seneste afsnit af hitserien 'Game of Thrones' - og dommen er ikke til at tage fejl af.

***** DENNE ARTIKEL INDEHOLDER MASSIVE SPOILERS OM 'GAME OF THRONES'*****

Syvende sæson af fantasy- og middelalderserien 'Game of Thrones' er slut.

I 81 minutter sad millioner af fans klistret til skærmen for at se sidste afsnit i denne omgang, 'The Dragon and the Wolf', som indtil videre er tv-seriens længste afsnit.

Tidligere indtog afsnittet ‘The Winds of Winter’ fra sjette sæson den plads med en varighed på 69 minutter, mens finalen i sæson fire, ‘The Children’, kom op på 65 minutter.

Blandt de utallige danske fans var Kasper Becker-Andersen og Robin Iborn. Sammen med andre elever så de afsnittet på Johan Borups Højskole i København.

- Det var meget godt, må man sige. Man blev lidt mindfucked (blæst tilbage, red.) et par gange, siger Kasper Becker-Andersen, som flere gange undervejs blev overrasket over udviklingen i serien.

- Det var bare spændende, tilføjer Robin Iborn.

- Det er et utroligt godt afsnit

Siden sæsonafslutningen er det strømmet ind med anmeldelser af afsnittet, der havde premiere søndag aften i USA og mandag i Europa.

På hjemmesiden Rotten Tomatoes, der har et såkaldt 'tomatometer', som bedømmer, hvor populær en film eller en tv-serie er, er dommen klar.

Hjemmesiden har indtil videre samlet 38 anmeldelser, heraf er 34 positive. 'Game of Thrones'-afsnittet har i skrivende stund fået en bedømmelse på 89 ud af 100 point, mens selve sæsonen har fået 95 ud af 100 point.

'Game of Thrones': Hvem er hvem?

Jon Snow: Han er en bastard af daværende 'hovedperson' Ned Stark, men i virkeligheden er han den retlige tronarving. Han er søn af Rhaegar Targaryen, bror til Daenarys Targaryen, og Lyanna Stark, søster til Ned Stark.

Daenarys Targaryen: Hun er yngre søster til Rhaegar Targaryen og Viserys Targaryen, faster til Jon Snow og det yngste barn af den tidligere kong Aerys II Targaryen, der blev væltet fra Jerntronen under Roberts Rebellion.

Tobias Bukkehave, forfatter og ekspert i tv-serier, roser også afsnittet.

- Bortset fra de sidste fem minutter vil jeg sige, at det var et utrolig godt afsnit. Scenen med Rheagar og Lyannas bryllup, der blev krydset med Jon og Danys (Jon Snow og Daenerys Targaryen, red.) kærlighed, var fantastisk. Jeg fik helt kuldegysninger, siger han til TV 2.

- Sæson syvs afslutning af 'Game of Thrones' var en af de mest vigtige, vanvittige og ultimativt tilfredsstillende afsnit, HBO har givet os indtil i dag, skriver Erik Kain, blogger hos Forbes.

Også journalist Brian Lowry fra CNN deler rosende ord ud.

- Efter en sæson, der blev præget af massive kampe, afsluttede finalen klogt den næstsidste sæson ved konstant at fokusere på seriens karakterer og tætte mytologi, skriver han.

Øjeblik, der kom bag på fans

Særligt én scene i det sidste afsnit kom bag på de to elever på Johan Borups Højskole.

Hvem er 'white walkers'?

White walkers eller ‘hvide vandrere’, som er den fordanskede version, er et folk i 'Game of Thrones', som lever nord for muren. De giver os flashback til Ringenes Herre og de døde konger – i hvert fald udseendesmæssigt.

Tilbage i tv-stuen sad de målløse med munden på vid gab, da en genoplivet drage spyede blå ild mod en høj mur, der i over 7000 år har beskyttet folk mod de såkaldte white walkers.

Det lykkedes - overraskende nok, ifølge Kasper Becker-Andersen og Robin Iborn - dragen at splitte muren itu.

- Når dragen er kommet til live igen, er der noget helt andet på spil. Lige pludselig har the white walkers en bedre hånd. Det er ret skræmmende, siger Robin Iborn.

Det er en gud, der stiger ned fra forfatterens hånd og gør det muligt. Det er pisse irriterende

Tobias Bukkehave, ekspert i tv-serier

Tobias Bukkehave er ikke enig. Han kalder det en "dramaturgisk hovsa-løsning".

- At muren blev revet ned på den måde, skurrede helt vildt. Det var svagt og ikke særligt grundigt forfatterarbejde. Jeg tænkte: "Hvad nu hvis Dany ikke havde mistet dragen i afsnit seks, havde de døde så aldrig kunnet komme forbi muren?" Det var en klodset løsning, og den slags er altid irriterende, siger han.

Serie-eksperten er til gengæld meget positiv over for sæson syv. Han mener, det har været en "fremragende sæson, hvor man lige skulle æde, at der var skruet gevaldigt op for magi og drageild".

Avisen The New York Times er mere tilbageholdende.

- Mens søndagens travle afsnit havde masser af fornøjelige øjeblikke, (...) havde det ikke meget at byde på i forhold til overraskelser. Ganske vist krydsede finalen i høj grad bokse af, der i vid udstrækning er blevet vist gennem sæsonen, skriver anmelderen Jeremy Egner.

Spænding mod en ny sæson

Tobias Bukkehave er dog meget fortrøstningsfuld over for den næste sæson.

- Jeg gad godt at sige, at jeg så frem til at se, om de gode vinder over the white walkers. Men det interesserer mig ikke så meget. Der er noget kikset over hele den del af serien nu. Jeg håber i stedet, det bliver hurtigt overstået, så vi kan komme tilbage til intrigerne mellem husene, siger han og tilføjer:

- Det bliver også spændende at se, hvad Jon Snow siger til sin nye rolle som retlig tronarving. Han er den modstræbende konge, der ikke ønsker at regere.

Skal man lytte til forudsigelser, skal 'Game of Thrones'-fans vænne sig til lange afsnit. Det rygtes nemlig, at alle afsnittene i sæson otte vil være over 80 minutter.