Den tredje James Bond-film kørte som smurt - lige indtil skurken dukkede op

Goldfinger er en af de mest legendariske Bond-skurke – men du har aldrig hørt ham tale.

I 1964 udkom den tredje James Bond-film 'Goldfinger'. Historierne om den hemmelige britiske agents eskapader med action og damer gik rent ind hos hele verden, og hver eneste James Bond-film blev en større og større succes. 

Budgettet på 'Goldfinger' var på tre millioner dollars, som i nutidens penge svarer til cirka 150 millioner kroner. Det enorme beløb skulle være med til at sikre, at filmen levede op til de høje forventninger.

- Den var en sindssyg stor succes, da den kom ud. Den høvlede penge ind, og biografer viste den 24 timer i døgnet, fordi der blev ved med at være udsolgt, siger journalist, Bond-ekspert og forfatter på fansiden Bond-o-rama.dk Brian Iskov om filmen, som TV 2 CHARLIE viser fredag aften.

Albert R. Broccoli og Harry Saltzman, producerne bag filmene, og instruktøren, Guy Hamilton, mente, at de havde fundet den perfekte skurk i den tyske skuespiller Gert Fröbe som Auric Goldfinger. De havde set ham i en rolle som psykopatisk morder i den tyske film 'Det skete ved højlys dag'.

Sean Connery genoptog rollen som James Bond, skurken var fundet, Honor Blackman var filmens smukke blikfang med det pudsige navn Pussy Galore, og alt var på plads. 

Men Gert Fröbes agent havde talt lidt for godt om sin klients færdigheder i det engelske sprog. Han kunne nemlig overhovedet ikke tale engelsk. Til stor overraskelse og frustration for filmens bagmænd.

Den hemmelige rolle

- Da han mødte op på første optagelse, sagde han 'goddag', og at han var glad for at være der. Da jeg så efterfølgende snakkede med ham, gik det op for mig, at han overhovedet ikke kunne engelsk, siger instruktøren Guy Hamilton i dokumentaren 'The making of Goldfinger' og uddyber, at han selv talte med Gert Fröbes agent, som havde fortalt, at Fröbe kunne engelsk. 

Honor Blackman, som spillede Pussy Galore, havde sin første scene med Gert Fröbe på en terrasse.

- Han begyndte at sige noget, og jeg forstod intet af det. Jeg tænkte: "Åh Gud, hvad var det?" Men han holdt op med at tale, og jeg sagde mine replikker, siger hun i dokumentaren.

Ifølge Guy Hamilton gik producerne "bananas", da de hørte Gert Fröbe tale uforståeligt engelsk i de første optagelser.

Derfor blev det bestemt, at Gert Fröbes replikker skulle eftersynkroniseres. Alle hans replikker i filmen skulle derfor indtales af en anden britisk skuespiller, Michael Collins.

- Det var ikke min, men Gert Fröbes præstation, som var god. Hans stemme var bare lidt sløv, så jeg hjalp ham på vej, sagde Michael Collins i 1965, da BBC besøgte ham efter filmens store succes. 

Den svære bedrift

'Goldfinger' var den første Bond-film, som vandt en Oscar-statuette. Det var for sine lydeffekter, og det var teknikeren Norman Wanstall, som tog den eftertragtede statuette med hjem.

- Jeg tror ikke, at ret mange ved, at Auric Goldfinger blev eftersynkroniseret. Når jeg nævner det, bliver folk meget overraskede over, at hele hans stemme er blevet eftersynkroniseret. Det er meget sjældent, man gør det i en hel film, sagde han i et interview med BBC i 2000. 

For at få eftersynkroniseringen til at lykkes måtte Gert Fröbe lære alle sine replikker fonetisk dagen før, så den britiske skuespiller Michael Collins nemmere kunne få stemmen til at se virkelig ud.

- Han lærte dem på papegøjemetoden, hvor han fik dem læst op og gentog dem igen og igen, indtil det lød nogenlunde, siger Brian Iskov.

Men det gav pote.

Ingen opdagede, at Gert Fröbe var blevet eftersynkroniseret. Det kom først frem efter premieren. Det var desuden også praktisk, at skurken var tysk, da han kunne indspille sine egne replikker på tysk til det tyske marked. Dog var det en besværlig proces, da han så skulle eftersynkronisere sin britiske stemme om til tysk igen.

'James Bond: Goldfinger' vises på TV 2 CHARLIE fredag aften klokken 20.55. Næste fredag viser TV 2 CHARLIE den næste film i rækken, 'Thunderball'.

Fun facts om Agent 007

  1. James Bond har dræbt mindst 388 mennesker i 24 film.

  2. Pierce Brosnan er den James Bond, der har slået flest ihjel. I 'Goldeneye' alene slog han 47 mennesker ihjel.

  3. James Bond har været i seng med mindst 52 kvinder.

  4. Sean Connery bærer tupé i alle sine Bond-film.

  5. I den periode, hvor Pierce Brosnan spillede James Bond, måtte han ikke bære smoking i andre film, han medvirkede i.

  6. I gennemsnit drikker James Bond en drink hvert 10. minut og 53. sekund.

  7. De fem piloter i Pussy Galore's Flying Circus, som vi møder i 'Goldfinger', er i virkeligheden mænd, der bærer lyse parykker.

  8. Kæden, som Jaws bider over i 'The Spy Who Loved Me', var lavet af lakrids.

  9. I 'Goldfinger' ser vi for første gang James Bond køre i en Aston Martin.

  10. Den eneste film, hvor James Bond ikke kører i bil, er i 'You Only Live Twice'.