Så ulækre er filmsmøgerne i 'Rita'

Mille Dinesen hadede dem. Tessa Hoder hadede dem. Faktisk hadede hele holdet på settet dem.

FAKTA OM RITA

Første afsnit havde premiere 9. februar 2012, hvor næsten en million seere så med.

Ritas fulde navn er Rita Madsen.

De første tre sæsoner foregår omkring den fiktive Islevgård Skole i Rødovre. 

Fjerde sæson foregår på den fiktive skole Bavnegårdsskolen i Lundsager. 

Sangerinden Oh Land har sunget titelsangen 'Speak Out Now'.

Mille Dinesen har båret de samme jeans og den samme læderjakke i alle sæsoner. Jakken tilhører faktisk kostumieren på produktionen.

Den populære tv-serie 'Rita' har netop rullet over skærmen på TV 2. Vanen tro blev der pulset masser af cigaretter. De er nemlig en fast del af Ritas liv og karakteren, som Mille Dinesen og Tessa Hoder spiller. 

Men det er ikke forbundet med nydelse, når der skal hives hvæs gennem de mange smøger. Det er faktisk slet ikke rigtige smøger, men filmsmøger lavet med urter, som bliver fremstillet specielt til filmoptagelser.

- Jeg har røget rigtige cigaretter, men det er mange år siden. Urtesmøgerne smager ad helvede til. Det er helt vildt. De lugter og smager så dårligt. Det minder lidt om hø på sådan en sur måde, siger Mille Dinesen, som ikke har tal på antallet af urtesmøger, hun har røget sig igennem. 

Den unge Rita, Tessa Hoder, måtte naturligvis også fatte smøger og lighter til sin rolle. 

- De har en virkelig forfærdelig lugt og smag. Man tænder den absolut ikke for fornøjelsens skyld. Men det er nok lidt sundere, at det ikke har været rigtige smøger allesammen, når man tænder den tiende smøg i tiende take, siger Tessa Hoder.

Man tænder den absolut ikke for fornøjelsens skyld

Tessa Hoder

- Lugten minder om den lugt, man rammes af, når man smider mad ind til kaninerne, siger Sofie Juul, som spiller den unge Lea.

Særligt lugten var også til stor gene for resten af holdet under optagelserne. Især i de tidligere sæsoner, hvor en masse mennesker var på optagelse i Ritas lille hus. 

- Hele holdet var bare sådan: 'Åh nej, er det en scene, hvor du skal ryge'. Den hænger bare i luften og lugter, siger Mille Dinesen. 

Rita Madsen har et stort forbrug af cigaretter - ikke til nydelse for Mille Dinesen.
Rita Madsen har et stort forbrug af cigaretter - ikke til nydelse for Mille Dinesen. Foto: Per Arnesen / TV 2

En pakke smøger med urter

Alle kan faktisk bestille de ildelugtende, men tobak- og nikotinfri cigaretter. De hedder Honeyrose og bliver fremstillet i England.

- Jeg tror, at der blev røget omkring 30 pakker under optagelserne. De lugter ad Pommern til. Mange af filmarbejderne kunne ikke udstå lugten, siger Jeppe Gren, setrekvisitør på fjerde sæson af 'Rita', hvor han blandt andet stod for at skaffe cigaretterne.

De blev puttet ned i ægte, tomme cigaretpakker for at det så troværdigt ud. 

Det er en blanding af kløverblade, mallowblade og rosenblade, som bliver renset og klippet. Derefter bliver de dyppet i honning og tilsat diverse frugtsafter, hvorefter de tørres og rulles i cigarethylstre. 

Selvom de ikke indeholder nikotin og tobak, så indeholder de dog tjære og er ikke sunde at ryge. De kræver også lidt ekstra arbejde at holde ild i.  

Nye og gamle ansigter i 'Rita'