To Rita'er pĂĄ optagelse skabte forvirring

Nogle gange skal der ikke mere end en paryk til at skabe forvirring.

Klokken har ringet af og timen er slut. 

Første afsnit i fjerde sæson af 'Rita' løb mandag over skærmen pĂĄ TV 2, og den bød pĂĄ nye udfordringer for den rapkæftede lærerinde i skikkelse af skuespillerinde Mille Dinesen. 

Men det var ikke kun go'e gamle Rita, som mĂĄ kæmpe med nye og gamle problemer i sin hjemby Lundsager. I den nye sæson mødte vi nemlig ogsĂĄ den unge Rita i folkeskolen i 1985, hvis oplevelser er med til at forme Rita, som vi kender i dag. 

Tessa Hoder, som spiller den unge Rita i 1985, og Mille Dinesen havde af gode grunde ingen scener sammen, sĂĄ de sĂĄ ikke hinanden sĂĄ ofte under optagelserne. Men nĂĄr de sĂĄ var pĂĄ settet sammen, opstod der flere forvirringer for produktionsfolkene. 

FAKTA OM RITA

Første afsnit havde premiere 9. februar 2012, hvor næsten en million seere sĂĄ med.

Ritas fulde navn er Rita Madsen.

De første tre sæsoner foregĂĄr omkring den fiktive IslevgĂĄrd Skole i Rødovre. 

Fjerde sæson foregĂĄr pĂĄ den fiktive skole BavnegĂĄrdsskolen i Lundsager. 

Sangerinden Oh Land har sunget titelsangen 'Speak Out Now'.

Mille Dinesen har båret de samme jeans og den samme læderjakke i alle sæsoner. Jakken tilhører faktisk kostumieren på produktionen.

- Det var helt syret at se, hvor godt hun (Tessa, red.) gør det. Hun har virkelig også dyrket Rita, hendes bevægelser og hvordan, hun gør det ene og det andet. Når vi var på optagelse, så kunne folk tit ikke finde ud af hvem, der var hvem - især, når vi stod med ryggen til, siger Mille Dinesen, som spiller den "ældre" Rita.

Hun mener, at Tessa Hoder bĂĄde ligner en ung Rita og en ung Mille Dinesen. 

- SĂĄdan sĂĄ jeg virkelig ud dengang med Ball-sweatshirt og lidt for store cowboybukser, hvor jeg klædte mig drenget og ikke rigtigt lavede pigeting. Jeg kunne ikke engang skrige som en pige, siger Mille Dinesen og fortsætter: 

Mille Dinesen og Tessa Hoder spiller den ældre og yngre Rita. Video: Alexander Klemp

- En af vores første optagelser sammen var pĂĄ et busstoppested, og det var syret at se, hvor godt, hun (Tessa, red.) rammer den. 

En af de allerførste optagelser fra den nye sæson af 'Rita'. Video: Alexander Klemp

 

At blive Rita

Rollen som unge Rita krævede mange overvejelser og forberedelser for den debuterende skuespiller Tessa Hoder, sĂĄ hun kunne blive en troværdig yngre version af lærerinden. 

- Jeg begyndte med at se hele serien. Men sĂĄ skulle jeg ogsĂĄ finde ud af, hvilken mĂĄde Rita gĂĄr pĂĄ, sĂĄ jeg kunne gĂĄ pĂĄ samme mĂĄde, siger 20-ĂĄrige Tessa Hoder som ogsĂĄ afslører, at hun var nødt til at gĂĄ med paryk under optagelserne. Hun har nemlig selv kortere hĂĄr. 

Der var stadig masser af detaljer ved Rita, og det var ikke alle, som Tessa Hoder selv opdagede. 

- Jeg følte, at jeg blev Rita, nĂĄr jeg fik parykken og jakken pĂĄ. SĂĄ skulle jeg ogsĂĄ lære, at Rita ryger med venstre hĂĄnd og ikke højre, som jeg havde det med at gøre. Jeg bevægede ogsĂĄ min mund pĂĄ samme mĂĄde, som Rita gør, siger Tessa Hoder og fortsætter: 

- Det handlede om at finde noget attitude i Ritas gang og mĂĄden, hun snakker pĂĄ. Hun har ogsĂĄ det her overvejende blik og lidt tristhed og ensomhed omkring sine relationer. Hun er sej, men prøver hele tiden at skjule noget tristhed.

Nye og gamle ansigter i 'Rita'

Rita

Rita

Den uortodokse, politisk ukorrekte lærer, der deler vandene blandt elever og lærere med sine utraditionelle måder at gøre tingene på, tager tilbage til sin barndomsby og må starte forfra. Her bliver det tydeligt, hvor stor en rolle fortiden har haft for, hvordan Rita er blevet til Rita. Hun konfronteres med gamle bekendtskaber og følelser, der gør, at hun må tage livtag med sin rodløshed.

Mille Dinesen er uddannet fra Statens Teaterskole i 2001. Siden har hun taget de danske hjem med storm særligt i den ikoniske rolle som Rita i hitserien af samme navn. En rolle, hun ligeledes har vundet flere priser for, blandt andet ved den prestigefyldte tv-festival i Monte Carlo, hvor hun vandt prisen Palmarés de Nymphes d’Or (Den Gyldne Nymfe).

Deltog i 2016 i TV 2s 13. sæson af ’Vild med dans’, hvor hun opnåede en 2. plads med Mads Vad.

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Rita (1985)

Rita (1985)

16-årige Rita vokser op med en fraværende far, da moren forlader dem. Hun begynder på Bavnegårdsskolen i 9. klasse og sætter sig straks op imod det strenge hierarki, som hr. Rostrup kører. Med sin rebelske og kække - og til tider selvdestruktive attitude - deler hun allerede her vandene blandt sine klassekammerater.

Tessa Hoder arbejder som model. Rollen som 16-ĂĄrige Rita er hendes debut som skuespiller.

Foto: TV 2

Lea

Lea

Lea er født, opvokset og bosat i den lille by, som Rita forlod som ung. Her lever hun - på overfladen - det stabile kernefamilieliv sammen med manden Martin og sønnen Allan. Familielivet indeholder faste rutiner som for eksempel ’familietirsdag’. Gensynet med Rita bliver for Lea en konfrontation med det trivielle liv.

Charlotte Munck slog for alvor igennem med den altdominerende hovedrolle i politidramaet ’Anna Pihl’, men har ligeledes medvirket på det store lærred i blandt andet ’En kort en lang’, ’Headhunter’ og ’Krigen’. Hun er uddannet fra skuespillerskolen ved Odense Teater i 1998 og har siden haft mange roller på både, film, tv og teater.

Foto: TV 2

Lea (1985)

Lea (1985)

16-årige Lea er klassens pæne og stille pige, der aldrig har været smidt uden for døren - lige indtil hun møder Rita. Langsomt formes et stærkt venskab, der ender med at få store konsekvenser for dem begge.

Sofie Juul har gået på kreativ friskole og spillet amatørteater, siden hun var barn. ’Rita’ er hendes professionelle skuespillerdebut.

Foto: TV 2

Hjørdis

Hjørdis

Hjørdis, den godmodige og til tider naive ven, er der altid for Rita. Hendes nye titel som mor er til tider udfordrende, og det bliver ikke nemmere af, at hun insisterer pĂĄ at sikre sig, at Rita er okay.  

Lise Baastrup charmerede sig ind i danskernes hjem i rollen som Hjørdis, som blev så populær, at der blev lavet en spin-off-serie med hende som hovedperson. Foruden det har hun medvirket i spillefilm som ’Rosita’ og ’Kapgang’ og været en fast del af teaterverdenen, siden hun blev uddannet fra Skuespillerskolen ved Århus Teater i 2010. I 2017 er hun
aktuel i ’Spamalot’ og ’Cirkusrevyen’.

Foto: TV 2

Susanne (1985)

Susanne (1985)

Susanne er mor til Lea og lærer i Rita og Leas 9. klasse. Hun åbner familiens hjem for Rita og giver hende dermed et indblik i det nærvær og familieliv, som Rita ikke har derhjemme.

Christine Exner er uddannet fra Statens Teaterskole i 2000. Udover at have medvirket i både film og tv-produktioner som ’Hold om mig’ og ’Emma og julemanden’ har hun bevist sit komiske talent i det populære satireprogram ’Krysters kartel’ og været aktiv på den danske revy-scene igennem flere år.

Foto: TV 2

Uffe

Uffe

Uffe er Hjørdis’ trofaste kæreste. Den nørdede, intelligente Uffe giver Hjørdis plads til at hjælpe Rita og siger ja til at rykke teltpælene op, da Hjørdis har fået job på Ritas barndomsskole.

Kristoffer Fabricius er uddannet fra skuespillerskolen ved Odense Teater i 2010 og fik for alvor sit gennembrud i rollen som Uffe, Hjørdis’ kæreste, i tv-serien ’Rita’. Foruden rollen som Uffe har han udmærket sig med roller på de skrå brædder på blandt andet det Kongelige Teater, Aveny-T og Folketeatret.

Foto: TV 2

Bjarne

Bjarne

Bjarne er skoleleder på Bavnegårdsskolen i nutiden og er lidt som et stykke sæbe mellem hænderne - man ved aldrig helt, hvor man har ham. Sikkert er det dog, at han er villig til at gå langt for sin skole og sine idealer.

Ole Lemmeke har siden sin tid på Statens Teaterskole i 1984 været engageret på Det Ny Teater, Det Kongelige Teater, Betty Nansen Teatret og Husets Teater. Lemmeke har medvirket i et utal af danske film som ’Himmel og helvede’, ’De nøgne træer’, ’Den russiske sangerinde’ m.fl. og vandt sin første Bodil for sin præstation i ’Himmel og helvede’. På tv har han haft roller i serierne ’Taxa’, ’Rejseholdet’, ’Anne Pihl’ og ’Badehotellet, og han er Ridder af Dannebrog.

Foto: TV 2

Molly

Molly

Molly er Ritas datter, som nu er fløjet fra reden og er ved at være godt træt af at have Rita sumpende på sin sofa. I sin bekymring tager hun teten og søger job på Ritas vegne i forsøg på at hjælpe sin mor.

Sara Hjort Ditlevsen er uddannet fra Aarhus Skuespillerskole i 2016 og har allerede flere stærke roller på cv’et. Hun debuterede i Per Flys serie ’Forestillinger’ og har senere vundet en Bodil for sin rolle i ’Undskyld jeg forstyrrer’. I 2017 medvirkede hun i Kanal 5-serien ’Gidseltagningen’.

Foto: TV 2

Rostrup (1985)

Rostrup (1985)

Rostrup er lærer for Rita og Lea i 1985 og er uden tvivl af den gamle skole, hvor der stadig er kønshierarkier, tiltaler og kæft, trit og retning. Han er læreren, der ikke er fulgt med tiden, og som stadig sidder fast i fortiden og dens tilhørende traditioner.

Kurt Ravn har et utal af anerkendte titler på cv’et med alt fra ’Matador’, ’Riget’ og ’Tro, håb og kærlighed’ til ’Oh happy day’, ’Kongekabale’ og senest ’Alle for tre’. Han er uddannet fra Statens Teaterskole i 1973 og har vundet en Bodil for ’Bedste mandlige birolle’ to gange samt modtaget hædersbeviset Ridder af Dannebrogordenen.

Foto: TV 2

'Rita' sendes hver mandag klokken 20.00 på TV 2. På TV 2 PLAY kan du i øvrigt se snigpremiere på næste uges afsnit.