Mille Dinesen er tilbage som den anarkistiske Rita: - Nu kommer det, hun flygtede fra

På skærmen er hun skarp, stilet og selvsikker i folkeskolen. Privat var hun alt andet.

- Det er sgu dejligt at være tilbage! Det er syvende år, jeg spiller Rita, men hun forlader mig aldrig rigtigt. Hun ligger derinde et sted, siger Mille Dinesen til TV 2.

FAKTA OM RITA

Første afsnit havde premiere 9. februar 2012, hvor næsten en million seere så med.

Ritas fulde navn er Rita Madsen.

De første tre sæsoner foregår omkring den fiktive Islevgård Skole i Rødovre. 

Fjerde sæson foregår på den fiktive skole Bavnegårdsskolen i Lundsager. 

Sangerinden Oh Land har sunget titelsangen 'Speak Out Now'.

Mille Dinesen har båret de samme jeans og den samme læderjakke i alle sæsoner. Jakken tilhører faktisk kostumieren på produktionen.

Frankrig har lavet et remake af 'Rita' som hedder 'Sam'. Første sæson var en af de største seermæssige succeser nogensinde.

Mandag aften klokken 20.00 har TV 2 tv-premiere på fjerde og nyeste sæson af 'Rita'. Det må vist også være på tide med en ny sæson. I hvert fald hvis det står til de mange udenlandske fans, som oversvømmer Mille Dinesens indbakke.

- Jeg får rigtig mange beskeder - altså, virkelig mange! Det er lærere fra New York eller fra Brasilien. Det er hele vejen rundt og mange om dagen, siger Mille Dinesen, som er glad og forundret over de mange beskeder.

- Det foregik jo bare på en lille folkeskole i Rødovre, som hun påpeger.

Men sådan bliver det ikke i den nye sæson. Rita er nemlig blevet fyret fra sit job på Islevgårds Skole og ender med at rykke tilbage på sin egen folkeskole, Bavnegårdsskolen, i sin hjemby, Lundsager.

Der render hun ind i nye elever, som har brug for en Rita, men fortiden indhenter også den ellers så selvsikre lærerinde.

- Det bliver mere alvorligt for Rita nu, og jeg er spændt-nervøs på seernes dom. Vi har altid vidst, at Rita havde lig i lasten, men aldrig hvad. I sæson fire konfronterer hun alt det, som hun er flygtet fra, afslører Mille Dinesen og fortsætter:

- Hendes måde at håndtere det på har altid været sådan her (hun holder en fuck-finger op i luften, red.), og det giver nu et opgør.

En klovnet drengepige

Selv var Mille Dinesen ikke den selvsikre pige med flot hår i folkeskolen. Hun kedede sig gennem klasserne på en folkeskole i København og videre fra syvende klasse på en privatskole på Østerbro.

Jeg så de flotte piger og tænkte, at jeg da gerne ville være feteret af drengene. Men jeg gjorde jo mit til, at jeg ikke blev det. Jeg havde jo klovnerollen

Mille Dinesen

- Jeg var meget drenget, klædte mig drenget og lavede ikke rigtigt pigeting - jeg kunne ikke engang skrige som en pige. Det varede indtil gymnasiet, hvor mine veninder til sidst tvang mig ned i en kjole, siger Mille Dinesen, som fyldte 16 år i 1990.

Når hun kigger på billeder fra dengang, ser hun en meget langhåret pige med en smadret basketjakke, store hullede comboybukser og udtrådte Adidassko.

- Jeg var klovnen, og veninderne var de fine piger. Jeg fandt mig aldrig til rette i det fjantede, og der var noget befriende og enkelt ved at være sammen med drengene, siger hun og fortsætter:

- Men det dækkede også over noget. For jeg så jo på de flotte piger og tænkte, at jeg da gerne ville være feteret af drengene. Men jeg gjorde jo mit til, at jeg ikke blev det. Jeg havde jo klovnerollen.

Klovnerollen fik en brat afslutning, da Mille Dinesen kom i gymnasiet, og veninderne fik hende skruet ned i en kjole.

- Men så tog det også fart. Så kunne de næsten ikke blive korte nok, siger hun.

Den nye pige i klassen

Som noget helt nyt følger vi også Ritas egen skolegang som 16-årig i 1985, hvor hun begynder i en ny niende klasse på netop Bavnegårdsskolen. Det er den debuterende skuespillerinde Tessa Hoder, som agerer Rita i 80'ernes farverige skær.

- Mille (Dinesen, red.) overlod jo rollen som Rita til mig, så jeg måtte forberede mig rigtig meget på at ligne hende, siger Tessa Hoder, som på skolen bliver veninder med den generte Lea, spillet af Sofie Juul.

Hvis man spørger 'den voksne' Rita, så har Tessa Hoder ramt en blanding af en ung Rita og en ung Mille Dinesen utroligt godt.

- Som Tessa er klædt i serien, er helt klart sådan, jeg var klædt. Vi minder meget om hinanden, siger hun.

Nye og gamle ansigter i 'Rita'

Rita

Rita

Den uortodokse, politisk ukorrekte lærer, der deler vandene blandt elever og lærere med sine utraditionelle måder at gøre tingene på, tager tilbage til sin barndomsby og må starte forfra. Her bliver det tydeligt, hvor stor en rolle fortiden har haft for, hvordan Rita er blevet til Rita. Hun konfronteres med gamle bekendtskaber og følelser, der gør, at hun må tage livtag med sin rodløshed.

Mille Dinesen er uddannet fra Statens Teaterskole i 2001. Siden har hun taget de danske hjem med storm særligt i den ikoniske rolle som Rita i hitserien af samme navn. En rolle, hun ligeledes har vundet flere priser for, blandt andet ved den prestigefyldte tv-festival i Monte Carlo, hvor hun vandt prisen Palmarés de Nymphes d’Or (Den Gyldne Nymfe).

Deltog i 2016 i TV 2s 13. sæson af ’Vild med dans’, hvor hun opnåede en 2. plads med Mads Vad.

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Rita (1985)

Rita (1985)

16-årige Rita vokser op med en fraværende far, da moren forlader dem. Hun begynder på Bavnegårdsskolen i 9. klasse og sætter sig straks op imod det strenge hierarki, som hr. Rostrup kører. Med sin rebelske og kække - og til tider selvdestruktive attitude - deler hun allerede her vandene blandt sine klassekammerater.

Tessa Hoder arbejder som model. Rollen som 16-årige Rita er hendes debut som skuespiller.

Foto: TV 2

Lea

Lea

Lea er født, opvokset og bosat i den lille by, som Rita forlod som ung. Her lever hun - på overfladen - det stabile kernefamilieliv sammen med manden Martin og sønnen Allan. Familielivet indeholder faste rutiner som for eksempel ’familietirsdag’. Gensynet med Rita bliver for Lea en konfrontation med det trivielle liv.

Charlotte Munck slog for alvor igennem med den altdominerende hovedrolle i politidramaet ’Anna Pihl’, men har ligeledes medvirket på det store lærred i blandt andet ’En kort en lang’, ’Headhunter’ og ’Krigen’. Hun er uddannet fra skuespillerskolen ved Odense Teater i 1998 og har siden haft mange roller på både, film, tv og teater.

Foto: TV 2

Lea (1985)

Lea (1985)

16-årige Lea er klassens pæne og stille pige, der aldrig har været smidt uden for døren - lige indtil hun møder Rita. Langsomt formes et stærkt venskab, der ender med at få store konsekvenser for dem begge.

Sofie Juul har gået på kreativ friskole og spillet amatørteater, siden hun var barn. ’Rita’ er hendes professionelle skuespillerdebut.

Foto: TV 2

Hjørdis

Hjørdis

Hjørdis, den godmodige og til tider naive ven, er der altid for Rita. Hendes nye titel som mor er til tider udfordrende, og det bliver ikke nemmere af, at hun insisterer på at sikre sig, at Rita er okay.  

Lise Baastrup charmerede sig ind i danskernes hjem i rollen som Hjørdis, som blev så populær, at der blev lavet en spin-off-serie med hende som hovedperson. Foruden det har hun medvirket i spillefilm som ’Rosita’ og ’Kapgang’ og været en fast del af teaterverdenen, siden hun blev uddannet fra Skuespillerskolen ved Århus Teater i 2010. I 2017 er hun
aktuel i ’Spamalot’ og ’Cirkusrevyen’.

Foto: TV 2

Susanne (1985)

Susanne (1985)

Susanne er mor til Lea og lærer i Rita og Leas 9. klasse. Hun åbner familiens hjem for Rita og giver hende dermed et indblik i det nærvær og familieliv, som Rita ikke har derhjemme.

Christine Exner er uddannet fra Statens Teaterskole i 2000. Udover at have medvirket i både film og tv-produktioner som ’Hold om mig’ og ’Emma og julemanden’ har hun bevist sit komiske talent i det populære satireprogram ’Krysters kartel’ og været aktiv på den danske revy-scene igennem flere år.

Foto: TV 2

Uffe

Uffe

Uffe er Hjørdis’ trofaste kæreste. Den nørdede, intelligente Uffe giver Hjørdis plads til at hjælpe Rita og siger ja til at rykke teltpælene op, da Hjørdis har fået job på Ritas barndomsskole.

Kristoffer Fabricius er uddannet fra skuespillerskolen ved Odense Teater i 2010 og fik for alvor sit gennembrud i rollen som Uffe, Hjørdis’ kæreste, i tv-serien ’Rita’. Foruden rollen som Uffe har han udmærket sig med roller på de skrå brædder på blandt andet det Kongelige Teater, Aveny-T og Folketeatret.

Foto: TV 2

Bjarne

Bjarne

Bjarne er skoleleder på Bavnegårdsskolen i nutiden og er lidt som et stykke sæbe mellem hænderne - man ved aldrig helt, hvor man har ham. Sikkert er det dog, at han er villig til at gå langt for sin skole og sine idealer.

Ole Lemmeke har siden sin tid på Statens Teaterskole i 1984 været engageret på Det Ny Teater, Det Kongelige Teater, Betty Nansen Teatret og Husets Teater. Lemmeke har medvirket i et utal af danske film som ’Himmel og helvede’, ’De nøgne træer’, ’Den russiske sangerinde’ m.fl. og vandt sin første Bodil for sin præstation i ’Himmel og helvede’. På tv har han haft roller i serierne ’Taxa’, ’Rejseholdet’, ’Anne Pihl’ og ’Badehotellet, og han er Ridder af Dannebrog.

Foto: TV 2

Molly

Molly

Molly er Ritas datter, som nu er fløjet fra reden og er ved at være godt træt af at have Rita sumpende på sin sofa. I sin bekymring tager hun teten og søger job på Ritas vegne i forsøg på at hjælpe sin mor.

Sara Hjort Ditlevsen er uddannet fra Aarhus Skuespillerskole i 2016 og har allerede flere stærke roller på cv’et. Hun debuterede i Per Flys serie ’Forestillinger’ og har senere vundet en Bodil for sin rolle i ’Undskyld jeg forstyrrer’. I 2017 medvirkede hun i Kanal 5-serien ’Gidseltagningen’.

Foto: TV 2

Rostrup (1985)

Rostrup (1985)

Rostrup er lærer for Rita og Lea i 1985 og er uden tvivl af den gamle skole, hvor der stadig er kønshierarkier, tiltaler og kæft, trit og retning. Han er læreren, der ikke er fulgt med tiden, og som stadig sidder fast i fortiden og dens tilhørende traditioner.

Kurt Ravn har et utal af anerkendte titler på cv’et med alt fra ’Matador’, ’Riget’ og ’Tro, håb og kærlighed’ til ’Oh happy day’, ’Kongekabale’ og senest ’Alle for tre’. Han er uddannet fra Statens Teaterskole i 1973 og har vundet en Bodil for ’Bedste mandlige birolle’ to gange samt modtaget hædersbeviset Ridder af Dannebrogordenen.

Foto: TV 2

'Rita' sendes hver mandag klokken 20.00 på TV 2. Der kommer otte afsnit i fjerde sæson.