Underholdning

Underholdningschef: Her er de bedste øjeblikke fra 'X Factor'

Til næste år slutter DR’s populære sangkonkurrence. Men de store stunder lever videre.

Efter et årti med tåkrummende auditions og skjulte sangtalenter synger 'X Factor' til næste år sit sidste vers.

Med 11 sæsoner efterlader programmet sig både en plads i tv-historien og ikke mindst en række mindeværdige momenter.

Her giver DR’s underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, sit bud på et hit-katalog over de bedste stunder fra 'X Factor's sendetid.

1. Jespers finale i 2010

Jesper Boesgaard Nohrstedt (venstre) synger med bandet Dúné i 'X Factor'-finalen 2010.

Især ét øjeblik står klart som det allerstørste for mig. Det var, da Jesper (Boesgaard Nohrstedt, red.) sang i finalen i 2010. 

Han begynder at synge midt i et kæmpe 'X', løber hele vejen op på scenen og synger sammen med Dúné.

For mig er det så rørende et øjeblik. Et ungt menneske, der bare synger så hjernedødt godt og løber igennem det her publikumshav, der på en eller anden måde symboliserer hele Danmark.

Der står han frem som den stjerne, han er. Med sin fantastiske stemme og den fantastiske x-faktor, han har. Jeg får kuldegysninger bare, jeg fortæller om det.

2. 'Frit land' med Embrace

Det næste bud må være da de to søstre fra Embrace (Anilde og Azilda Kaputu, red.) i 2016 sang sangen ’Frit land’.

At de her to stærke, sorte kvinder sang det her nummer fra Ulige Numre - det var smukt, det var stærkt og et godt billede på mangfoldighed. Virkelig gode tv-billeder.

3. Mortens nerver

Tredje bud er fra sidste sæson, da Morten (Nørgaard, red.) gik i stå midt i en sang. Det var saftsuseme også et tv-moment, hvor hele Danmark stod stille.

Pludselig kunne man virkelig mærke, at det her var live-tv. Der var en sær fornemmelse af, at hele landet stod stille i et par sekunder. Det er virkelig det, et program som ’X Factor’ kan.

Martin, Citybois og Basim

Af andre store øjeblikke nævner Jan Lagermand Lundme, da den første danske vinder af ’X Factor’, Martin Hoberg Hedegaard, sang Queen-nummeret ’Somebody to love’ med DR Big Band. Et øjeblik, Jan Lagermand Lundme kalder ”fuldstændig formidabelt”.

Derudover nævner han duoen Citybois som et fænomen, der med fortsat optræden stadig lever i manges bevidsthed. Også navne som Basim og Asian Sensation vil formentlig blive nævnt, når man fremover ser tilbage på ’X Factor’.

- Der var så mange gode personer og fede øjeblikke. Og forhåbentlig kommer der flere, inden det slutter helt, siger Jan Lagermand Lundme.

Sjov og ballade

Det er næppe kun de storladne øjeblikke, ’X Factor ’ vil blive husket på. Programmet er også kendt for sine skøre auditions, dommernes kommentarer og for sine uforudsete øjeblikke.

Her fremhæver Jan Lagermand Lundme især to favoritøjeblikke, der stadig får det til at trække i smilebåndene:

1. Blachmans tissetrang

'X Factor'-dommer Thomas Blachman er måske mest kendt for sine hårde kommentarer. Men han har også et svagt punkt.

Der er den legendariske gang, hvor Thomas Blachman gik på toilettet midt i en live-udsendelse - og vi fulgte med ham derud.

Han har en meget lille blære, det skal ikke være nogen hemmelighed. Og her kunne han så ikke holde sig længere, rejste sig op midt i showet og gik på toilettet.

Der var vores kameramand lynhurtigt og fulgte med.

2. Fuglekludder

Hvad sender man, når 'X Factor' får tekniske problemer. En udsendelse om terner, mente DR åbenbart.

Så er der ”terne-gaten”. Vores lydpult gik ned midt i en live-udsendelse, og DR måtte sende noget andet, mens det blev fikset.

Det eneste, de havde, var en film om terner – altså fugle. Så der viste DR en film om terner i hvad, der virkede som utroligt lang tid.

Men det endte med, at ternerne blev et hit i Danmark og fik deres helt egen berømmelse.