Sukkertoppen

Semifinalist fra ’Sukkertoppen’ trækker sig

Konditor Nichlas Frese er ikke med i kagekonkurrencen længere af helbredsmæssige årsager.

Nichlas Frese har trukket sig fra aftenens semifinale i 'Sukkertoppen'.

Det sker på grund af eftervirkninger fra en blodprop i hjernen og en operation af et hul i hjertet, som han fik tidligere på året.

Det så ellers overbevisende let ud, da Nichlas sammen med sin tidligere læremester Mette Søgaard vandt det første afsnit af kageprogrammet ’Sukkertoppen’ og dermed kvalificerede sig til semifinalen med to farverige kager og et svendestykke inspireret af den danske sommer.

Men imens kameraerne filmede ham i færd med at blande mousser, temperere chokolade og glasere, foregik der noget helt andet indeni den 30-årige konditor:

- Jeg begyndte at mærke de første tegn på, at jeg havde det dårligt igen. Jeg satte mig op til konkurrencen, men kunne samtidig mærke, at jeg ikke havde energien. Jeg blev svimmel og mit balancepunkt var skrøbeligt. Jeg var hele tiden usikker på min egen krop og mit ve og vel, fortæller han.

Åh nej – vi vinder

Da konditorparret vandt første runde af programmet, gik virkeligheden op for Nichlas: Hvis de vandt og gik videre, skulle han stresse sig selv yderligere, og det var han ikke sikker på, at hans helbred kunne klare.

Han blev bange for at få tilbagefald.

- Jeg mærker bare den her hovedpine og begynder at tænke mere og mere over blodproppen.

Da duoen også vinder anden runde, og dermed går videre til semifinalen, bliver han derfor nødt til at fortælle sin partner Mette Søgaard, at han ikke kan fortsætte længere og dermed må udgå fra semifinalen.

- Jeg kan mærke, at jeg ikke er mentalt klar til at presse mig selv. Så tænker jeg: "Okay, nu er det sket en gang, så ser jeg ikke nogen grund til at gamble med mit helbred".

- Det var en kæmpe skuffelse, men jeg måtte tænke på mig selv og min familie. Det forstod hun selvfølgelig godt.

Kunne ikke styre sin højre arm

Det var tilbage i februar i år, at den 30-årige familiefar fik en blodprop.

Han sad i sofaen med sin kæreste og deres treårige søn Johannes var netop blevet puttet, da Nichlas mærkede, at noget ikke var, som det plejede.

- Selvom man ikke har prøvet det før, så er man ikke tvivl, når det sker. Det her var alvorligt, vidste jeg.

- Jeg rejser mig fra sofaen og kan mærke, at jeg ikke kan styre min højre arm. Den er følelsesløs. To gange får jeg fremstammet, at ”noget er helt galt”, og min kæreste kan straks se, at jeg ikke opfører mig normalt.

Til Nichlas Freses held reagerer kæresten hurtigt og får tilkaldt en ambulance. Her finder de ud af, at han har fået et slagtilfælde – altså en blodprop - i lillehjernen.

Hurtigt kommer han i blodfortyndende trombolyse-behandling, blodproppen passerer og efter et par timer får han igen følelsen tilbage i armen. Udover blodproppen finder lægerne også et hul i hans hjertes forkammer, som de får lukket.

Fortryder ikke

Da han vågner op i sygesengen, priser han sig lykkelig for, at han er sluppet med skrækken - og et par eftervirkninger, som betyder, at han må tage det lidt med ro efter operationen.

- I tiden efter kan jeg mærke en større udtalt mental træthed, lidt hovedpine og svimmelhed. Der sidder et lille ar, der, hvor jeg blev opereret i hjertet, og det skal hele.

Lidt efter lidt vender han tilbage til sit normale liv og til sit arbejde som konditor i Andersen Bakery i København.

- Jeg var meget opmærksom på min krop, og de signaler den sendte. Men det blev hverdag, og jeg fik det bedre.

Derfor kom det også som lidt af en overraskelse, at det var så hårdt for ham, at være med i ’Sukkertoppen’. Selvom han er ked af at måtte skuffe sin partner Mette Søgaard, værten Mette Blomsterberg og hele tv-holdet, så fortryder han ikke sin beslutning om at trække sig.

Nichlas Frese har det i dag godt og er i semifinalen blevet afløst af Poul Erik Rasmussen.