Oscar-vinderen er ikke så autentisk, som du troede – det er der en god forklaring på
Hvor meget må man skrue på sandheden?
Du kender det sikkert godt.
En autentisk film, baseret på virkelige begivenheder eller baseret på en sand historie, lover jo meget flot, at handlingen, som du nu skal se, er ægte og en sandfærdig fortælling.
Men sådan er det ofte ikke.
Film, som er lavet fuldstændigt efter den virkelige historie, vil ofte være for lange, kedelige eller slet ikke kunne passe sammen til en film.
Sådan siger Søren Frellesen, en af manuskriptforfatterne bag tv-serien 'Mercur', som blev sendt på TV 2 CHARLIE tidligere på året. Serien var baseret på den virkelige historie om pirat-radiostationen Mercur, som fra 1958 til 1962 sendte rock og popmusik til danskerne.
- Man bliver nødt til at lave ufatteligt mange ting om for at gøre det dramatisk. Man må tage essensen af historien og dramatisere det for at skabe en historie til film eller en serie, siger han.
Ligesom 'Mercur' skildrer filmen 'Kongens Store Tale' en sand historie - om den britiske konge Georg 6., som i 1936 uventet blev konge af Storbritannien, da hans bror Edward 8. abdicerede. Georg 6. led af en stammen, som talepædagogen Lionel Logue hjalp ham af med, så kongen kunne gennemføre taler til nationen.
'Kongens Store Tale' er aktuel i denne uge, hvor det er en af filmene i TV 2s filmvalg - se mere i slutningen af artiklen.
Sådan kan man skrue på historien med respekt
Ifølge Søren Frellesen skal man som manuskriptforfatter gå meget ydmygt til den sande historie. Hvor lang tid er der gået, siden det fandt sted, er hovedpersonerne i live, og er det en privat historie eller vores alles historie?
- I 'Mercur' lavede vi hovedpersonerne fiktive omkring den sande historie, så vi kunne slå os løs og lave dramatik. Den foregår over fire år, så vi var nødt til at pille ved historien, så den modstand, hovedpersonerne mødte, blev jævnt fordelt over 10 afsnit, siger Søren Frellesen, som også har skrevet manuskript til flere andre danske film, blandt andet 'Anja og Viktor'-serien, 'Min Søsters Børn'-serien, 'Tempelriddernes Skat 2+3' og mange flere.
Han mener ikke, at det er et brud på filmens eller seriens troværdighed, når der pilles ved historien. Men han erkender, at det er et brud på autenticiteten.
- Ambitionen skal være at fange ånden og stemningen. Nogle gange betyder det også, at man må udelade noget af den sande historie for at få puslespillet til at gå op, siger han.
Der er dog visse greb, man ikke må tage som forfatter.
- Det er problematisk, hvis man skildrer personer negativt, uden at det er absolut bevist, at det var tilfældet, siger Søren Frellesen og vedkender, at det dog stadig sker.
Historiske ukorrektheder
Selvom historien om den britiske konge Georg 6.'s stammen er ganske sand, så tager 'Kongens Store Tale' også nogle friheder for at få historien til at passe.
Tidsperioden:
Talepædagogen Lionel Logue begyndte at arbejde med Georg 6. allerede i 1926 - 10 år før han blev konge. Hans stammen var derfor næsten ikke-eksisterende, men i filmen begynder arbejdet meget senere.
- Det er meget mere dramatisk, at broren abdicerer, Georg blive konge, og så hold da op, han kan ikke tale, forklarer Søren Frellesen.
Overdreven stammen:
Flere eksperter har proklameret, at stammen i filmen er overdrevet i forhold til virkeligheden.
- Det er jo ikke så spændende at se på én, som ikke stammer særlig meget. Så er der ikke ret meget på spil. Det er også svært at præstere meget stammen som skuespiller og derfor sjovt, siger Søren Frellesen.
Winston Churchill:
Den engelske premierminister fremstilles som værende tilhænger af Edward 8.'s abdicering i filmen, men i virkeligheden var det helt omvendt.
- Det tyder på, at de ikke vil have dramatik netop omkring den person, så man kommer hurtigt videre i historien.
På trods af de historiske ukorrektheder var 'Kongens Store Tale' nomineret til otte Oscars i 2011. Den vandt fire Oscars for 'bedste film', 'bedste skuespiller', 'bedste instruktion' og 'bedste manuskript'. Det var skuespilleren selv, Colin Firth, der fik Oscaren for 'bedste skuespiller' for sin rolle som Georg 6.
Stem på din favorit
Tre film kæmper om at komme i dit tv på fredag klokken 21 - og du kan bestemme, hvad du vil se. Første bud er den sjove danske sæddonor-komedie 'Sover Dolly på ryggen?' med Lene Maria Christensen, Nikolaj Lie Kaas og Mia Lyhne.
Anden mulighed er den amerikanske feel good-film 'Forelsket i New York' med Keira Knightley og Mark Ruffalo. Den er lavet af irske John Carney - manden bag den store succes 'Once'.
Med tredje valgmulighed går vi royalt - det er det engelske drama 'Kongens store tale' om den engelske kong Edward og hans problemer med at stamme i en tid, hvor England står i seriøse problemer. Den rørende film vandt fire Oscars i 2011 - blandt andet for 'bedste film'.
Hvad vil du se? Førstepladsen viser vi på TV 2 fredag 28. juli klokken 21.00. Andenpladsen viser vi på TV 2 ZULU samme tid. Du bestemmer – men kun hvis du stemmer!